[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia
bluecard88 - 04-04-2013, 11:14
za co odpowiada "podkowa"? Przez nią może hałasować? trzeba znowu skrzynie rozpoławiać?
sampler - 04-04-2013, 12:27
podkowa przytrzymuje lozysko walka sprzeglowego a pierscien rozprezny lozysko walka zdawczego na ktorym jest bieg wsteczny. Takze ruch tego walka bedzie powodowal nieprzyjemne efekty dzwiekowe na wstecznym
bluecard88 - 04-04-2013, 15:18
no właśnie wróciłem od mechanika, przesunął się wałek i łożysko wypadło z gniazda, mówił że łożysko jest w bardzo dobrym stanie i niema pojęcia czemu się wysunęło z gniazda. Mówił,że to zrobi ...
Owczar - 04-04-2013, 15:26
Czyli to co napisał sampler, źle wcisnęli pierścień.
milo - 21-04-2013, 10:25
Jaki jest rozmiar uszczelniacza wałka sprzęgłowego 25x35x6
[ Dodano: 21-04-2013, 19:37 ]
Jak słabym punktem są łozyska wałka sprzęgłowego to można zaadoptować łozyska stozkowe jak w skrzyni 92-96 r o ile sie da
Marcino - 23-04-2013, 09:51
Milo,
Stozkowe łozyska trzeba napinać/ustawiać szczegółowo luz osiowy, dodatkowo coś musi trzymać to łozysko,
milo - 05-05-2013, 10:14
sampler napisał/a: | podkowa przytrzymuje lozysko walka sprzeglowego |
Tylko podkowa na wałku sprzęgłowym , jak odkręci sie podkowę luz wzrasta do 1, 5 mm drugie łozysko przesuwa sie razem z wałkiem są dystanse pod drugie łozysko u mnie brak stąd terkotanie
Synchronizator 1 biegu tak wyglada zużyty
bluecard88 - 17-05-2013, 14:16
Panowie zonwu muszę wrócić do tematu ze skrzynią, otóż wymienione sprzęgło i 2 łożyska ( dociskowe i jeszcze jedno,nie pamiętam nazwy) Trafiłem na barana a nie mechanika (podobno najlepszy w regionie heh) Robił mi 3 razy tą skrzynie bo zawsze coś było nie tak, ale ostatnio odebrałem i przejechałem około 2,5 tyś km.
Teraz przy puszczaniu sprzęgła mam jeden stuk, taki głośny i wyrażny ( przed wymianą łożysk miałem stuki cały czas) . Nie ważne który bieg czy 1 czy 5 potrafi stuknąć. Nie mam opcji już wrócić do tego "barana" bo jestem już w Danii ;/ "Baran-mechanik" stwierdził ,że docisk w sprzęgle jest dobry i nie trzeba wymianiać, może to coś ma wspólnego?
milo - 17-05-2013, 15:07
bluecard88 napisał/a: | Robił mi 3 razy tą skrzynie bo zawsze coś było nie tak |
Nie zawsze za pierwszym razem uda się złozyc żeby nie było stuków ,są podkładki dystansujące itd wystarczy cos przeoczyc i jest problem
bluecard88 napisał/a: | Teraz przy puszczaniu sprzęgła mam jeden stuk, taki głośny i wyrażny ( przed wymianą łożysk miałem stuki cały czas) . |
Tzn jak wciskałeś sprzęgło też były stuki ?
bluecard88 - 17-05-2013, 15:26
milo napisał/a: | bluecard88 napisał/a: | Robił mi 3 razy tą skrzynie bo zawsze coś było nie tak |
Nie zawsze za pierwszym razem uda się złozyc żeby nie było stuków ,są podkładki dystansujące itd wystarczy cos przeoczyc i jest problem
bluecard88 napisał/a: | Teraz przy puszczaniu sprzęgła mam jeden stuk, taki głośny i wyrażny ( przed wymianą łożysk miałem stuki cały czas) . |
Tzn jak wciskałeś sprzęgło też były stuki ? |
Teraz ,tylko podczas puszczania sprzęgła (tylko po wrzuceniu biegu, na luzie mogę sprzęgło wł/wył i nic) jest jedne puknięcie. Słyszę po lewej stronie auta, myślę że pewnie jakieś powiązanie ma ze sprzęgłem.
milo - 17-05-2013, 22:24
bluecard88 a to nie sa przypadkiem przeguby wewnetrzne na wsteczym tez to samo masz
bluecard88 - 20-05-2013, 18:16
milo napisał/a: | bluecard88 a to nie sa przypadkiem przeguby wewnetrzne na wsteczym tez to samo masz |
Na wstecznym to muszę jeszcze sprawdzić bo nie zwróciłem uwagi, ale przeguby wew miałem zamienione miejscami jakieś poł roku temu i był wrzucony nowy smar. Muszę wsteke zobaczyć, a może coś z poduszkami pod skrzynią? Myślałem że zrobię skrzynie i będzie spokój a tu takie atrakcje nadal.
[ Dodano: 21-05-2013, 18:44 ]
Znowu "podkowa" musiała się wypiąć bo dźwięki nie z tej ziemi , co może być przyczyną? Coś źle zmontowane? Trzeci raz to samo ???
milo - 21-05-2013, 23:17
bluecard88 napisał/a: | Znowu "podkowa" musiała się wypiąć bo dźwięki nie z tej ziemi , co może być przyczyną? Coś źle zmontowane? Trzeci raz to samo ??? |
Podkowa jest przykręcana na 3 śruby nie wypnie się, może powstac luz między łozyskiem a podkową ale po większym przebiegu
Jakie dzwięki
bluecard88 - 22-05-2013, 22:39
Juz po ptakach i skrzyni heh. Pojezdziłem dziś trochę na takiej skrzyni i chodzi jak czołg a na 1,2,3 i R to jest tragedia, aż ludzie sie oglądają co za dzwięk heh i do tego 4 zaczeła wypadać. Szukam nowej skrzyni ;/
Znalazłem jedną chyba taką w miarę ,ale 217 tys przebiegu, gość twierdzi,że biegi chodzą płynnie a łożyska nie szumią.
http://allegro.pl/skrzyni...3245963505.html
podejdzie?
milo - 22-05-2013, 22:52
Bedzie dobra, jak zapewnia sprzedawca to juz inny temat , blisko mnie oo
Miałeś dobrych mechaników ( miałeś )
|
|
|