To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Black DEVIL...

Owczar - 04-04-2009, 17:28

Dzisiaj skorzystałem z pięknej pogody i troszkę umyłem Sharka :] Posprzątałem i zrobiłem małą sesyjkę:

Muszę tylko zrobić porządek z tym zderzakiem. Malowanie koło maja może i wreszcie go porządnie spasować ;][/list]

rosomak1983 - 04-04-2009, 17:38

Owczar, naprtawe super ten twój Shark. Tylko ze na fotce z awantara wyglada jakbyś miał całkiem inny kolorek... :shock: Jaki to w końcu jest??? Wchodzacy w zieleń czy w grafit??
Pozatym co z lancerkiem bo po tym co kiedys o nim przeczyłem stałem sie jego fanem :D
Shark jest naprawde w swietnym stanie... Jedynie zmieniłbym dywaniki :wink:

Owczar - 04-04-2009, 17:47

To jest ciemna zieleń, a fotka z avatara robiona telefonem i przeważa odcień zieleni... na tamtyn nawet opony wpadają w zieleń. Tak na marginesie to przedni zderzak jest czarny, czego na zdjęciach praktycznie nie widać ;)

Co do lancera, kurcze wstyd się przyznać, ale od kupna Galanta nie miałem czasu się nim zająć, a jak miałem to pogoda psuła mi plany. Przed wielkanocą będę reanimował go. Na p[oczątek gruntowne czyszczenie i porządek z instalacją LPG. Zrobie przegląd, załatwię jakieś ECU. Potem wymiana przegubu i łożyska i lancer pójdzie prawdopodobnie na sprzedaż :( Boję się, że jeszcze aku będę musiał dołożyć bo ten stał całą zimę, zapomniałem nawet go wyciągnąć :/ Ehh studia dzienne i praca. Ostatnio już nie wyrabiam, dziewczyna suszy mi głowę że nie mam czasu, rodzina to samo. Gdyby lancelot był bliżej to jakbym miał chwilkę to bym coś zrobił i pewnie już by jeździł, a jest 60km od Wawy na podwórku u brata. Aż się boję czy odpali teraz...

wilk88 - 04-04-2009, 17:51

Jak to Galant- super! :) To są jeszcze zimówki, czy nie masz alu ? Jedyne czego brakuje na tych zdjęciach to alusów >16' ;)
Owczar - 04-04-2009, 17:58

To są letnie, niestety nie mam alu. Jak już pisałem, miały być coś ala Matejkowych ale kasa idzie do skarbonki :D Bardzo mu brakuje do pełni szcześcia tego elementu, ale co zrobić... Za to komfort mam lepszy :P
Owczar - 10-04-2009, 12:52

Jestem w trakcie opracowywania systemu Night Vision do mojego rekina. :D

Szczegóły w tym wątku: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=35511

Owczar - 22-04-2009, 11:36

W święta Galant dostał nowe paski:
-sprężarka Mitsuboshi
- alternator Bando
- wspomaganie Mitsuboshi

W ten weekend serwis klimy... Jeszcze jej nie uruchamiałem, ciekaw jestem co z tego wyjdzie. Sprężarka się załącza jak zwarłem na chwilę czujnik cisnienia. Tylko pozostaje kwestia jak ze szczelnością i czy będzie sprężać jak należy...
Na weekend planuję też prace konserwacyjne kolumny kieorwnicy, bo piszczy jak w wielu EA. Będzie fotorelacja i opis jak sie uda :)

Owczar - 26-04-2009, 23:20

W sobotę zrobiłem serwis klimy w Galancie. Standardowe sprawdzenie szczelności i nabicie. Nie wiedziałem, czy w ogóle będzie działała, bo od kupna nie była uruchamiana, przez brak czynnika. Na początku sprężarka nie chciała współpracować, ale za drugim razem zaskoczyła, złapała troszkę oleju i działa wzorowo. jak powiedział serwisant, idealne dolne ciśnienie. Odgrzybiania nie było z czego robić, bo prawdopodobnie ta klima nie była używana od dawna. Osuszacza nie wymieniałem bo szkoda mi się było pakować w koszty jeśli będzie padnięta np sprężarka. Zrobię to za rok....
Wymieniłem filtr kabinowy, nie miał uszczelki więc przełożyłem ze starego, ale minimalnie był mniejszy i świszczy mi teraz w okolicach schowka. Na tygodniu uszczelnię to czymś. Stary chyba nie był wymieniany od dawna. Wrzucę jakieś zdjęcie jutro może.

