To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wypięcie sworznia wahacza

Marti - 30-11-2008, 19:19

Marcino napisał/a:
U mnie koncówka drążka GMB padła szybko, jezdziłem z 1.5roku ale co gorsze to gumka wyglada na niej jak by miała z 20lat. Nie myslałem ze to takie gówniane, ale w IC dałęm za to chyba 25zł juz nie pamietam.

Ja inwestuję tylko w "555" i mam nadzieję że cena przełoży się na wytrzymałość bo wg mnie jest to jakościowo wyższa półka....

patrick30 - 26-12-2008, 15:09
Temat postu: [EA5A 2.5] Wypięty sworzeń wahacza..
Witam
...nie posłuchałem rad szanownych forumowiczów żeby nie kupować taniego badziewia do zawieszenia no i stało się, rozczepił się sworzeń wahacza przedniego prostego z lewej strony w trakcie jazdy podczas powrotu z Pasterki. Szczęście w nieszczęściu ,że podczas manewrów na parkingu a nie podczas szybkiej jazdy .Samochód stoi rozkraczony od Pasterki dzisiaj widziałem ,że wzbudza ogromne zainteresowanie ludzi a to podglądają schylają się ...
Dziwne trochę , że w listopadzie wymieniałem amorki i przy okazji jeszcze tuleje gumowe tychże wahaczy które (notabene były wymieniane w maju) a o sworzniach kulistych mechanicy wypowiadali się pochlebnie.
Proszę o poradę :
- czy (i ew. gdzie w regionie Łódź-Sieradz-Kalisz) zregenerować stare wahacze na których Gal przyjechał z Niemiec;
-czy wymienić następne wahacze ..jaka firme polecacie ?

pozdrawiam

Przemek

swinks_UK - 26-12-2008, 15:44

Na pocieszenie ci powiem, że to dość powszechna usterka. Mitsu też potrafi spartolić conieco, więc i oryginalne wahacze się "wypinają" przynajmniej te w przed-liftach (1997-1999). Z tego powodu w cywilizowanych krajach MMC zrobiło na te wahacze "recall", bo okazało się, że mają wadę fabryczną.
KamilR10 - 26-12-2008, 16:11

Jakie sa pierwsze objawy przed wypięciem?? Nie chciałbym żeby mi się coś takiego przytrafiło przy prędkości 100 km/h
patrick30 - 26-12-2008, 16:39

Kiedys juz ktos o tym pisal , ze ciezko wraca kierownica i jakos troche ciezej chodzi no i klasyczne czyli jakies dziwne stuki i trzaski podczas szybkich ruchow kolem kierownicy jak najbardziej potwierdzam ale raczej nie podczas jazdy. Wahacze byly wymieniane wiec nawet ich nie bralem pod uwage mialem z tym jechac do servisu Mitsu w Kaliszu ,podejzewalem maglownice
Artii - 26-12-2008, 16:40

patrick30 napisał/a:
Proszę o poradę :
- czy (i ew. gdzie w regionie Łódź-Sieradz-Kalisz) zregenerować stare wahacze na których Gal przyjechał z Niemiec;
-czy wymienić następne wahacze ..jaka firme polecacie ?

Kup sobie sworzeń i niech Ci go wstawią przy pomocy prasy, do ori wahacza.

Matik608 - 26-12-2008, 16:40

patrick30, witam kolege z Sieradza :D ja rowniez mam problem z wahaczem ale u mnie narazie nic sie nie stalo tylko sobie stuka. tez sie zastanawialem czy regenerowac czy kupic nowy. ja wyczytalem ze najlepiej kupic nowy firmy 555
juz bylo o tym tu: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=29064

patrick30 - 26-12-2008, 17:08

a witam ,witam w zasadzie to z okolic Sieradza ale nie będę pisał ,że jakaś Dąbrówka :)
Spróbuje po Świętach ruszyć sprawę "recall"_u w pobliskich serwisach Mitsu o czym wspominał swinks_UK ale specjalnie nie robię sobie wielkiej nadziei .
555 będzie chyba najlepszym rozwiązaniem , ewentualnie jutro wymyje stare wahacze i spróbuje rozszyfrować czy są oryginalne jak tak to trzeba będzie poszukać prsę.
....a tak w ogóle to nie wiem jak teraz jeździć z myślą o takim zdarzeniu ???

dzięki wielkie za rady chociaż już tyle razy poruszano te tematy

Matik608 - 26-12-2008, 18:15

no ja tez nie jestem z sieradza tylko okolic, ale nie bede sie rozdrabnial, bo bliskie okolice:)
a jakiego masz Gala? bo po sieradzu widzialem ganiaja tylko dwa, bordowy i srebrny( przynajmniej ja tylko dwa widzialem) aaa i raz czarnego widzialem :D
jesli chodzi o regeneracje to tu w naszej okolicy nie mam pojecia gdzie sie z tym udac.. ja jak nazbieram kase to jade do inter carsu do zdunskiej woli i kupie u nich olej i wahacz od razu, i karte klubowa jeszcze musze zamowic zeby znizki miec ( czekam na plastik :D ) Mam nadzieje ze nie zdazy mi do tego czasu kolo odjechac.
a nie stukalo Ci kolo zanim to sie stalo?

