[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Antena automatyczna i dachowa
Tomek - 07-04-2010, 10:47
tomrom
zainspirowales mnie
wstaje z lozka i ide sprawdzic
/EDIT:
poki co sprawdziłem na aukcji, na ktorej kupilem i wyglada na to, ze obie opcje sa:
- Komunikaty drogowe
- Auto wyszukiwanie alternatywnch częstotliwości
teraz ide wdrozyc to w zycie
/EDIT2:
bylem sprawdzilem, ale to nie to
jest funkcja AF, jest funkcja TA
niezaleznie od tego czy sa wlaczone, czy nie, antena wysuwa sie zawsze, nie wazne czy slucham CD czy radia
jakies kolejne sugestie??
swinks_UK - 07-04-2010, 12:44
Antenę masz wysuwaną jak pojawi się napięcie na pinie w kostce Mitsubishi odpowiedzialnym za antenę. W radiu jest to najczęściej niebieski przewód (standard ISO) z napisem "antenna". W wielu radiach napięcie inicjujące pojawia sie wraz z załączeniem całej jednostki (niezależnie czy radio, czy CD czy co tam jeszcze) - jest mostkowane z ACC zasilajacym radio.
Zdarza się, że w radiach te napięcie jest tylko w momencie pracy w trybie tunera, ale w twoim przypadku raczej zastosowano tańsze rozwiązanie (jak wyżej).
Tomek - 07-04-2010, 13:04
swinks_UK napisał/a: |
Zdarza się, że w radiach te napięcie jest tylko w momencie pracy w trybie tunera, ale w twoim przypadku raczej zastosowano tańsze rozwiązanie (jak wyżej). |
tak też mi sie wydawalo od razu
wobec tego powracam do pytania, gdzie/jak najzgrabniej ulokowac jakis pstryczek do sterowania antena
raczej malo slucham radia, zazwyczaj leci nuta z USB, wiec bez sensu, zeby antena sie wysuwala non stop
tomrom - 07-04-2010, 13:09
tomek84 napisał/a: | gdzie/jak najzgrabniej ulokowac jakis pstryczek do sterowania antena
|
Może w schowku na okulary pod radiem. Ja mam zamiar tam ulokować potencjometr od sterowania podświetleniem klimy(z racji tego, że robię sobie podświetlenie LEDowe).
Jak potrzebujesz to po prostu otwierasz, przełączasz i zamykasz
Tomek - 07-04-2010, 22:00
tomrom napisał/a: | tomek84 napisał/a: | gdzie/jak najzgrabniej ulokowac jakis pstryczek do sterowania antena
|
Może w schowku na okulary pod radiem. Ja mam zamiar tam ulokować potencjometr od sterowania podświetleniem klimy(z racji tego, że robię sobie podświetlenie LEDowe).
Jak potrzebujesz to po prostu otwierasz, przełączasz i zamykasz |
wlasnie tez o tym myslalem, jednak ten schowek przeznacze sobie na CB radio, ale niewykluczone, ze i maly przelacznik sie tam jeszcze zmiesci
poki co poczekam na CB i bede narazie jezdzic z wysunieta antena
dzieki wszystkim za pomoc
pozdrawiam
robertdg - 07-04-2010, 22:42
tomek84, a ja bym zamontował pod mieszkiem dzwigni biegów, wystarczy przelacznik dotykowy, po pierwsze nie bedzie widoczny wogole, po drugie mało kto kiedy zwróci uwage po co tam siegasz
grzala61 - 20-05-2010, 11:33
j13mk napisał/a: | Anteny mocowane są za pomocą górnej nakrętki, musisz ją odkręcić wtedy całość zejdzie w dół Obrazek. |
A można gdzieś kupić ten grzybek i czarny element anteny (łącznik) ?
Artur
Zhan - 25-05-2010, 08:50
tomek84, to nie lepiej dac jakiemus elektronikowi radio zeby przerobil sterowanie antena tak zeby uzaleznione bylo od pracy tunera?
