[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Głośniki w Lancerze
Anonymous - 25-12-2010, 19:53
Zainteresowałem się ostatnio tematem ulepszenia audio w Lancerze.
W profesjonalnym warsztacie zaproponowano mi wymianę głośników przednich na zestaw DLS r6a oraz wygłuszenie czterech drzwi (powiedziano mi, że tylne głośniki nie są tak istotne i mogą zostać fabryczne). Koszt takiej imprezy to prawie 2tyś.
Teraz pytania do osób, które wymieniały radio w Invitach na Rockforda:
- Czy istnieje możliwość wypuszczenia z radia RF gniazda USB albo czegoś podobnego?
- Czy jest w tym radiu wbudowany twardy dysk?
benji - 10-02-2011, 12:50
Jak wygląda sprawa z gwarancją w wypadku instalacji w wersji INVITE radia RF z Outlandera?
Radyjko działa w 100%.
[ Dodano: 16-03-2011, 11:41 ]
Czy po motażu radia ze zmieniarką RF macie w ustawieniach dźwięku SUB PUNCH tak jak to jest w wersji z wzmacniaczem (wersja Instyle)?
Czy ta funkcja jest właczana automatycznie jeżeli jest podpiety wzaniacz czy trzeba ją włączyć przez komputer?
ko5a - 30-10-2011, 00:32 Temat postu: Głośniki w wersji Invite z roku 2008 Wrzucam kilka fotek z wymiany fabrycznych głośników wysokotonowych w wersji invite 2008 - czyli 6 głośników, bez AUXa fabrycznego.
Zrobiłem również fotki midbasom razem z wymiarami, może komuś się przyda.
zamiast fabrycznych "soprawnów" wrzuciłem SINUSLIVE NEO25S (zostały z poprzedniego wozidła)
pasują idealnie w fabryczne mocowania, nic nie trzeba przerabiać.
Wreszcie wysokie tony są wyraźne, ale nie męczące.
boczki zdejmują się łatwo, odkręcamy 3 śruby, podważamy cały boczek najlepiej gdzieś od dołu i po kawałku powinny wyskakiwać z zaczepów. Jeśli chodzi o polaryzację to żółty przewód to - a jasno zielony to +.
dla potomnych http://www.youtube.com/wa...feature=related
tu jest filmik jak podłączyć wejście AUX w przypadku gdy go się nie ma fabrycznie zamontowanego.
U mnie, instalacja razem z wtyczką była poprowadzona, ale nie podpięta, ponieważ nie było gniazda z cinchami, więc przedłużyłem przewód i zakończyłem do mini jackiem.
przymierzam się teraz do zmiany wooferów..
w jaki sposób mocowaliście dystanse mdf i same głośniki? oryginalne głośniki nie są przykręcane więc w drzwiach nie ma zrobionych otworów pod śruby.
FishT - 15-01-2012, 22:51 Temat postu: Nagłośnienie problem Witam.
Ostatnio częściej niż zazwyczaj słucham CD a nie radia i zauważyłem problem. Mianowicie słuchając CD w pewnym momencie gra tylko prawa cześć samochodu czyli głośnik pasażera przód/tył oraz SUB. Lewa strona kierowca i tył cisza. Przełączając na radio cały zestaw gra wszystkie 7 głośników. Problem mija po paru godzinach czasem po paru dniach. Czy ktoś się z czymś takim spotkał ?
Pozdrawiam
Trik - 15-01-2012, 23:38
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33090
Sprawdź w tym temacie
kowmar - 16-01-2012, 20:13 Temat postu: Re: Nagłośnienie problem
FishT napisał/a: | Witam.
Ostatnio częściej niż zazwyczaj słucham CD a nie radia i zauważyłem problem. Mianowicie słuchając CD w pewnym momencie gra tylko prawa cześć samochodu czyli głośnik pasażera przód/tył oraz SUB. Lewa strona kierowca i tył cisza. Przełączając na radio cały zestaw gra wszystkie 7 głośników. Problem mija po paru godzinach czasem po paru dniach. Czy ktoś się z czymś takim spotkał ?
Pozdrawiam |
jak masz gwarancję to śmiało wał do serwisu - do wymiany radio - mają wadę fabryczną i wymieniają na samo hasło że nie wyłącza się lewa strona na cd
FishT - 16-01-2012, 22:31
Problem w tym ze gwarancja skończyła się już bardzo dawno temu
Trik - 17-01-2012, 00:21
FishT, http://allegro.pl/radio-m...2045819428.html Tu masz aukcję na Rockforda ze zmieniarką z O2 pasuje do Lancera. Wprawdzie ja kupiłem sobie za 300 ale niema co się zastanawiać. Warto. Wymiana jest banalnie prosta. Za zwykłe radyjo MMC liczy sobie chyba 1600 Po numerze z etykiety sprawdź sobie telefoniczne w ASiO co to za jednostka. Wprawdzie nie powiedzą Ci na 100% że to Rockford, bo musieli by miec VIN auta, ale cena jaką możesz usłyszeć może zwalić na gleb ę.
