To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jakie paliwo lejecie do swojego lancera ?

Cezarito - 03-08-2009, 10:11

Panie Spowiedniku, niech mi pan tu nie próbuje wmówić, że nie idzie tego odczuć :roll: ;-)
Jeżdżąc codziennie w jakieś określone miejsca, przejeżdża się ciągle tymi samymi drogami, zawsze mija się to samo skrzyżowanie, wyjazd z drogi podporządkowanej itp. Styl jazdy "normalnej" (sla- czyt. codziennej ;-) ) ma się codziennie taki sam. Łatwo moim zdaniem jest odczuć, kiedy wciśnięcie gazu wyrywa auto do przodu, a kiedy tylko wyciąga.

Tak, ja wiem, że super było by przedstawić wykres z hamowni, ale takiego nie mam. Ale jak tylko dowiem się gdzie mogę taki dostać, to z pewnością się o niego postaram ;-)
Ale jak na dziś dzień miast takiego wykresu posiadam opinię obiektywnego nie- fachowca ;-) Moja narzeczona nie wie, co tankuję na stacji, zazwyczaj jadę tam sam.
Kiedy ona na zalanym V Powerze weźmie auto żeby gdzieś podjechać, po powrocie melduje mi : "znowu wlałeś tego lepszego? Boże, jak ruszałam spod skrzyżowania to mnie w fotel wdusiło i prawie wjechałam gościowi w tyłek. W ogóle jakiś taki szybszy jest".
Różnica jest zauważalna nie tylko dla mnie....

tomekrvf - 03-08-2009, 10:17

Cezarito napisał/a:
kiedy wciśnięcie gazu wyrywa auto do przodu, a kiedy tylko wyciąga.

Jak te 0.1 KM robi taką różnicę to jestem pod mega wrażeniem

Cezarito - 03-08-2009, 10:48

A kto Ci powiedział o tych 0.1 KM ?
April77 - 03-08-2009, 11:25

Cezarito napisał/a:

A co do V Power, to... oczywiście, że jest różnica i nikt mi nie wmówi, że nie :-)
V Power dodaje (przynajmniej mojemu lancerowi) mocy, i na pewno nie zawyża spalania, w stosunku do 95.

Lejesz v power 95 czy 99+Racing?

Cezarito - 03-08-2009, 12:05

V Power 95 ;-)
tomekrvf - 03-08-2009, 14:38

Cezarito napisał/a:
A kto Ci powiedział o tych 0.1 KM ?

No niech będzie 0.3KM Generalnie mówimy o zmianach w granicach błędu pomiarowego.

Cezarito - 03-08-2009, 15:03

Generalnie nie wiem o czym mówisz, bo ja tego nie mierzyłem, tylko wyczułem, a to jest ważniejsze :-D ;-)
No nic, nie wiem czemu u Was przyrostu mocy nie ma a u mnie jest... Może dlatego że mieszkam i tankuję w Holandii i paliwo tutaj płynie rurociągiem prosto z Holenderskiej platformy wydobywczej Shella?

gzesiolek - 03-08-2009, 15:13

a moze Cezarito, Twoja malzonka klime i system ESP wylacza... :D
odczuwalny przyrost mocy przy starcie ze swiatel ;)

Cezarito - 03-08-2009, 15:27

Albo jak jedzie sama to wyciąga z bagażnika i nakleja na boki naklejki "TJUNING" ?
No dobrze, w takim razie zapraszam do mnie, każdy się przejedzie i jak nie odczuje różnicy to kupię mu loda.....
Ale jak poczuje to tankuje mi V Power do pełna :-D

Anonymous - 03-08-2009, 19:15

Cezarito napisał/a:
Panie Spowiedniku, niech mi pan tu nie próbuje wmówić, że nie idzie tego odczuć :roll: ;-)
Jeżdżąc codziennie w jakieś określone miejsca, przejeżdża się ciągle tymi samymi drogami, zawsze mija się to samo skrzyżowanie, wyjazd z drogi podporządkowanej itp. Styl jazdy "normalnej" (sla- czyt. codziennej ;-) ) ma się codziennie taki sam. Łatwo moim zdaniem jest odczuć, kiedy wciśnięcie gazu wyrywa auto do przodu, a kiedy tylko wyciąga.

to kwestia pogody i pełni księżyca - nie paliwa :D

sla - 03-08-2009, 20:52

Cezarito napisał/a:
małe było moje doświadczenie w sprawach motoryzacji (do dziś nie jest zbyt duże)

Przez grzeczność nie będę zaprzeczał :mrgreen:

piomic - 03-08-2009, 22:33

Cezarito napisał/a:
jak tylko dowiem się gdzie mogę taki dostać
Idziesz na najbliższą hamownię, płacisz za pomiar, dostajesz wykres. Kończysz zbiornik, zalewasz drugim paliwem, powtarzasz procedurę. Proste.
Cezarito - 04-08-2009, 09:52

piomic, no nie takie proste...

A wiesz gdzie jest jakaś najbliższa hamownia w okolicach Amsterdamu ?

pfx - 04-08-2009, 13:46

kiedyś musiałem zalać EVO paliwem 95 (na najbliższej nie było 98), a opary w baku.
Więc tak - różnice miedzy 95 i 98 nieznaczne w osiągach - prawie niezauważalne, trochę wieksze poszarpywania przy wysokich obrotach na 95. Zużycie 95 ok. 1,5-2 l większe niż 98 - i to bardzo było zauważalne.
Między 98, a V power racing moim zdaniem nie ma żadnej różnicy ani w osiągach ani spalaniu.

piomic - 04-08-2009, 16:57

Ale w EVO to Ty masz troszki kompresji, nie? :wink:
I chyba dlatego taki wybredny.