Teraz kolej na lancera ;) W sobotę został umyty i odpalony pierwszy raz od września. Było ciężko z ECU wpiętym na krótko ale załapał i przemówił. Dobrze zniósł zimę. Niestety przedni zderzak słabo wygląda i listwa nad zderzakiem ponieważ były robione na szybko przy okazji ostatniej naprawy a nie mogłem dostać nowych :/ Muszę kupić ECU i zrobić przegląd żeby nim troszkę pojeździć i naprawić niezbędne rzeczy :)

rosomak1983 - 27-04-2009, 15:12

Owczar napisał/a:
Teraz kolej na lancera ;)
:D :D :D :D
czekamy :wink:

Owczar - 10-05-2009, 23:59

Lancer przeszedł kolejną część napraw.
W sobotę zostało wymienione ECU, a także zbiornik paliwa. Autko pali elegancko na LPG i PB. W następny weekend planuję zrobić porządek z instalacją (nowa centralka do LPG) oraz znaleźć gdzie mam przerwę w obwodzie zasilania pompki paliwa. Przekaźnik podaje, ale do pompy napięcie nie dociera... Najtrudniejsze już zostało zrobione. Po tych naprawach jeszcze tylko przegląd i Lancer będzie gotowy do jazdy ;)

Za tydzień w Galancie będzie dociągana głowica po wymianie uszczelki, oraz regulacja zaworów. Jak starczy czasu, to zaślepię EGR...

wilk88 - 11-05-2009, 16:01

Owczar napisał/a:
Jak starczy czasu, to zaślepię EGR...

Nie wiem czy pamiętasz mój temat o "Przerwanym przewodzie", czy to nie chodziło przypadkiem o EGR? Wymieniłem przewód, ale widzę , że lepiej go było zaślepić? :P

Owczar - 11-05-2009, 16:11

Pamiętam, pamiętam... Tylko, że ja chcę zaślpeić EGR przy kolektorze dolotowym. To co się u Ciebie popsuło to był przewód od sterowania zaworu EGR. Jest istotna różnica. Przerwany przewód u Ciebie mógł powodować nieprawidłową pracę układu EGR, jak np ciągle otwarty zawór.

Nie zdecydowałem jeszcze czy to zrobię. Mój gal delikatnie puszcza dymek na wolnych obrotach. Nie ma tego problemu gdy daję do oporu po gazie. Mój brat podejrzewa właśnie przyblokowany zawór EGR, który ze zbiegiem czasu jest blokowany przez nagar. Zatykając otwór w kolektorze zablokuję powrót spalin do kolektora, przez co nie bedzie się tam zbierał nagar. Spaliny nie będą dostawały się do kolektora i ogólnie może poprawi się praca silnika.
W momencie gdy auto wyjeżdża z fabryki to EGR zmniejsza emisję szkodliwych spalin, ale gdy czas odbije na nim swoje piętno, to przez nieprawidłową pracę, może nawet zwiększać tą emisję..

wilk88 - 11-05-2009, 18:52

Aha, czyli po prostu to nie był ten wężyk ;) No ja gdzieś czytałem, że zaślepienie EGR zawsze jest lepsze dla silnika, zarówno dla jego zdrowotności jak i dla mocy.
Owczar - 11-05-2009, 19:09

To takie metalowe kolanko przy kolektorze... Zrobię zaślepkę z blaszki i zobaczę jak się będzie zachowywał.
Owczar - 15-05-2009, 23:51

Dziś Galant dostał nowe-stare radyjko ;)
Clarion DXZ718R:
http://www.audiophile.pl/p/1819_clarion_dxz718r
Nie mam zdjęć jak to wygląda w galu, ale może w weekend uda mi się zrobić.

Ramkę narazie mam czarną, bo radyjko było bez. Ale muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem... Do tej pory było coś takiego:
http://www.comparestorepr...jvc-kds821r.asp

Z przodu głośniki blaupunkt, a z tyłu oryginalne. Nie grało to zbyt dobrze, raczej rzęziło. Po odcięciu dolnego pasma można było słuchać.
Między tymi dwoma radyjkami jest przepaść... Clarion brzmi dużo lepiej na tych głośnikach...
Będzie to baza pod car audio które mam zamiar w najbliższym czasie poprawić. Będzie wygłuszenie drzwi, nowe głośniki itd...
Przykleiłem uchwyt magnetyczny do LCD, które mocuję pod radiem. Radyjko ma aux, więc wreszcie gra to tak jak powinno.

W weekend kolejny etap prac z lancerem i galantem.

A tutaj zdjęcia:

Po wyjęciu LCD:

Konsola troszkę zniszczona... zastanawiam się nad lakierowaniem...