[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wypięcie sworznia wahacza
Marti - 30-11-2008, 19:19
Marcino napisał/a: | U mnie koncówka drążka GMB padła szybko, jezdziłem z 1.5roku ale co gorsze to gumka wyglada na niej jak by miała z 20lat. Nie myslałem ze to takie gówniane, ale w IC dałęm za to chyba 25zł juz nie pamietam. |
Ja inwestuję tylko w "555" i mam nadzieję że cena przełoży się na wytrzymałość bo wg mnie jest to jakościowo wyższa półka....
patrick30 - 26-12-2008, 15:09 Temat postu: [EA5A 2.5] Wypięty sworzeń wahacza.. Witam
...nie posłuchałem rad szanownych forumowiczów żeby nie kupować taniego badziewia do zawieszenia no i stało się, rozczepił się sworzeń wahacza przedniego prostego z lewej strony w trakcie jazdy podczas powrotu z Pasterki. Szczęście w nieszczęściu ,że podczas manewrów na parkingu a nie podczas szybkiej jazdy .Samochód stoi rozkraczony od Pasterki dzisiaj widziałem ,że wzbudza ogromne zainteresowanie ludzi a to podglądają schylają się ...
Dziwne trochę , że w listopadzie wymieniałem amorki i przy okazji jeszcze tuleje gumowe tychże wahaczy które (notabene były wymieniane w maju) a o sworzniach kulistych mechanicy wypowiadali się pochlebnie.
Proszę o poradę :
- czy (i ew. gdzie w regionie Łódź-Sieradz-Kalisz) zregenerować stare wahacze na których Gal przyjechał z Niemiec;
-czy wymienić następne wahacze ..jaka firme polecacie ?
pozdrawiam
Przemek
swinks_UK - 26-12-2008, 15:44
Na pocieszenie ci powiem, że to dość powszechna usterka. Mitsu też potrafi spartolić conieco, więc i oryginalne wahacze się "wypinają" przynajmniej te w przed-liftach (1997-1999). Z tego powodu w cywilizowanych krajach MMC zrobiło na te wahacze "recall", bo okazało się, że mają wadę fabryczną.
KamilR10 - 26-12-2008, 16:11
Jakie sa pierwsze objawy przed wypięciem?? Nie chciałbym żeby mi się coś takiego przytrafiło przy prędkości 100 km/h
patrick30 - 26-12-2008, 16:39
Kiedys juz ktos o tym pisal , ze ciezko wraca kierownica i jakos troche ciezej chodzi no i klasyczne czyli jakies dziwne stuki i trzaski podczas szybkich ruchow kolem kierownicy jak najbardziej potwierdzam ale raczej nie podczas jazdy. Wahacze byly wymieniane wiec nawet ich nie bralem pod uwage mialem z tym jechac do servisu Mitsu w Kaliszu ,podejzewalem maglownice
Artii - 26-12-2008, 16:40
patrick30 napisał/a: | Proszę o poradę :
- czy (i ew. gdzie w regionie Łódź-Sieradz-Kalisz) zregenerować stare wahacze na których Gal przyjechał z Niemiec;
-czy wymienić następne wahacze ..jaka firme polecacie ?
|
Kup sobie sworzeń i niech Ci go wstawią przy pomocy prasy, do ori wahacza.
Matik608 - 26-12-2008, 16:40
patrick30, witam kolege z Sieradza ja rowniez mam problem z wahaczem ale u mnie narazie nic sie nie stalo tylko sobie stuka. tez sie zastanawialem czy regenerowac czy kupic nowy. ja wyczytalem ze najlepiej kupic nowy firmy 555
juz bylo o tym tu: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=29064
patrick30 - 26-12-2008, 17:08
a witam ,witam w zasadzie to z okolic Sieradza ale nie będę pisał ,że jakaś Dąbrówka
Spróbuje po Świętach ruszyć sprawę "recall"_u w pobliskich serwisach Mitsu o czym wspominał swinks_UK ale specjalnie nie robię sobie wielkiej nadziei .
555 będzie chyba najlepszym rozwiązaniem , ewentualnie jutro wymyje stare wahacze i spróbuje rozszyfrować czy są oryginalne jak tak to trzeba będzie poszukać prsę.
....a tak w ogóle to nie wiem jak teraz jeździć z myślą o takim zdarzeniu ???
dzięki wielkie za rady chociaż już tyle razy poruszano te tematy
Matik608 - 26-12-2008, 18:15
no ja tez nie jestem z sieradza tylko okolic, ale nie bede sie rozdrabnial, bo bliskie okolice:)
a jakiego masz Gala? bo po sieradzu widzialem ganiaja tylko dwa, bordowy i srebrny( przynajmniej ja tylko dwa widzialem) aaa i raz czarnego widzialem
jesli chodzi o regeneracje to tu w naszej okolicy nie mam pojecia gdzie sie z tym udac.. ja jak nazbieram kase to jade do inter carsu do zdunskiej woli i kupie u nich olej i wahacz od razu, i karte klubowa jeszcze musze zamowic zeby znizki miec ( czekam na plastik ) Mam nadzieje ze nie zdazy mi do tego czasu kolo odjechac.
