[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica
tresorex - 17-01-2014, 10:24
Możecie sprawdzić czy u was mimo ustawienia np 23stC + auto (powietrze z zewnątrz, na szybę i nogi) tak żeby z kratek na desce leciało dość ciepłe powietrze to na tylne nogi leci chłodne?
Marcino - 17-01-2014, 12:33
U mnie temp głupieje jak właczę radio... grzeje mi od niego i klimatronik dmucha zimnym. Więć jeżdzę na ręccznym tylko podnoszę tem, bo lubię ciepełko w aucie..:)
tresorex - 17-01-2014, 14:18
Niemożliwe. Termometr wewnętrzny jest zaraz za pokrętłem temperatury i mierzy temp powietrza wewnątrz auta wciągając powietrze... więc albo mocno grzeje wyświetlacz radia i wpływa na pomiar temperatury albo masz coś nie tak... może rura spadła?
andpul - 17-01-2014, 23:39
Temat już poruszany na forum. Rurka od klimatronica jest bardzo blisko radyjka i gdy ono się nagrzeje zaczyna wiać lodem w aucie. U mnie też tak jest, ale nie mam czasu aby tym się zająć.
pompec - 19-01-2014, 13:48
Moja teoria dotycząca chłodnego powietrza jest następująca. Otóż jak wiemy jest to climatronic, czyli temperatura nadmuchu zmienia się zależnie od temperatury w aucie (nie zmieniając nastawionej temp.). Jak wsiadamy do auta i jest w nim np. 2'C, to przy ustawionych 21'C wieje gorące powietrze aby jak najszybciej doprowadzić do zadanej temp. Jak już w środku będzie panować temp, zadana, to nadmuch jest chłodniejszy aby utrzymać te 21'C. W innym przypadku temperatura rosłaby i rosła. Mam w śrdku zamontowany termometr (daleko od radia) i kiedy powietrze nadmuchiwane wydaje się być relatywnie chłodne, to tak na prawdę w aucie panuje temperatura nawet powyżej ustawionej. Także to nie jest tak, że po czasie to zimne powietrze z nadmuchu powoduje ochłodzenie w aucie, tylko odpowiada za utrzymanie temp. Czasem w trasie jak jest zimno na zewnątrz moja kobieta otwiera okno na czas zapalenia papierosa. Wtedy temp nawiewu od razu robi się większa, bo komputer odnotowuje obniżenie temp. wewnątrz auta.
fergul11 - 19-01-2014, 14:51
pompec napisał/a: | Moja teoria dotycząca chłodnego powietrza jest następująca. | Sam bym lepiej tego nie ujął
pompec napisał/a: | moja kobieta otwiera okno na czas zapalenia papierosa. | oducz ją tego palenia , po co ?
pipi_ja - 19-01-2014, 22:25
pompec ale zes teorie splodzil przeciez to co napisales to zasada dzialania chyba kazdego klimatronika:-)
wiec to nie teoria a raczej potwierdzenie prawidlowosci dzialania ukladu:-)
tresorex - 19-01-2014, 22:49
pompec napisał/a: | Moja teoria dotycząca chłodnego powietrza jest następująca. Otóż jak wiemy |
Dobra.... ale dlaczego z kratek w desce leci ciepłe a na nogi na tył chłodne? Czyżbym miał 4 strefowego klimatrona?
pompec - 20-01-2014, 02:10
pipi_ja napisał/a: | pompec ale zes teorie splodzil przeciez to co napisales to zasada dzialania chyba kazdego klimatronika:-)
wiec to nie teoria a raczej potwierdzenie prawidlowosci dzialania ukladu:-) |
wiem, że to zasada działania każdego climatronica, ale 47 stron tematu jest o tym, że leci z kratek chłodne powietrze... a ja próbuję to wytłumaczyć, że zapewne tak powinno być... że to pozornie chłodne powietrze, które utrzymuje zadaną temperaturę i jak by leciało cały czas ciepłe, to po godzinie byłoby w aucie 35'C... choć przyznaje, że czasem rzeczywiście (zwłaszcza w trasie) podkręcam sukcesywnie temp. zadaną bo chłodne powietrze daje poczucie zimna... choć tak na prawdę na termometrze umiejscowionym po lewej stronie koło regulacji wysokości świateł, czyli z dala od źródeł "sztucznego" ciepła, jest np. 24'C.
[ Dodano: 20-01-2014, 02:12 ]
tresorex napisał/a: | Dobra.... ale dlaczego z kratek w desce leci ciepłe a na nogi na tył chłodne? Czyżbym miał 4 strefowego klimatrona? |
może dlatego, że zanim powietrze doleci do dysz pod fotelami, ochładza się w zimnym aucie... do kratek w desce ma krócej
i jeszcze jako ciekawostka... zauważyliście, że przy skręcaniu w prawo z kratek zaczyna lecieć dużo cieplejsze powietrze, a lewo zimniejsze
Hugo - 20-01-2014, 08:23
pompec napisał/a: | zauważyliście, że przy skręcaniu w prawo z kratek zaczyna lecieć dużo cieplejsze powietrze, a lewo zimniejsze | Normalne.
pipi_ja - 20-01-2014, 12:23
pompec czasem się nie obrażaj na mnie za tamtego posta
Poprostu troche się pośmiałem jak go czytałem bo momentalnie przypomniałem sobie powiedzonko mojego ojca "odkrył Amerykę na zakurzonym globusie".
Napisałem to w formnie żartu
pompec - 20-01-2014, 15:17
pipi_ja napisał/a: | pompec czasem się nie obrażaj na mnie za tamtego posta |
no coś ty... ja się tak łatwo nie obrażam...
andpul - 21-01-2014, 21:48
pompec napisał/a: | ... że to pozornie chłodne powietrze, które utrzymuje zadaną temperaturę i jak by leciało cały czas ciepłe, to po godzinie byłoby w aucie 35'C... choć przyznaje, że czasem rzeczywiście (zwłaszcza w trasie) podkręcam sukcesywnie temp. zadaną bo chłodne powietrze daje poczucie zimna... |
W M6 jest to troszkę inaczej rozwiązane. Jeżeli ustawiłem 22 stopnie na klimatroniku to z kratek leciało 22 nie mniej-nie więcej. Z tym że komputer sam sterował siłą nadmuchu. Na początku jeżeli w samochodzie było zimno dmuchał full a gdy zadana temperatura została osiągnięta minimalizował nadmuch tak, aby utrzymać tą temperaturę. Dzisiaj jadąc Galem dłuższą trasę przy ustawionej temp. 21 na początku miałem wrażenie że leci co najmniej 28 stopni a po pół godz. odczuwalna była 18. Już sam nie wiedziałem czy w samochodzie jest zimno czy to efekt po ostrym podmuchu. Idzie się przyzwyczaić.
JarAsNo1 - 21-01-2014, 21:50
Niewiem czy mowicie o chłodnym powietrzu na tylne nogi po całkowitym zagrzaniu auta bo na przyklad jak leci z kratek gorace z przodu juz to nim dojdzie to wymarzone cieplo rownie na tył to wszystkie te wychłodzone tunele tez musza nabrac tej temperatury wiec mija troche wiecej czasu zanim doledzi ta hica do tyłu jak zauważyłem
tresorex - 21-01-2014, 23:08
Tak, po całkowitym nagrzaniu auta. Na przód już leci ładnie ciepłe powietrze a na tył czuć tylko że leci ale nie jest ciepłe...
|
|
|