Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
ma_trix - 16-12-2009, 00:22
spaawu napisał/a: | Już teraz dokładnie nie wiem jaki wybiorę nie wiem z którego z Was rady skorzystać |
Mam to samo co ty
rasiak1980 - 16-12-2009, 09:06
bo tyle ile osób tyle opinii tak jak w supermarkecie tam sprzedawca ci nie powie że ten jest lepszy od tego, że ten się bardziej opłaca on musi ciebie wyczuć na co się już zdecydowałeś a później tylko ciebie utwierdzić w tym że twój wybór jest najsłuszniejszy z słusznych i debile się na to łapią
spaawu - 16-12-2009, 18:32
ja posłucham opinii forumowicza który najlepiej wie o silnikach GDI i który na nich najwięcej jeździł i się na nich zna proste
XL - 17-12-2009, 00:10
spaawu napisał/a: | ja posłucham opinii forumowicza który najlepiej wie o silnikach GDI i który na nich najwięcej jeździł i się na nich zna proste |
Chciałbyś. To wcale nie takie proste. W nowym samochodzie sprawa łatwa - lejemy co instrukcja przewiduje. Ponieważ jeździmy samochodami niepierwszej młodości, olej musimy dobrać stosownie do stanu silnika. To stąd rozbieżność opinii, jaki olej jest najlepszy do GDI.
Ja jeżdżę na Castrolu Edge 5W30 i spisuje się nieźle, ale to nie znaczy, że ten olej będzie optymalny dla silnika Twojego samochodu. Obawiam się, że będziesz musiał trochę poeksperymentować. Podobnie jak Robson proponuję zacząć od 5W50, obyś trafił za pierwszym podejściem. Zalecam użycie środka typu Flush Engine przed wymianą oleju. Wydatek nieduży, a pozbędziesz się syfów z obiegu oleju.
Pozdrawiam, XL
spaawu - 17-12-2009, 18:41
Z tego co mi wiadomo to wymienia się olej stosownie do stanu silnika czyli do przebiegu co nie ? Już nie mówię o takich rzeczach że silnik mógł być katowany czy nie po prostu znajomy mi mówił że olej się wymienia zależnie od tego ile auto ma przejechane więc nie wiem czy to prawda czy jak z tym fantem jest.. Proszę o odpowiedź...pozdrawiam
Morfi - 17-12-2009, 19:21
przejechane kilometry mówią mało o stanie silnika. Inaczej silnik bedzie wygladał po przejechaniu 200 tys w mieście a inaczej na trasie. Taki prosty przykład.
spaawu - 18-12-2009, 04:25
Czyli znajomy raczej nie wie o co chodzi do wymiany oleju mam gdzieś miesiąc jeszcze tak że później się będę martwił o to
turek61 - 23-12-2009, 00:17
Moja następna wymiana będzie na 100 % na Motorex.To oleum jest dla mojego silnika najlepsze z tych jakie do tej pory stosowałem.
bartekcari - 11-01-2010, 12:25
Witam wszystkich:)
bardzo prosze was o porade...
moja Cari GDI ma 195 tysiecy km przebiegu, kupilem ja gdy miala 178, i przez caly czas wczesniej lany byl olej Shell 5W40, jednak ja postanowilem zmienic olej zaraz po zakupie Auta na Mobil 1 10W40, robilem to juz dwukrotnie, ale silnik pracuje przy nim troche glosno jak na moj gust, tylko ze nie nazwalbym tego dzwieku stukaniem, tylko takim "cykaniem" i jest slyszalne tylko na zimnym silniku
mam takie pytanie, czy moge zalac teraz jakis syntetyk z powrotem ??
jak tak to jaki polecacie ?
na Mobil 1 10W40 przejechalem jakies 17 tys...
Robson86 - 11-01-2010, 18:50
bartekcari napisał/a: | robilem to juz dwukrotnie, ale silnik pracuje przy nim troche glosno jak na moj gust, tylko ze nie nazwalbym tego dzwieku stukaniem, tylko takim "cykaniem" i jest slyszalne tylko na zimnym silniku |
cykanie jest objawem charakterystycznym dla jednostek GDI. bartekcari napisał/a: | mam takie pytanie, czy moge zalac teraz jakis syntetyk z powrotem ?? |
nawet powinienes
bartekcari napisał/a: | na Mobil 1 10W40 przejechalem jakies 17 tys... |
osobiscie polecam mobilka 1 5W50
Pozdroo
bartekcari - 11-01-2010, 20:36
czyli wedlug Ciebie nie bedzie zadnych skutkow negatywnych jak wroce do syntetyka po przejechaniu 17 tysiecy na polsyntetyku ??:>
Morfi - 11-01-2010, 22:03
Spokojnie możesz wrócić
Robson86 - 11-01-2010, 22:14
bartekcari napisał/a: | nie bedzie zadnych skutkow negatywnych |
na pewno nie bedzie lej smialo
Pozdroo
bartekcari - 12-01-2010, 13:26
dziekuje panowie !:)
pawel5471 - 13-01-2010, 10:52
wydaje mi się że można zmienić półsyntetyka na syntetyk, tym "cykaniem " się nie przejmuj , moja carisma też tak cyka z tego co wiem te samochody tak mają. Ja mam olej Castrol Magnetic 10W40 ,myśle na syntetyku jeździć do 200 tys i może dopiero wtedy zmienie na półsyntetyk, olej zmieniałem co 10,5 tys. ale wydłuże zmiane na 13 tys. pozdrowionka
|
|
|