To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Montaż dodatkowego gniazdka 12V, gniazdka zasilającego z USB

lurek - 11-09-2017, 20:53

tokyo napisał/a:
gdzie chcialbys zalozyc gniazdka ?

Do dyspozycji w aucie masz kilka pkt z ktorych mozesz sobie podopinac odpowiednio kabelki
Począwszy od zrodla pradu 5A a skonczywszy na 40A.

i najwazniejsze czy napiecie stale czy po zaplonie

Planowałem tam gdzie narysowałem czerwony kwadracik, może trochę wyżej i głębiej ale nie wdając się w szczegóły, mniej więcej w tym miejscu. Kabel od kamerki zwisa z dziury pod filtrem kabinowym. Jeśli jest inne miejsce gdzie mógłbym się podpiąć, to proszę o podpowiedź. Napięcie powinno być po zapłonie, co prawda kamera obsługuje tryb parkingowy ale mój aku pewnie nie wytrzymałby 2 tygodni :P (jazda po mieście). Nie wiem tylko ile amperów potrzebuję :P

BodzioBDG - 30-09-2017, 02:20

Orientuje się ktoś jakie maksymalne obciążenie może znieść gniazdo zapalniczki?

- chodzi konkretnie o to fabryczne w podłokietniku - niby wyraźnie oznaczone jest jako 12V - 120W

(u mnie podpięte jest za pomocą rozgałęziacza:
- rejestrator samochodowy
- podświetlenie podłogi - instrukcja mówi że bierze 12V - więc reszta w teorii nie powinna działać a tel się ładuje a kamerka nagrywa (?)
- kabel USB)

- dodatkowo w planach podpięcie przedłużacza (4m) dla drugiego rejestratora na tylną szybę...

- może taki zestaw przeciążyć gniazdo?
- jakie konsekwencje? Spalony bezpiecznik czy zjarany samochód?

i kolejna kwestia.... jak amatorsko sprawdzić czy dany bezpiecznik jest sprawny?
w sensie jakiś przyrząd do sprawdzania napięcia?

mazin - 30-09-2017, 06:22

BodzioBDG napisał/a:
Orientuje się ktoś jakie maksymalne obciążenie może znieść gniazdo zapalniczki?

Bezpiecznik na tym obwodzie to 15 A. U mnie ciągnie dwa rejestratory (przód/tył)+ w lecie lodówka turystyczna (Lodówka sama pobiera ok. 6 A - mierzyłem, zanim podłączyłem). Kamerka ok. 0,6 A. Jeżeli coś się ma "zjarać" przy przeciążeniu, to lepiej, by był to bezpiecznik niż kabelki, a to już zależy od przekroju tychże. A bezpiecznik najprościej sprawdzić wizualnie (widać, czy nie spalony) lub multimetrem (w tesco widziałem za 9 PLN).

Bizi78 - 30-09-2017, 09:51

Bezpieczenik można też sprawdzić próbnikiem 12V lub kablem z żarówką 12V.
brylekVFR - 30-09-2017, 12:19

Albo zwykłym miernikiem czy ma przejście, jezeli przewodzi to dobry.