To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Centralny zamek

pipi_ja - 02-11-2010, 21:47

No to sie dowiedziałem czegoś nowego :) Pisałem na przykładzie moich 2 galantów i tam nic takiego nie było. Jedyne sterowanie było w siłowniku wbudowanym w zamek drzwi.
Jeśli wprowadziłem w błąd to przepraszam :)

A czy galanty miały może podgrzewane wkładki zamków? Spotkał się ktoś? Pytam bo z tego co widzę(kiepskie zdjącia) tam chyba dochodzą tylko dwa kabelki a do sterowania powinny być 3. Chyba, że sterowanie idzie jak w pneumatycznych zamkach przy VW.

bieniak - 02-11-2010, 21:57

raczej dochodzą 3 kable:) masa zamykanie/otwieranie:)robiłem ostatnio :)
robertdg - 02-11-2010, 21:59

pipi_ja, ja gdybym nie widział to bym w zyciu nie pomyslał, podgrzewanie wkładki to raczej nie jest, bo wyobraź sobie, jak by to miało być rozwiązywane w zimie.
http://www.rockauto.com/c....php?pk=1191998

pipi_ja - 02-11-2010, 23:35

Kiedyś słyszałem o podgrzewanych wkładkąch ale nie pamiętam o jaki samochód chodziło.Faktycznie 3kable dochodzą,nie spotkałem się w galu z takim rozwiązaniem dlatego wcześniej tak zdecydowanie napisałem,że nie ma czegoś takiego. Jak widać człowiek uczy się całe życie:) (a i tak głupim umiera;))
emefe - 03-12-2010, 10:07

Czy jest możliwe że przy dzisiejszych -8*C zamarza centralny zamek?
Od tygodnia walcze z centralnym z rana - klikam z pilota a drzwi dalej zamknięte i na pewno nie przymarznięte. Wcześniej się udawało otworzyć po kilku próbach zamknij/otwórz z pilota, teraz już nie. Dopiero jak przekręcam kluczyk w zamku w prawo to się pięknie otwiera. Przy zatrzaśnięciu drzwi od środka, drzwi się nie domykają, tak jakby zamek był nadal zamknięty mimo otwarcia kluczykiem. Blokada przy klamce chodzi bardzo ciężko.
Co można z tym zrobić?

mackbeth - 03-12-2010, 11:31

Kurcze mam prawie tak samo.. z pilota centralny otwiera wszystkie dzrwi oprócz pasażera... jak drzwi pasażera zamykam kluczykiem, i otwieram to działa, ale ewidentnie jak od kierowcy drzwi pasażera ani nie otwierają się ani zamykają? Możliwe że sam siłownik zamarzł? Jak jest to skonstruowane? Zwykle ciągno od zamka i cięgna od siłownika jest połączone, więc jak by zamarzł siłownik to i bym kluczykiem nie ruszył? Czy może cięgna siłownik i od zmaka są osobne?
Members only - 03-12-2010, 11:31

ja mam podobny problem. Z tym, że jak otwieram z pilota to auto otwiera sie i momentalnie znów zamyka.... Jak otwieram z kluczyka wszystko jest git...
bartekino - 03-12-2010, 12:37

mackbeth napisał/a:
Kurcze mam prawie tak samo.. z pilota centralny otwiera wszystkie dzrwi oprócz pasażera... jak drzwi pasażera zamykam kluczykiem, i otwieram to działa, ale ewidentnie jak od kierowcy drzwi pasażera ani nie otwierają się ani zamykają? Możliwe że sam siłownik zamarzł? Jak jest to skonstruowane? Zwykle ciągno od zamka i cięgna od siłownika jest połączone, więc jak by zamarzł siłownik to i bym kluczykiem nie ruszył? Czy może cięgna siłownik i od zmaka są osobne?

Mam dosłownie to samo i również z drzwiami od strony pasażera.... wczoraj musiałem od środka otworzyć drzwi jak i je później zamknąć bo z pilota się nie otwierały i nie zamykały. Tylko o dziwo na następny dzień było wszystko ok. Ale a to dzisiaj znowu powtórka z rozrywki i drzwi trzeba było od środka otworzyć. Próbował ktoś coś z tym zrobić ??

emefe - 03-12-2010, 14:16

Members only napisał/a:
ja mam podobny problem. Z tym, że jak otwieram z pilota to auto otwiera sie i momentalnie znów zamyka....

Dokładnie. I wszystkie drzwi zostają nadal zamknięte.
Po odpowiedziach widzę, że to powszechne zjawisko. Czy ktoś się z tym uporał?

fj_mike - 03-12-2010, 15:11

emefe napisał/a:
Po odpowiedziach widzę, że to powszechne zjawisko.

Nie jest aż tak powszechne. Dzisiaj w nocy było u mnie -16 st, centralny działa bez zarzutu.

m6riano - 03-12-2010, 16:48

Dokładnie.
U mnie było w poniedziałek lub wtorek ok -18 nawet i centralny bez zarzutu...może dlatego że to skandynawska wersja gdzie takie mrozy to standard?;-)

fj_mike - 03-12-2010, 16:53

m6riano napisał/a:
może dlatego że to skandynawska wersja

No właśnie :D

Problem być może jest losowy. Może kiedyś ktoś tam grzebał.
Bez zdejmowani boczków się nie obejdzie.

Members only - 03-12-2010, 18:36

Jeszcze jedno co zauważyłem to że tak samo jak nie mogę otworzyć z pilota tak też drzwiami od pasażera. Jest identyczna sytuacja otwiera sie i momentalnie zamyka. Myśle że naprawdę trzeba zdjąć boczek z drzwi kierowcy i popatrzeć o co chodzi. bo jestem pewien że to drzwi od kierowcy są winne.

Siedząc wewnątrz auta moge zamknąć wszystkie drzwi tym przełącznikiem przy klamce ale za cholere nie da sie już znów otowrzyć, dopycham go do oporu a on wraca w położenie zamknięte.

pipi_ja - 03-12-2010, 21:31

Zdecydowanie winne sa drzwi kierowcy. Ja bym zaczął od wyczyszczenia zamka i nasmarowania jakimś rzadkim smarem lub wazeliną.
Problem polega na tym, że sterownik pilota podaje sygnał do otworcia. Wszystkie drzwi się otwierają za wyjątkiem kierowcy a co za tym idzie centralny momentalnie sie zamyka.

michal7777 - 03-12-2010, 21:44

elektronika nie lubi wilgoci a tym bardziej mrozu, jak przychodzi mroz wilgoc zamarza i styki w silowniku sie lacza i centralka mysli ze sa chcesz zamknac drzwi mimo ich otwierania, jest na to sposob bo czesto go przerabiam, zdjac boczek kierowcy, przeczyscic kostke i styki, sprawdzic oslonke silownika, jezeli jest uszkodzona to pewne ze w srodku spotkamy wilgoc i silownik bedzie glupial bo bedzie chcial albo caly czas otwierac albo zamyka, a drugi sposob...poczekac do lata :biggrin: . nie no zartuje, jest taki spray contactspray z wurtha, jest bardzo dobry, przeczyscic i musi hulac.