[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia
bluecard88 - 22-05-2013, 23:00
milo napisał/a: |
Bedzie dobra, jak zapewnia sprzedawca to juz inny temat , blisko mnie oo
Miałeś dobrych mechaników ( miałeś ) |
Takich ludzi nie można nazwać mechanikiem...zadzwonie do gościa to dowiem się więcej ale to już nie dziś, za późno.
Bury - 24-05-2013, 21:49
Pytanie do tych co rozbierali FM42.
Wałek zdawczy po rozgięciu tego zabezpieczenia o ile mniej więcej ma wpaść do środka??
Mój się wysuwa lekko w dół,ale nie dalej niż na szerokość tego zabiezpieczenia,po odwróceniu skrzyni wpada na swoje miejsce.Tyle wystarczy i moge rozklejać skrzynie??
milo - 24-05-2013, 22:06
Bury napisał/a: | Wałek zdawczy po rozgięciu tego zabezpieczenia o ile mniej więcej ma wpaść do środka?? |
Lepiej żeby nie wpadał za dużo ale luz jest około 0,5 cm chyba nie powinno tak być łozysko wałeczkowe juz nowe ma spore luzy lata na boki nie podoba mi się to
Bury - 24-05-2013, 22:22
No u mnie wlaśnie wpada leciutko na szerokość zabezpieczenia,może nawet nie,a to zabezpieczenie nie ma ma 5mm.Będzie walka,żeby to ścierwo rozkleić bo ju chyba była robiona i jakiś cep użył chyba całą tubę sylikonu
milo - 24-05-2013, 22:31
Bury w jakim celu rozbierasz skrzynię ? wystarczy seger dobrze rozgiąć i skrzynia powinna się rozejść
Bury - 24-05-2013, 22:37
Łożyska na wałku sprzęgłowym chce zmienić.No rozgiąłem,wałek lekko wpadł(jak pisałem powyżej)tylko się zastanawiam czy to wystarczająco.Po tym dałem se spokój na dzisiaj,teraz muszę ją rozkleić,sama z siebie się chyba nie rozejdzie,bo silikonu ktoś nie pożałował
milo - 24-05-2013, 22:42
Łatwy sposób nie wykrecaj wszystkich śrub do końca zostaw 5 mm luzu i uderz w śruby aby zruszyć skrzynie łatwo sie rozejdzie przerabiałem to kilka razy obejrz dobrze podkowę
Bury - 24-05-2013, 22:50
Czyli wystarczy,że mi wałek wysunie się z zabezpieczenia lekko tak jak u mnie??A dalej tak jak mówisz...Podkowę mam nową.Dzięki milo
reggie - 04-06-2013, 17:20
cześć koledzy, dziś zauważyłem że do cykających popychaczy doszedł jeszcze jeden dzwięk.
Wcześniej myślałem że to jakieś wibracje tapicerki ale teraz już wiem że ewidentnie pochodzi on ze skrzyni biegów.
nagrałem to na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=hWQYjZCxLKU
w rzeczywistości dzwiek jest znacznie cichszy i mniej metaliczny, jednak mikrofon przystawiony do skrzyni pokazuje go bardzo wyraźnie.
jazda autostradą 120 km/h, dzwięk pojawia się tylko podczas dodawania gazu.
Nie mam żadnych innych problemów z tą skrzynią, poza tym że raz na jakiś czas zgrzytnie 2 przy wbijaniu.
Co o tym myślicie, wymiana oleju czy mechanik?
bluecard88 - 10-06-2013, 15:31
Panowie nadal szukam skrzyni do swojego miśka. Znalazłem ciekawą sztukę
http://allegro.pl/skrzyni...3260188518.html
Gość piszę, że auto anglik przebieg 50 tyś mil. Cena ok, ale zastanawia mnie czy kojarzy ktoś sprzedawce CENTRUM-CZESCI (Kielce). Skrzynia podobno nie ma szumów ani luzu na wałku sprzęgłowym ,ze sprawdzana itd. Kojarzy ktoś w/w sprzedawcę?
Ta skrzynia którą znalazłęm ma oznaczenie F5M422 f7n2, a moja ma F5M421 f7n1. Podobną różni się półoskami, czyli bym musiał pół ośki wymienić?
A jeśli kupię pół osie od tamtej skrzyni podejdą bez żadnego problemu?
milo - 15-06-2013, 06:51
bluecard88 napisał/a: | F5M422 f7n2, a moja ma F5M421 f7n1. Podobną różni się półoskami, czyli bym musiał pół ośki wymienić? |
Podepnę sie pod pytanie na czym polega róznica inne sa przeguby wewnętrzne przy skrzyni
Mam skrzynie F5M42-2-F6NA i chce zmienic od PB do diesla
Terkotanie to luz międzyzębny wałka posredniego a mechanizmem róznicowym więc skrzynia idzie do kosza
Owczar - 15-06-2013, 10:53
milo napisał/a: | Terkotanie to luz międzyzębny wałka posredniego a mechanizmem róznicowym więc skrzynia idzie do kosza |
Piszesz o tym terkotaniu na biegu jałowym?
milo - 15-06-2013, 11:13
Owczar napisał/a: | Piszesz o tym terkotaniu na biegu jałowym? |
Jak najbardziej
Owczar - 15-06-2013, 11:27
Tylko, że na biegu jałowym wałek pośredni i mechanizm różnicowy stoją w miejscu.
milo - 15-06-2013, 11:35
Owczar napisał/a: | Tylko, że na biegu jałowym wałek pośredni i mechanizm różnicowy stoją w miejscu. |
Zgadza sie ...koła zębate i wałek sprzęgłowy obracaja się wałek posredni wpada w wibracje w wibracje i udeża o mechanizm róznicowy tzn luz międzyzębny sprawdzone , dodam że wszystkie łozyska były wymienione
Mała ciekawostka jak nakieruje na wsteczny zanika terkotanie i jest cicho
|
|
|