FishT - 17-01-2012, 17:26
No w sumie jest to jakieś rozwiązanie ale wole się trochę wstrzymać i kupić z wyświetlaczem żeby Navi byłą i wyjście na chinche żeby podłączyć jakiś monitorek w zagłówku dla juniora żeby bajki oglądał. Myślałem że da się coś naprawić przy tych głośnikach że jakiś bezpiecznik padł albo jakaś kostka a tu się okazuje że radio
stefanski83 - 21-01-2012, 15:39 Temat postu: hi chyba faktycznie czs zainwestowac w sprzecik
marcinex1 - 24-05-2012, 15:06
Witam, podepnę się i prosze o wytłumaczenie, jakby ktoś był tak miły, bo nie do końca rozumiem, mam możliwość zakupu http://allegro.pl/nowe-or...2349173272.html i z tego co poczytałem tutaj na forum pasuje do lancerka 1.8 invite, jest tam też informacja, że posiada usb. Widziałem w nowszych miśkach już fabryczne usb, w moim nie ma. Jeśli dobrze rozumiem, to z tego radia mogę sobie poprowadzić kabel do np: schowka i mieć usb? Proszę o wyrozumiałość i odpowiedź jakiegoś fachowca. Z góry dzięki
arek807 - 24-05-2012, 15:33 Temat postu: Re: Nagłośnienie problem
kowmar napisał/a: | FishT napisał/a: | Witam.
Pozdrawiam |
jak masz gwarancję to śmiało wał do serwisu - do wymiany radio - mają wadę fabryczną i wymieniają na samo hasło że nie wyłącza się lewa strona na cd |
Miałem taki problem, że na CD grała tylko strona kierowcy a na radiu ok poza tym że czasem w radio szumi trochę.
W zeszłym tygodniu byłem na naprawie gwarancyjnej i naprawili.
A dziś dzwoni Pani z ASO i pyta czy po naprawie OK. Mówię że z Cd ok a radio dalej trochę szumi.
i wtedy Pani wypala że zaprasza w przyszłym tygodniu na wymianę radia( chodzi o usterkę CD) bo centrala uznała że usterka może znowu wystąpić i dlatego wymieniają radio.
nt2010 - 16-08-2012, 11:28 Temat postu: Re: Głośniki w wersji Invite z roku 2008
ko5a napisał/a: |
boczki zdejmują się łatwo, odkręcamy 3 śruby, podważamy cały boczek najlepiej gdzieś od dołu i po kawałku powinny wyskakiwać z zaczepów. Jeśli chodzi o polaryzację to żółty przewód to - a jasno zielony to +.
|
Niestety nie łatwo. Odkręciłem 3 śruby ale trzyma się mocno. Nie chcę czegoś połamać. Odchylając tapicerkę widać od góry zaczep który nie chce puścić. Zgodnie z tym, co widać pasowałoby ciągnąć do tyłu. Czy ktoś ma dokładny opis jak ściągnąć/założyć tapicerkę drzwi?
Na razie założyłem głośniczki wysokotonowe takie jak kolega ko5a - SinusLive NEO25s wraz ze zwrotnicami. Zajęło mi to 10 minut a efekt jest znakomity.
Pozdrawiam
ko5a - 16-08-2012, 22:59
Użyj mocy, a będzie Ci dane dostać się do midbassów
a tak serio to faktycznie te górne zaczepy trzymają najmocniej.
Ja już ściągałem 3 razy boczki i za każdym razem musiałem dość mocno je pociągnąć.. ale nic się nie ułamało wszystko nadal ściśle się trzyma.
Teraz jest ciepło więc moim zdaniem nie masz co się martwić, że coś pęknie, gorzej zimą.
nt2010 - 17-08-2012, 11:11
Help...
Po użyciu większej mocy boczki bez problemu dały oddzielić się od drzwi. Wykleiłem środek matami bitumicznymi (takimi "lepszymi"), ale niestety bez odpowiednich ramek nie zamontuję moich nowych głośników. Te oryginalne są na zaczepach - aby je wyciągnąć należy przekręcić. Od rana próbuję znaleźć takie ramki do lancera, ale chyba producenci zapomnieli o tym modelu. Nie chcę żadnej prowizorki. Jak ktoś ma kontakt (link) to proszę o pomoc.
|
|
|