Outlander I GEN Techniczne - Outlander Turbo LPG
Bzyk_R1 - 04-05-2018, 16:50
AC Red01 barracuda 130 stag qbox. Obrabia z pocałowaniem rączki. Gold nie polecany ale nie wiem jak z tym gtx. U mnie 2900zł
Miku - 04-05-2018, 17:22
No właśnie GTX to jakiś nowy wymysł KME, jeden zakład zaproponował go bo to reduktor trzpieniowy i sprawdzi się przy turbo. Obrabia podobno do 340KM więc przy serii O1T albo nawet programie do 250KM nie powinno być problemu.
Barracuda widzę czysta oczywistość.
Ale cenowo to widzę że pojechali. Warszawka ehh
W@sio - 05-05-2018, 21:25
Barracuda130 to nie koniecznie oczywistość... Ja u siebie wrzuciłem w formie testu LPGtech Yeti plus... I nawet dają radę, tzn przynajmniej nie przelewają jałowych obrotów, ale przy ciśnieniu lpg 1.3b pętlą się od około 5500rpm stąd dolewka benzyny. Inna kwestia, że auto mam lekko przelane benzyną, bo AFR przy WOT jest poniżej 12. No i u mnie jest coś pod 300 kuniów
Miku - 07-05-2018, 09:16
Dostałem jeszcze jedną propozycję za 3800:
Komputer KME Nevo, Reduktor KME EXTREME wtryskiwacze YETI PLUS,wielozawór Tomasetto, filtry LPG - Mimar.
I chyba ten byłby lepszy .. Czy nie ?
W@sio - 07-05-2018, 09:49
A butla jaka?
Generalnie KME rusza na polski rynek widzę. Mój wujek w Grandisie 2.4 założył KME Nevo jakiś miesiąc temu. Jak to funkcjonuje trudno powiedzieć. Ja mam już oblatanego STAG'a i mogę to polecić
Miku - 07-05-2018, 10:36
Butla w tej cenie do 55 litrów. Zresztą jak poczytałem posty to chyba większa tam nie wejdzie żeby można było korzystać z tej półki pod podłogą bagażnika. A w sumie to całkiem ją lubię Moja roleta też potrzebuje tam miejsca, z reguły ją chowam.
[ Dodano: 07-05-2018, 11:15 ]
Jeszcze jedno - dopytałem jeszcze o strojenie. Odbywa się próba drogowa mniej więcej 50km z diagnoskopem pod OBD ale nie było mowy o AFR i mówią, że nie wymaga. Co na to powiecie ?
plecho1 - 07-05-2018, 11:29
Do porządnego wystrojenia sonda AFR jest wymagana bo zakresu wysokich obrotów i obciążeń czyli OL bez AFR dobrze nie da się wystroić. Strojenie ze skanerem OBD obejmuje tylko tryb CL a OL jest pozostawiany dla wbudowanych uniwersalnych nastaw ale wszystkie auta nie są takie same a szczególnie auta z turbo, jak są dodatkowo po czipie to już w ogule ten automatyczny algorytm może tego nie przewidzieć tak jak być powinno. Najczęściej producenci sterowników ten zakres podlewają nadmierną ilością paliwa aby nie było zbyt ubogo ale zbyt bogato też nie jest dobrze bo auto wtedy więcej pali i nie ma takiej mocy jak przy właściwym AFR.
Jeśli rzadko się zagląda pod czerwone pole to takie strojenie bez AFR może być ale to nie jest jak być powinno.
Co do sterowników KME to wcale nie wchodzą dopiero teraz na nasz rynek, są u nas dostępne podobnie długo jak Stag tylko częściej te systemy były trochę droższe a więc i mniej popularne. Czy to będzie Stag czy KME czy LPGTech czy inny sterownik to dla właściciela auta nie ma żadnego znaczenia bo wszystkie są podobnie funkcjonalne i po właściwym strojeniu wszystkie będą pracowały tak samo.
Miku - 07-05-2018, 12:21
No to nieźle, na 3 profesjonalne z nazwy warsztaty z montażem LPG tylko 1 zaproponował mi wystrojenie z AFR. Z tych trzech jeden powiedział że jak samochód ma jakiekolwiek mody, choćby wycięty kat to on już się nie podejmuje. A ostatni to jedna z największych firm zajmujących się LPG w Warszawie i AFRa nie mają.
