To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III GEN Techniczne - Problem z wałkami balansującymi Mitshubishi Outlander 2,2 D

rajan - 09-03-2021, 15:49

Bartek napisał/a:
szymron, jeżeli masz auto poniżej 5 lat i 100 000km przebiegu - powinno się udać, choć nasi rodzimi serwisanci w ASO są głusi na ten problem, trudno powiedzieć jak sprawa słuchu wygląda za Odrą ;)

Mój serwisant z ASO nie był głuchy - pisałem parę postów wcześniej. Od razu stwierdził, że moduł do wymiany i wymieniali na gwarancji.

Demsi13 - 30-03-2021, 23:04

U mnie za to występują drgania podczas obrotów 1300-2500. Trochę to irytujące,ale nie martwię się,że jakieś części metalowe latają mi po silniku. Poza tym jest cisza i spokuj.
wic - 03-11-2021, 12:44

Witam,
mam pytania dla tych, którzy już "grzebali" przy tym balansie:

Aby usunąć łącznik, wystarczy zdemontować miskę olejową i moduł balansowy? … czy jednak trzeba jeszcze zdemontować pokrywę rozrządu?

Czy do usunięcia elementu napędzającego (wałek napędzający z kołem zębatym) wymagane jest zdjęcie pokrywy rozrządu? …, a może da się wyciągnąć ten element po zdemontowaniu modułu, łącznika ... bez demontażu pokrywy rozrządu???

Jeśli zęby koła napędzającego są ok, to można zostawić go (ale już nie napędzając moduł)?

benicjusz - 03-11-2021, 12:49

wic napisał/a:
Jeśli zęby koła napędzającego są ok, to można zostawić go (ale już nie napędzając moduł)?

Nie wiem bo robiłem w ASO, ale sądząc po ilości nalewanego oleju (nadal 5l) moduł zostawili.

Marcin_ASX - 08-06-2022, 10:23

benicjusz napisał/a:
Miskin87 napisał/a:
Pytanie czy przy usunięciu wałków napęd też jest usuwany?

Ale problemem jest łącznik który napędza moduł balansujący.

[url=https://s12.directupload.net/images/201113/temp/9sfy2s2b.jpg]Obrazek[/URL]

Usuwa się napęd, jedni usuwają również wałki (moduł balansujący) inni nie, ja mam wałki, seidza w misce plus ten, że wchodzi tyle samo oleju, a nie o litr więcej.

Cześć, chyba mam ten sam problem z silnikiem 2.2 did. Naprawa w ASO ok 13 000 zł, bez sensu. Czy jesteście pewni że usunięcie łącznika i ewentualnie wałków nie będzie miała negatywnego wpływu na cały silnik? Po coś to jest, do czegoś służy, tak? Z drugiej strony to ciekawe, że w dalszych rocznikach już tego w tym silniku nie (ktoś o tym pisał, w sumie nie mam pewności). Mam dobrego mechanika silnikowego, on by to zrobił tylko pytanie co dokładnie i czy właśnie to nie przyniesie negatywnych skutków np. zwiekszą się znacząco drgania silnika? Dajcie znać, z góry dziękuję.

bodzio1975 - 11-06-2022, 08:03

A jakie masz objawy uszkodzenia tych wałków oraz jaki przebieg?
zbyszek_AG - 21-11-2022, 20:50

w moim ASX 2.2 DID serwis chce robic walki balansujace w ramach gwarancji. Zlecenie otwarte czeka na akceptacje MMC. Przebieg 95 kkm, gwarancja do marca 2023.
Chwile sie waham ale nie ma wyjscia - trzeba to zrobic.
Pytanie mam takie czy polski serwis da gwarancje na usluge i co moze sie stac jesli mechanik popelni blad i cos zle przykreci badz nie zabezpieczy jakiegos polaczenia zgodnie ze specyfikacja fabryczna?

To masz - 22-11-2022, 08:46

Zrobią, to będzie zrobione. Po co się na zapas przejmować i wróżyć źle wykonaną naprawę? :)
Jeśli za 50 000 km padną ponownie to za kilkaset złotych zdemontujesz je zupełnie lub zrobi to kolejny właściciel.

Furch - 10-01-2023, 20:19

ma ktoś mechanika w Toruniu lub okolicach co ten napęd wałków odpina
bodzio1975 - 11-01-2023, 07:20

Ja szukam mechanika od wałków balansujących z okolic Wrocławia
To masz - 11-01-2023, 12:57

Każdy kumaty mechanik to ogarnie. Pokażcie mu film instruktażowy z yt :lol:
https://www.youtube.com/w...hannel=H20LTech

CB4W_00 - 01-02-2024, 21:41

Czy jest jakiś sposób naprawy tego napędu aby się to sprzęgło nie wyklepywało ?
rzylka - 18-07-2024, 19:44

tokyo napisał/a:
Jedna uwaga !

walki sie odpina i demontuje nastepnie trzeba zaslepic dwa kanaly olejowe smarujace walki oraz oklad przeniesienia napedu na walki
Jezeli sie tego nie zrobi nastapi szybsze "scieranie" panewek oraz elementow silnika
po zaslepieniu kanalow wzrasta oleju w ukladzie i po zagrzaniu silnik pracuje cicho
walkow sie nie zostawia jezeli nie maja dzialac

Witam nie dawno outlander 2.2 i odrazu chciałem zajrzeć do walków balansujacych okazało się że już ich nie było ale też żadne kanaliki olejowe nie są zabezpieczone masz może jakieś zdjęcia tych kanalików gdzie się znajdują.

leleks200 - 19-08-2024, 11:19

Znów odgrzeje trochę tego kotleta.
Ktoś może powiedzieć ile przejechał bez łącznika?

Bartek - 20-08-2024, 12:39

Ponad 70 kkm