Tomek - 25-05-2010, 09:15
Zhan napisał/a: | tomek84, to nie lepiej dac jakiemus elektronikowi radio zeby przerobil sterowanie antena tak zeby uzaleznione bylo od pracy tunera? |
lepiej, nie lepiej
zrobiłem sobie przycisk i teraz sam sobie steruje kiedy antena ma byc wysunieta a kiedy nie
grzala61 - 27-05-2010, 07:23
A ja wymieniłem sam bat anteny i po wysunięciu dalej trzeszczy, może już zęby plastiowe się starły.
Po wyłączeniu radia tj. schowaniu się jest ok.
Saqu - 27-05-2010, 18:35
Wracając jeszcze do tego włącznika/wyłącznika anteny to jeżeli takowe ustrojstwo zamontujemy, prąd pociągniemy np od zasilania radia, to wtedy możemy zamontować sobie radio, które nie ma "sterowania anteny", co również wpływa na możliwości wyboru radia spośród szerszej gamy. Dobrze ja kombinuje? Czy to tak nie działa?
Tomek - 27-05-2010, 19:53
Saqu napisał/a: | Wracając jeszcze do tego włącznika/wyłącznika anteny to jeżeli takowe ustrojstwo zamontujemy, prąd pociągniemy np od zasilania radia, to wtedy możemy zamontować sobie radio, które nie ma "sterowania anteny", co również wpływa na możliwości wyboru radia spośród szerszej gamy. Dobrze ja kombinuje? Czy to tak nie działa? |
dobrze kombinujesz
jednak wtedy bedziesz musiał pamietać, żeby chować antenę jak parkujesz, coby sie komuś nie nudziło i nie zdewastował.
Ja mam włącznik połączony miedzy radiem a anteną, czyli, żeby antena sie wysuwała musza być spełnione 2 warunki:
1. radio daje sygnał
2. przycisk zwiera
Saqu - 27-05-2010, 20:05
No ale w takim wypadku potrzebujesz radio z opcją sterowania anteną, a rzecz w tym, że często ciekawe radia są, ale bez tej opcji. Jak by takie obejście zrobić ułatwiłoby to zmianę radia.
A teraz jak ma się chować to wyłączasz radio i się chowa? czy też musisz wcisnąć?
Tomek - 27-05-2010, 20:34
nie, no ja mam zrobione tak jak pisałem
mam sterowanie w radiu, ale niestety antena wysuwa się zawsze kiedy radio włączone
a ja bym wolal zeby wysuwała się tylko wtedy jak używam tunera
po to założyłem przycisk, jak chce wysunąć to wysuwam
ja to zrobiłem tak, że wpiąłem się w seryjną instalację, w sygnał który idzie z radia do anteny, jak obwód jest zwarty (tzn przycisk) to sygnał idzie dalej, a jak nie to nie idzie i już
Jeśli masz radio bez sterowania to można jak najbardziej zrobić tak jak napisałeś, żeby wziąć skądś napięcie i przez przycisk poprowadzić do anteny
pytanie tylko jakie jest napiecie sygnału, który steruje wysuwaniem anteny, ale to łatwo zmierzyć
U mnie tak to wygląda:
Jak trzeba wiecej zdjęć to chetnie porobie.
Saqu - 27-05-2010, 20:49
No właśnie mi chodzi o ten sam patent, tylko pytanie czy tak, jak wyłączasz radio to antena sama się chowa? Czy też musisz podobnie jak przy jej wysuwaniu wcisnąć guziczek. Często antena jest nie potrzebnie rozłożona przy słuchaniu płyt czy coś a to nie potrzebne opory powietrza są.
Jeśli potrzebujesz również wcisnąć go żeby antena się złożyła to dla mnie byłoby lepszym rozwiązaniem pominięcie tego obwodu i zrobienie osobnej pętli do anteny
|
|
|