W@sio, a w Lublinie jest ktoś godny polecenia i ogarnięty w temacie naszych Miśków i LPG ?
Bzyk_R1 - 07-05-2018, 12:45
Miku, jeżeli chcesz się cieszyć długo tym samochodem na LPG to strojenie z AFR obowiązkowo. Tak jak pisze plecho1, OL tutaj nie można z góry założyć i podlać. Ten silnik ma tak dziki przebieg momentu obrotowego że bez strojenia nie sposób tego poprawnie założyć. Było już kilka przypadków, spłynęła świeca i dziękuję, silnik do remontu. Ja stroję z afr co 10.000 km przy zmianie filtra fazy lotnej.
Miku - 07-05-2018, 13:09
"Pana specyfikacja to koszt 3200zł lecz nie sprawdzi się w Pana aucie i będzie w stanie zasilić go w 100% w LPG bez konieczności dotryskiwania benzyny. Oferujemy Panu set montażowy który pozwoli na prace auta w pełnym zakresie obrotów i obciążeń na gazie bez konieczności dotryskiwania benzyny."
Po prośbie o wycenę Qbox + Barracuda 130 + KME Twin padła propozycja na Komputer KME Nevo, Reduktor KME EXTREME wtryskiwacze YETI PLUS. To właśnie ich odpowiedź.
Spróbuję chyba jeszcze kogoś innego poszukać..
Bzyk_R1 - 07-05-2018, 13:20
Polecił bym Ci moich montażystów bo jestem bardzo zadowolony, ale masz około 220km do nich i musiałbyś co 10kkm tu jeździć na przeglądy. Ale na czas montażu dają auto zastępcze więc nie musisz szukać hotelu;-) też mam dotrysk benzyny ale do 200km/h nie działa więc nie zużywam benzyny w trasie.
W@sio - 07-05-2018, 13:43
Mam w Lublinie chłopaka, który składał mi i kilku innym właścicielom O1T LPG i żaden nie ma problemu Zawsze jest strojenie z AFR, z reguły już po tych pierwszych 1000km gdy membrany się w reduktorze ułożą. Robiłem u niego i Outka (po tym jak autoryzowany serwis STAG nie mógł sobie poradzić z problemem występującym u mnie) i Coltolota CZT... Co do samego setu - W zupełności KME Twin pociągnie, u mnie po czipsie i wtryskach HanaH2100 spokojnie dawał radę bez dotrysku benzyny. Niestety Hany padły po blisko 100tys km i nie chcąc mieć wciąż problemu przelanych jałowych obrotów zainwestowałem w YetiPlus + na próbę
Sam sterownik jak przedmówcy pisali nie ma najmniejszego znaczenia, bo każdy z nich ma tą samą funkcjonalność, tylko nie daj sobie wcisnąć dostrajania po OBD, bo komputer pokładowy będzie Ci głupiał. Poza tym strojenie z AFR jest koniecznością w aucie Turbo!
Miku - 07-05-2018, 15:03
W@sio, jeśli to nie problem to ja poproszę o kontakt do majstra
Bzyk_R1, jednak na te przeglądy trochę za daleko
SKARO - 28-05-2018, 02:19
Każdemu posiadaczowi Outka 2.0T LPG polecam ustawienie gazu sonda szerokopasmowa. Zrobił mi w czwartek znajomy gazownik taka regulacje. Auto jeździ na gazie jak na Pb wogole nie czuć różnicy. V-max na gazie przed 180km/h z wielkimi problemami a teraz 230km/h i przez cały zakres obrotów płynnie przyspiesza. Jeżeli ktoś z forumowiczów będzie chciał ustawić w Lublinie gaz proszę na priv to podam kontakt do kolegi.
W@sio - 28-05-2018, 17:36
SKARO, Wiesz, w Lublinie trochę Outków jeździ i każdy, kto przechodził problemy z LPG i zagląda na to forum w wielu tematach czytał, że strojenie z AFR jest ko-nie-czne! Mi akurat ustawiał/dostrajał Turi - póki nie miałem swojego zegara AFR w Outku
|
|
|