To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Carisma] klimatyzacja nie działa

Nikka - 14-06-2011, 22:13

Odwiedziłam znajomego mechanika w szczecinie (poleconego z resztą jakiś czas temu przez kolegę z forum)
iiii
to nie wina chłodnicy choć zalecił wymianke (jednak zachęcił do poszukania na własną rękę w sieci i nie naciągał na kupno od nich) Znalazł mały wyciek i jakąś zgiętą rurkę która prawdopodobnie uległa uszkodzeniu przy uderzeniu dlatego klimatyzacja podobno nie miała prawa prawidłowo działać od momentu zakupu.
No cóż podstawiam w piątek "Córę" w ręce fachoowca i się zobaczy....

dewu123 - 14-06-2011, 22:44

A co to, i gdzie to ten "mechanik"?
Nikka - 16-06-2011, 11:27

jakby to rzec...? hmmmm
ul.Mieszka I
Skrzyżowanie przy CH Molo. Media Markt, Komfort
Jadąc Mieszka w strone os Reda na tymże skrzyżoowaniu należy odbić w prawo w boczną malo cywilizowaną dróżkę. I choć wygląd dojazdu i samego miejsca średnio zachęcający na tych ludziach jeszcze sie nie zawiodłam.

dewu123 - 16-06-2011, 20:43

Aaa on jest tak jakbyś tam od podwórza jechała tak?
Nikka - 16-06-2011, 22:45

Nooo, trzeba jechac jakies 40-50 m taka wyjeżdżoną, wąską, nieutwardzoną, nierówną drogą, z lewej drzewa i chaszcze z prawej betonowy mur tudzież inne ogrodzenia. I wjeżdża się w takie podwórze. jak już mówiłam wyglądem nie zachęca ale ludki znają sie na rzeczy i niepierwszego misia robią :) Pod komputerek nawet podpiąć się można.

up date 19.06.2011

Klimatyzacja śmiga aż miło :)
Nowa chłodniczka +skraplacz i wymieniona winna wszystkiemu niepozorna rureczka która została zgięta przy uderzeniu.

Więc upały nam nie straszne :)

woyu - 19-06-2011, 14:09

witam, zrobiłem sposobem użytkownika Kuken z czujnikiem, i faktycznie to działa powietrze leci duuuzo chłodniejsze niż wcześniej, polecam ten sposob, roboty na 15min a powietrze z klimy mroźne. Czekam na termometr z allegro zeby zbadać jaka jest dokładnie temperatura.
dewu123 - 11-09-2011, 21:38

Jest mi ktoś w stanie powiedzieć gdzie w Cari po lifcie(mam DID) znajduje się "magiczne okienko" które o stanie czynnika mi powie?
Faraday - 07-05-2012, 19:02

dewu123 napisał/a:
Jest mi ktoś w stanie powiedzieć gdzie w Cari po lifcie(mam DID) znajduje się "magiczne okienko" które o stanie czynnika mi powie?

Niczego takiego nie zauważyłem.

Jeśli masz sprawną klimatyzację, to przy obecnej pogodzie i ustawieniu na max zimno i wentylatora na 2 przy normalnej jezdzie będzie zimno ;-)
Jeśli płynu jest za mało, to latem w korkach klimatyzacja nie wyrabia.

wichura1 - 08-05-2012, 08:59

Faraday, Post na który odpowiedziałeś jest z 11 września 2011. Co do okienka mylisz się, jest ono na osuszaczu czynnika chłodzącego, na samym środku.

ttomek551 - 01-06-2012, 01:05

kuken, w najbliżsych dniach spróbuję Twojej metody, jednakże mam takie pytanie do całego procesu :) Dlaczego chciałeś osiągnąć temperaturę 6 stopni? Z tego co wyczytałem w manualu z nawiewów mże nawet wydobywać się powietrze o temperaturze 2,5 stopnia przy temperaturze na zewnątrz 20 stopni, a 6,5 stopnia jest górną granicą przy temperaturze powietrza 35 stopni (dopiero przy 40 stopniach zakres wynosi od 6,5 do 9 stopni) więc wydaje mi się, że Twoje 6 stopni jest jednak nadal za wysoką wartością, gdyż przypuszczam, że w momencie testowania Twojego układu za oknem nie bylo 35 stopni, gdyż w naszym klimacie zdarza się to stosunkowo rzadko, tym bardziej, że w samochodzie miałeś niecałe 31 stopni, a wiadomo, że wnętrze jest na ogół bardziej nagrzane niż powietrze :D Swoją drogą to co prawda pamiętam, że kiedyś moja klima bardzo mocno chłodziła, ale nie wiedziałem, że klima w Cari jest aż tak wydajna :D
kuken - 01-06-2012, 20:47

Rzeczywiście, manual podaje temperatury niższe. Ja ustawiałem do 6 stopni z dwóch powodów. Po pierwsze taka temperatura z nawiewów przynosi wystarczającą ulgę nawet podczas dużych upałów. Po drugie- po prostu nie chciałem "przedobrzyć"- z racji tego że moim sposobem trochę oszukuję czujnik temperatury i tym samym cały układ.
Czy można bezproblemowo ustawić do 2.5 st nic nie psując? Osobiście myślę, że tak, ale sprawdzić to musisz sam jak będzie wtedy układ pracował. W każdym razie daj znać jak jak poszło. Sam jestem ciekaw czy kolejna Cari będzie cieszyć się chłodnym wnętrzem. Hihi.

ttomek551 - 06-06-2012, 12:39

jakoś wygrzebałem ten czujnik, więc teraz tylko czekać na cieplejsze dni :D tylko jeśli możesz to powiedz mi jeszcze jak to jest z tym obniżaniem się temperatury, o ile wysunięty czujnik o ile obniża temperaturę w nawiewach? ;)
eramus - 12-04-2014, 18:06

Budrys napisał/a:
A jak to zrobić dla wersji gdi ? Mam 12 stp z nawiewów, klima nabita, nowy skraplacz. Mechanik stwierdził, że nie będzie książkowej temperatury ze względu na wiek sprężarki.

mam tak samo, udało Ci się zmniejszyć tą temp ?

mpoplaw - 16-04-2014, 05:01

eramus, skrobnij parę słów co zrobiłeś, co wymieniłeś, że zaczęło działać i ile kosztowało
eramus - 16-04-2014, 08:39

musiałem wymienić skraplacz bo był cały podgniły ( 400zł ) do tego robocizna z nabiciem oraz sprawdzeniem układu 500zł. Ne było tanio ale w końcu działa :)