To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Diagnostyka i kasowanie błędów

polaff - 10-09-2011, 11:29

SPIDER-ek napisał/a:
polaff, no dokładnie, ale podobno wiele samochodow na zlocie tak mialo, i nie byli w stanie nic na ten temat powiedzieć. U mnie też ABS i TCL działa bez zarzutu.

"siwy dym..."

SPIDER-ek - 10-09-2011, 11:31

Ja tam myslałem że skoro są z ASO to wszystko wiedzą, a chlopaki się zamotali.
polaff - 10-09-2011, 11:39

SPIDER-ek napisał/a:
Ja tam myslałem że skoro są z ASO to wszystko wiedzą, a chlopaki się zamotali.

dużo jest takich tematów, na które odpowiedzi tu nie mogę znaleźć, nawet nie koniecznie elektronicznych problemów.

m6riano - 10-09-2011, 15:32

U mnie ABS działa a kontrolka sie świeci...
To samo było z SRS...jedni nie mogli wykasować i nie wiedzieli ocokaman..a na drugim stanowisku mi typ wykasował...

Hugo - 11-09-2011, 11:41

Ja też mam te błędy ABS-u a wszystko działa bez zarzutu. To normalne w tym aucie.
mackbeth - 11-09-2011, 20:26

A ja skasowałem błędy mutem jakie były, używałem ABS nie raz, kontrolka działa jak powinna i błędów w tej chwili nie ma:)
Bercik76 - 11-09-2011, 21:12

Hugo napisał/a:
Ja też mam te błędy ABS-u a wszystko działa bez zarzutu. To normalne w tym aucie.

Sory HUGO,ale jak moze byc normalne to ze wszystko dziala ,ale pokazuje bledy?

[ Dodano: 11-09-2011, 21:16 ]
U mnie przy wymianie banana przerwal sie przewod od ABS-u,i tez wszystko dzialalo bynajmniej tak wygladalo a wywalilo blad .Ale to nie znaczy ze to jest normalne poprostu trzeba poswiecic troche czasu i poszukac przyczyny. :)

mackbeth - 11-09-2011, 21:19

TO znaczy może być, ale tylko jesli błędy są chwilowe- tzn wystąpił, ale na ty7le krótko że komputer uznał przy kolejnej diagnostyce że nie jest to błąd stały, czyli np. zakłócenie. Tak jest często z błędem 23- czujnik wałka, że sygnał czasami jest nie właściwy, ale po paru sekundach jest ok. Po drugie w przypadku ABS'u jeśli jakikolwiek błąd będzie, i usterka nie jest naprawiona ( a wiec przy kolejnej autodiagnoistyce) komputer nie zauważy, że problem zniknął abs wyłącza się... :) Akurat z ABS'em ja miałem przeboje, to wszystkie przypadki sprawdziłem organoloeptycznie:) Jeśli świeci się kontrolka, a abs działa- to nie jest normalne.
deejay - 11-09-2011, 21:35

mackbeth napisał/a:
Jeśli świeci się kontrolka, a abs działa- to nie jest normalne.

Dokładnie .

pipi_ja - 11-09-2011, 22:19

A to czasem nie chodzi o to, że po wymruganiu pokazują się błędy?
Wydaje mi sie,że o to chodziło Hugo.
Normalnie kontrolka nie świeci, ale po zwarciu pinów w kostce diagnostycznej wywala błąd i to już podobno jest dosyć normalne.

Nawet na tym forum kiedys pisałem, że mam takie coś to kilku userów pocieszało mnie, że to nic wielkiego bo to norma.

mackbeth - 12-09-2011, 00:00

A, no to znaczy że błąd jest zapamiętany ale już nie występuje.. Czyli kiedyś wystąpił i komp zapamiętał..więc jak się MUT'a podepnie to go trzeba wykasować:)

Ogólnie kontrolki nic nie powinny mrugać i powinno być czysto:) :) , bo sporadycznie pojawiające się błędy zazwyczaj prowadzą do błędu na stałe, i wtedy zwykle naprawa może być bardziej skomplikowana niż zawczasu:) :)

Hugo - 12-09-2011, 12:04

pipi_ja napisał/a:
A to czasem nie chodzi o to, że po wymruganiu pokazują się błędy?
Wydaje mi sie,że o to chodziło Hugo.
Normalnie kontrolka nie świeci, ale po zwarciu pinów w kostce diagnostycznej wywala błąd i to już podobno jest dosyć normalne.
Dokładnie!
Elmosquito - 16-09-2011, 10:20

Witam,
potrzebuje pomocy w zdiagnozowaniu usterki mojego Galanta(EA5W).
Problem jest nastepujący: na wolnych obrotach gaśnie. Na początku działo sie tak tylko przy włączonej klimie, teraz juz dzieje sie tak praktycznie na kazdych światłach. wczoraj wymieniłem kierownice (po tej wymianie problem sie nasilił) , ale nie sądzę żeby to było przyczyną.
Proszę o pomoc.

Pozdro.

Owczar - 16-09-2011, 14:07

Elmosquito, sprawdź błędy: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3245
Elmosquito - 16-09-2011, 14:57

Problem w tym, że nie wyswietla mi błędów. Co prwda nie podpinałem się do kompa, ale nie wyswietla mi Check-a. Problem zaczoł się od momentu wymiany kierownicy. Po podpieciu nowej nie działa mi tempomat. Może to mieć coś wspólnego z niskimi obrotami?
Dziś rozbiorę kierownice jeszcze raz jeśli to nie pomoże to jutro pojade sprawdzić go na komputerze.