a nie stukalo Ci kolo zanim to sie stalo?
patrick30 - 26-12-2008, 18:47
....to ten srebrny ale kombi ,najczęściej jeździ nim taka blondi a wracając do tematu to nie słyszałem jakiś głośnych puknięć ostatnio , najbardziej charakterystyczne było to skrzypienie ale podczas postoju gdy kręciłem kierownicą no i ten bardzo dziwnie ciężki powrót kierownicy ale już podczas jazdy , tak tak w Zduńskiej Woli kupowałem wiele części
do różnych aut w tym mojej ciężarówki Renault. Dziwne jest trochę to ,że wahacze kupowałem jedną stronę z Allegro i te chodzą a wysiadł ten od rekomendowanego na tym forum sprzedawcy Pana J.........e , był to wahacz firmy Nipparts (przynajmniej takie było opakowanie) tylko coś za podejżanie niską cenę ok 110,00 złociszy.
Stan i ceny części w InterCars można sprawdzić
http://sklep.intercars.com.pl/ zakładka ekatalog
A jakie macie doświadczenia z częściami Yamato??
http://www.autoczesci.aut...e=czesc&cz=1708
Matik608 jakim Ty jeździsz Galem ??? nie czasami taki bordo metalik sedan po 1999r ??
Matik608 - 26-12-2008, 19:07
a to ja w kombi nie widzialem. ja same sedany widywalem.
u mnie puka bardzo przy hamowaniu i po dziurach
Japanaze.. Nipparts tez chyba raczej dobra firma, no bardzo tanio bo po 100zl to sa te badziewne na allegro.
patrick30, a w jakim warsztacie robisz chodz by zawieszenie? mam pare rzeczy do zrobienia i tak sie rozgladam za dobrym mechanikiem.
nie ja bordowym nie, ten bordowy czesto na pow stoi ja mam seledynowego.
patrick30 - 26-12-2008, 19:48
z mechaniorami w Sieradzu to jest ogólnie problem , nie chce mi się nawet gadać jak to mawiał pewien Cezary już nie będę wyzywał od złodziei itp.
Kiedyś zagadnolem na Orlenie na ul.JP II uztkownika Gala takigo srebrnego 2,4 gdi o to samo to stwierdził ,że jeździ do Mitsu w Kaliszu i że biorą tyle samo a to jednak zawsze serwis firmowy i idzie się dogadać co do części.
Nie polecam Majewskiego , robiłem" u Andrychów" w takiej szopce na pow generalnie uważam ,że facet ma cholerny talent jest to prawdziwy pasjonata-artysta odnawia jakieś stare mesie i amerykańce ale jak to pasjonata trzeba postawić auto i długo czekać a później to cenę wymyśla nie z księżyca ale z Marsa np. wymiana rozrządu bez zmiany pompy wody no bo wg niego po co - 350,0 w Mitsu Kalisz pytałem full servis -250,0
Ostatnio prowadzam do Motomarku za Jednostką Wojskową tam jest obsługa rzeczowa umawiasz się na godzine odbierasz zgodnie z umową ale mam wrażenie ,że robią na przemiał mase samochodów czeka w kolejce i szybko szybko , zresztą byłem u nich na wymianie sprężyny przedniej i robili ogólny przegląd zawiechy w tym nieszczęsnych wahaczy i wszytko było ok
Matik608 - 26-12-2008, 20:07
srebrnego widzialem w sieradzu zagazowanego, wiec to chyba nie ten jak GDI.
ja mialem malego gonga w moim, robilem go w złoczewie, koles ogolnie ok, robi blache i mechanike tez, tylko bardzo duzo samochodow w kolejce ma, pytalem o rozrzad powiedzial mi 150zl, ale tez wlasnie pompy wody mowi ze nie trzeba wymieniac, pytalem o wahacz to nie przezywaj...
tez musial bym w Mitsu w Kaliszu zapytac bo gdzies u jakis pseudo mechanikow robic to szkoda nerwow...
patrick30 - 26-12-2008, 20:37
oj szkoda szkoda nerwów , 150 zł za rozrząd ??? jaki masz silnik chyba nie V6 ?? słyszałem już kiedyś o dobrym blacharzu w Złoczewie miałem tam kiedyś prowadzić Opla...
a pompy wody mechaniorzy to mówią ,żeby nie wymieniać bo im się nie chce bo ponoć żeby ją zmienić trzeba zdemontować chłodnicę. Ja wyrażałem chęć jej wymiany a mechanik o którym wspominałem od tego zamiaru mnie odwiódł ,bo niby po co ?ta jest w super stanie i w ogóle...
Marti - 26-12-2008, 22:00
Poczytajcie podany wyżej wątek. Przerabiałem temat - najlepsze wahacze są firmy "555", pierwsze i naogół ostatnie objawy zurzycia wahaczy to skrzypienie (nagrane i udostępnione we wspomnianym wątku) jak stukają to już tragedia. Co do robocizny to można zrobić to samemu. Polecam szybką reakcję bo szkoda zdrowia (życia) i auta. Temat wielokrotnie wałkowany, co do warsztatów to zapraszam na podfora regionalne. Pozdro
|
|
|