patrick30 - 26-12-2008, 18:47

....to ten srebrny ale kombi ,najczęściej jeździ nim taka blondi a wracając do tematu to nie słyszałem jakiś głośnych puknięć ostatnio , najbardziej charakterystyczne było to skrzypienie ale podczas postoju gdy kręciłem kierownicą no i ten bardzo dziwnie ciężki powrót kierownicy ale już podczas jazdy , tak tak w Zduńskiej Woli kupowałem wiele części
do różnych aut w tym mojej ciężarówki Renault. Dziwne jest trochę to ,że wahacze kupowałem jedną stronę z Allegro i te chodzą a wysiadł ten od rekomendowanego na tym forum sprzedawcy Pana J.........e , był to wahacz firmy Nipparts (przynajmniej takie było opakowanie) tylko coś za podejżanie niską cenę ok 110,00 złociszy.

Stan i ceny części w InterCars można sprawdzić
http://sklep.intercars.com.pl/ zakładka ekatalog
A jakie macie doświadczenia z częściami Yamato??
http://www.autoczesci.aut...e=czesc&cz=1708

Matik608 jakim Ty jeździsz Galem ??? nie czasami taki bordo metalik sedan po 1999r ??

Matik608 - 26-12-2008, 19:07

a to ja w kombi nie widzialem. ja same sedany widywalem.
u mnie puka bardzo przy hamowaniu i po dziurach :?
Japanaze.. Nipparts tez chyba raczej dobra firma, no bardzo tanio bo po 100zl to sa te badziewne na allegro.
patrick30, a w jakim warsztacie robisz chodz by zawieszenie? mam pare rzeczy do zrobienia i tak sie rozgladam za dobrym mechanikiem.
nie ja bordowym nie, ten bordowy czesto na pow stoi :) ja mam seledynowego.

patrick30 - 26-12-2008, 19:48

z mechaniorami w Sieradzu to jest ogólnie problem , nie chce mi się nawet gadać jak to mawiał pewien Cezary :biggrin: już nie będę wyzywał od złodziei itp.
Kiedyś zagadnolem na Orlenie na ul.JP II uztkownika Gala takigo srebrnego 2,4 gdi o to samo to stwierdził ,że jeździ do Mitsu w Kaliszu i że biorą tyle samo a to jednak zawsze serwis firmowy i idzie się dogadać co do części.
Nie polecam Majewskiego , robiłem" u Andrychów" w takiej szopce na pow generalnie uważam ,że facet ma cholerny talent jest to prawdziwy pasjonata-artysta odnawia jakieś stare mesie i amerykańce ale jak to pasjonata trzeba postawić auto i długo czekać a później to cenę wymyśla nie z księżyca ale z Marsa np. wymiana rozrządu bez zmiany pompy wody no bo wg niego po co :) - 350,0 w Mitsu Kalisz pytałem full servis -250,0
Ostatnio prowadzam do Motomarku za Jednostką Wojskową tam jest obsługa rzeczowa umawiasz się na godzine odbierasz zgodnie z umową ale mam wrażenie ,że robią na przemiał mase samochodów czeka w kolejce i szybko szybko , zresztą byłem u nich na wymianie sprężyny przedniej i robili ogólny przegląd zawiechy w tym nieszczęsnych wahaczy i wszytko było ok

Matik608 - 26-12-2008, 20:07

srebrnego widzialem w sieradzu zagazowanego, wiec to chyba nie ten jak GDI.
ja mialem malego gonga w moim, robilem go w złoczewie, koles ogolnie ok, robi blache i mechanike tez, tylko bardzo duzo samochodow w kolejce ma, pytalem o rozrzad powiedzial mi 150zl, ale tez wlasnie pompy wody mowi ze nie trzeba wymieniac, pytalem o wahacz to nie przezywaj...
tez musial bym w Mitsu w Kaliszu zapytac bo gdzies u jakis pseudo mechanikow robic to szkoda nerwow...

patrick30 - 26-12-2008, 20:37

oj szkoda szkoda nerwów , 150 zł za rozrząd ??? jaki masz silnik chyba nie V6 ?? słyszałem już kiedyś o dobrym blacharzu w Złoczewie miałem tam kiedyś prowadzić Opla...
a pompy wody mechaniorzy to mówią ,żeby nie wymieniać bo im się nie chce bo ponoć żeby ją zmienić trzeba zdemontować chłodnicę. Ja wyrażałem chęć jej wymiany a mechanik o którym wspominałem od tego zamiaru mnie odwiódł ,bo niby po co ?ta jest w super stanie i w ogóle...

Marti - 26-12-2008, 22:00

Poczytajcie podany wyżej wątek. Przerabiałem temat - najlepsze wahacze są firmy "555", pierwsze i naogół ostatnie objawy zurzycia wahaczy to skrzypienie (nagrane i udostępnione we wspomnianym wątku) jak stukają to już tragedia. Co do robocizny to można zrobić to samemu. Polecam szybką reakcję bo szkoda zdrowia (życia) i auta. Temat wielokrotnie wałkowany, co do warsztatów to zapraszam na podfora regionalne. Pozdro