To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód

Rafal_Szczecin - 22-03-2010, 23:28

Bartek napisał/a:
ujas, bez flanszy nie zamontujesz....ale jest dobra informacja - te łożyska dość długo wyją zanim się coś stanie. Moje w Wagonie przejechało ok 1500 km w stanie takim, że bardziej słyszałem łożysko, niż silnik a wibracje delikatnie było już czuć na podłodze

nie chwalac sie, bo nie ma czym tak jak powiedzial Guru, to ja z WYJACYM a nie wyjacym lozyskiem przejechalem jakies 3-4tkm, w tym wyjazd do Danii i z powrotem . przy skrecie byla juz poprostu masakra, co najlepsze, krecac kolem gdy samochod byl na podnosniku byla zupelna cisza

nix - 25-03-2010, 12:00

witam. mnie tez dopadla dolegliwosc zwana buczacym lozyskiem, a dokładnie przod lewe. (galant '99 2.0) Orientowalem sie w cenach i mam delikatne rozbieznosci. Warsztat w bytomiu ok 500zl z robocizna za KOYO natomiast w mikołowie u p. A. 800zl. Na pytanie skad ta rozbieznosc powiedzial ze te za 500 nie maja znaczka "MBC" a w zwiazku z tym sa wadliwe... ot tak po prostu. O co chodzi? :shock:
Hugo - 25-03-2010, 12:33

nix drugi warsztat chce Cię naciągnąć. Pierwszy proponuje świetną cenę za łożysko Koyo+robocizna.
nix - 25-03-2010, 14:43

Wyrazilem sie troche ogolnikowo, chodzilo mi o cala piaste z łozyskiem ale to wlasnie calosc kosztuje ok 500zl. Co z tym oznaczeniem? jest w ogole cos takiego? Zaklad w mikolowie jest uwazany za dobry i nie bylo wczesniej znakow ze naciaga klientow.
atsar - 25-03-2010, 15:04

nix napisał/a:
calosc kosztuje ok 500zl

ło matko, a co z IC? Ja wymienialem niedawno z przodu po obu stronach i placilem 360zl za sztuke (łożysko+piasta)

jarekrk - 25-03-2010, 15:06

ale żeby na serio to było KOYO bo coś w tą wątpie, samo łożysko ponad 250zł KOYO kosztuje, a z piastą chyba własnie ok 500zł a gdzie robocizna?
Wg mnie właśnie 2 zakład jest normalny a pierwszy coś wałuje

nix - 25-03-2010, 15:27

Cytat:
placilem 360zl za sztuke (łożysko+piasta)

za koyo?

Cytat:
z piastą chyba własnie ok 500zł a gdzie robocizna?

robocizna 100 razem wiec 900 do tego jak powiedzialem ze chce przy tym byc, a nie zostawiac mu samochod na caly dzien, to cos krecil ze moze zejsc godzina moze caly dzien jak piasta nie bedzie chciala zejsc... :shock:

[ Dodano: 26-03-2010, 16:14 ]
Znalazłem warsztat w Bytomiu (warsztat autoekonomika) cena lożyska z piastą 365 zł plus robocizna 120 zł.Czy przedmiot o oznaczeniu H15025B (śr wew. 40mm, śr. zew. 74mm) jest wlasciwy dla mojego miska? ta literka "B" nie zawsze wystepowala w opisywanych przez Was przedmiotach (Galant 2.0. Rocznik 99. SE):

kokoksik - 07-04-2010, 19:50

wujas napisał/a:
tylko ze moje nie wyje lecz dostalo luz ze az czuje na kierownicy. Jak podnioslem kolo to jest wyczuwalny luz we wszystkich kierunkach. Troche sie obawiam bo to dosyc szybko nastalo w przeciagu 2tyg i moze swiruje lecz jakby coraz bardziej sie poglebialo

Mam to samo Nic nie huczy. Byłem dzisiaj u mechanika(a nawet dwóch dla pewności :lol: )
byłem u pierwszego powiedział -łożysko, i końcówka drążka powoli się wybija ale na wszelki wypadek wysłał mnie na czepaki. Na czepakach gościu nic nie stwierdził żadnych luzów stuków czy coś podobnego. Poważałem mu że całe koło chodzi na podniesionym samochodzie-gościu twierdził uparcie że wszystko w porządku i można jeździć.
Ostatni mechanik potwierdził to co pierwszy -łożysko. Pytałem się ile wymiana będzie kosztować powiedział 50zł. Jeżeli tyle by wzioł za robociznę to by było :finga:

[ Dodano: 07-04-2010, 19:51 ]
Zapomniał bym
Koledzy jak mówicie wymieniać czy poczekać jak zacznie huczeć ??

seir - 07-04-2010, 21:22

Jaki to rodzaj "huku"? Takie jakby tarcie metal o metal, a jak się lekko skręci to mocniej? Słuszę taki dokuczliwy dźwięk jak jadę powyżej 50km/h...
Hugo - 08-04-2010, 07:52

kokoksik, seir łożyska kół do wymiany.
seir - 08-04-2010, 19:54

Hugo, dokładnie, dzisiaj mechanik wymienił piastę i łożysko.
tomwasz - 08-04-2010, 20:17

Ja płaciłem za wymianę jednego łożyska z przodu 180 zł. Mechanior musiał zdjąć całą "nogę" i wyprasować bo było zapieczone. Nie pamiętam ile płaciłem za łożysko.
seir - 08-04-2010, 20:22

U mnie:
Łożysko i piasta JC - 280 PLN
Wymiana - 140 PLN

Schodziło ciężko...

fishman_c - 09-04-2010, 09:29

Nie dawno przerabiałem ten temat(łożyska przednie).Nie pamietam jakiej firmy ale kosztowało mnie 240zł.Auto strasznie huczało przy jeździe na wprost-dlatego było cieżko zdiagnozować o które chodzi.Można było tylko wyczuć luz przy szarpaniu kołem.Od strony kierowcy miałem straszny problem-nie chciał wyjść przegub.Skończyło się na kupnie całej zwrotnicy(używane za 150zł) i nowy przegub(135zł).Zostało mi kupione łożysko to poszła wymiana prawego(wielkie obawy po doswiadczeniach z poprzednią wymianą).Poszło na warsztat i za 50zł zostało wymienione.Teraz w aucie w porównaniu z tym co było to luksus-nastała błoga cisza....
jarekrk - 09-04-2010, 10:08

nie kupujcie części JC
sam kupiłem piastę z łożyskiem a po 4 miesiącach zaczeła dziwny dżwięk wydobywać , mechanicy twierdzili, że opony albo opór powietrza
ani to ani to , po zmianie ZNÓW piasty przeszło , teraz jest elegancko
a tarcze z JC nawet 4 mies. nie wytrzymały i już jest bicie na kierownicy małe

pamiętające co tanie to drogie , jeżeli robicie auto dla siebie to szkoda waszych nerwów