[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód
komarsnk - 19-07-2013, 23:23
| Hugo napisał/a: | | fj_mike napisał/a: | | W Galancie EA są zawsze 4 śruby. | A w Galancie VR-4 jest 5 śrub |
Galant VR-4 to nie jest EA
Dziqs87 - 19-07-2013, 23:43
w avance'ach spostrzegłem że jest 5 i tarcze 276mm, jak w vr4. wątpię bym źle paczył. elegance najczesciej miały 256mm.
Hugo - 20-07-2013, 08:06
| Dziqs87 napisał/a: | | w avance'ach spostrzegłem że jest 5 i tarcze 276mm, jak w vr4. wątpię bym źle paczył. elegance najczesciej miały 256mm. | Przykro mi, ale źle patrzyłeś. To kompletne bzdury. Spójrz raz jeszcze.
Remington - 20-07-2013, 22:57
Chłopaki mam pytanie. Otóż dzisiaj wymieniłem łożysko z tyłu z lewej strony na nowe, po wymianie dalej szumi... Więc podejżewam że to druga strona nawala tylko, a te " stare " co miałem z lewej strony jest dobre. Mógłbym te stare łożysko które było z lewej strony, założyć na prawe tylne koło ? Pytanie nr 2. W zestawie z nowym łożyskiem ( dostałem kompletne już złożone z piastą i szpilkami ) dostałem smar. Jego się gdzieś smaruje jeszcze czy niepotrzebnie go dali ?
deejay - 20-07-2013, 23:01
| Remington napisał/a: | | po wymianie dalej szumi... |
Sprawdz opony , nie zawsze jak szumi to wina łożyska , wystarczy ze opona będzie wyząbkowana .
Cyt: "Tzw. „ząbkowanie” opony jest z kolei skutkiem zużytych amortyzatorów. Można to sprawdzić przesuwając rękę po bieżniku. Jeśli opona jest „wyząbkowana”, to w jedną stronę ręka będzie się przesuwać płynnie, natomiast w drugą będziemy zawadzać o wystające kanty bieżnika. Dodatkową informacją mówiącą o „wyząbkowaniu” jest znaczny wzrost hałasu, zwłaszcza przy niewielkich prędkościach. "
fj_mike - 22-07-2013, 16:59
| Hugo napisał/a: | | A w Galancie VR-4 jest 5 śrub |
Ktoś wykopał twojego post i opacznie zrozumiał.
Mogłeś dać komenta do sprostowania tego co napisał Dziqs87 zamiast do mnie.
| deejay napisał/a: | | Sprawdz opony , nie zawsze jak szumi to wina łożyska , wystarczy ze opona będzie wyząbkowana |
Dokładnie. Jeżeli obciążysz mocniej samochód (wpakuj 4 pasażerów) hałas powinien się nasilić.
Remington - 22-07-2013, 21:21
| deejay napisał/a: | | Sprawdz opony , nie zawsze jak szumi to wina łożyska , wystarczy ze opona będzie wyząbkowana |
| fj_mike napisał/a: | | Dokładnie. Jeżeli obciążysz mocniej samochód (wpakuj 4 pasażerów) hałas powinien się nasilić. |
Dokładnie tak jest. Im większe obciążenie tym większy hałas. Tym bardziej że jak kupywałem auto , amortyzator miałem do wymiany. Pewnie ktoś wcześniej tak jeździł sporo i przez to się tak stało. Jutro dla testu dam na tą stronę co " huczy " zapasówkę i zobaczę czy będzie tak samo
debluko - 23-07-2013, 09:26
Witam czy wymiary tej piasty opisane w aukcji spasuja do EA2A ?
http://allegro.pl/show_item.php?item=3416639620
Krzyzak - 23-07-2013, 11:58
piasta za 140 zł? ciekawe czy wytrzyma 1000 km
do łożyska - jak widać na zdjęciu - żaden producent się nie przyznał
tak samo wystawiający aukcję: "rzedmiotem aukcji jest" albo "NOWE PASTA Z ŁOŻYSKIEM PRZÓD"
nie chcesz mieć kłopotów i kolejnej robocizny, to kup samo łożysko koyo i jedź na prasę ze starym (albo z całą zwrotnicą - mi wyjęcie zwrotnicy z wahaczami zajmuje max 2 godzinki bez żadnych podnośników czy kanału)
Tomek - 23-07-2013, 12:05
jak chcesz po taniosci, to weź piastę TORA (175-180 zł), ma 3 lata gwarancji, a sprzedający twierdzi, że jest japońska
debluko - 23-07-2013, 12:50
No właśnie szukam jak najtaniej bo zaraz wyjazd na urlop a tu łożysko padło...
Czyli da się wymienić samo łożysko w piascie ?
Hugo - 23-07-2013, 15:48
| debluko napisał/a: | | http://allegro.pl/show_item.php?item=3416639620 | To śmieć nazywany MAXGEAR. Poznaję po mailu sprzedawcy.
debluko - 26-07-2013, 10:13
Jeszcze jedno pytanie piasta firmy nty jest coś warta ? Firma z korei
pompec - 06-08-2013, 14:49
mam pytanie... czy źle wyważone koła (drgania i to dość spore) mogą zużyć łożysko do stanu słyszalnego po przejechaniu kilkuset kilometrów. Po wymianie łożysk przez jakieś 400 km jeździłem z dość mocno drgającą kierownicą i zastanawiam się czy mogło to rozwalić łożyska czy raczej to za mało i musiałbym przejechać dużo więcej żeby zauważyć nadszarpnięte łożysko.
sveno - 06-08-2013, 17:25
pompec, może. A w szczególności jeżeli jeździłeś z większymi prędkościami.
|
|
|