To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E32A 1.8] Kilka pytań od nowego użytkownika

Crosby - 27-11-2010, 15:06

na prośbe Pyra20 u mnie wyglada to tak :)

http://img440.imageshack.us/i/27112010091.jpg/
http://img694.imageshack.us/i/27112010089.jpg/
http://img694.imageshack....27112010089.jpg

Pyra20 - 27-11-2010, 16:05

początek obrotomierza oraz od góra prędkościomierza od 90-160 wygląda tak jak chciałbym żeby to u mnie wyglądało. Jakiego koloru masz tam żarówki ?

Wie ktoś gdzie dostane dobra uszczelkę pod pokrywę zaworów ?

Andrew - 27-11-2010, 16:56

Pyra20 napisał/a:
a możesz polecić jakiś sklep gdzie dostanę taka uszczelkę w normalnej cenie ?
Japaneze Marek Malik, tel. 422154402
Crosby - 27-11-2010, 17:33

Pyra20 napisał/a:
Jakiego koloru masz tam żarówki ?

zastosowałem coś takiego http://moto.allegro.pl/za...1332309506.html te białe dały ten efek bo tylko one tam pasowały reszta to normalne zwykłe żarówki jak spojrzysz na zdjęcie to zobacz na licznik km ten dzienny A TRIP tam widać jak swieci ta biała żarówka

Pyra20 - 27-11-2010, 19:29

andrew84 a jakaś strona internetowa tego sklepu ? Ten gość wysyła części poczta bo z tego co widzę jesteś z Lubelskiego a ja z okolic Rzeszowa.

edit.

wszystko jasne, jest sprzedaż wysyłkowa, jutro się skontaktuje.

Cashpir Czyli ogólnie wsadziłeś białe diody led ?

Andrew - 28-11-2010, 17:52

Pyra20 napisał/a:
andrew84 a jakaś strona internetowa tego sklepu ? Ten gość wysyła części poczta bo z tego co widzę jesteś z Lubelskiego a ja z okolic Rzeszowa.
Nie ma żadnej strony. Dzwonisz zamawiasz i gość Ci przesyła. Spróbuj wcześniej zadzwonić do Allparts. Tel. do Mateusza Hanżka (człowiek instytucja) 608480212. Strona internetowa: http://www.all-parts.pl/
Pyra20 - 28-11-2010, 19:31

Wysłałem już do niego e-maila, znalazłem na forum temat z opiniami na temat Pana Malika, i ludzie pisali że różnie z nim jest i pisali tam o allparts.

[ Dodano: 04-12-2010, 14:15 ]
W końcu mam czas żeby napisać cokolwiek.

Sprawa 1 - odnośnie tego, czemu nie świeciła się u mnie kontrolka od otwartych drzwi kierowcy. Wyciągnąłem krańcówkę, nie dużo rdzy, ale są tam dwa kable, żółty i zielony. U mnie zielony jest zerwany, od miejsca gdzie był 'przyczepiony' do tego bolca wystaje tylko ok. 1mm izolacji z kabla, widać cienki miedziany drucik i tyle. Kabla nawet nie widać w tej małej dziurce więc pewnie naprawienie tego będzie nie możliwe.

2. Zmiana podświetlenia zakończona wielką klapą. Podstawowy błąd jaki zrobiłem to to, że kupiłem żarówki barwione na niebiesko a nie diody. One chyba maja za dużą moc, po świecą prawie na biało :|
W schowku jest dioda LED (gość w sklepie miał te żarówki od ręki, a dioda była tylko jedna)

3. Zamek w bagażniku pochłoną druki klucz. Niestety... 50zl poszło w las a rozwiązanie było banalnie proste. Wystarczyło nalać dużooo WD-40 aż zaczęło się wylewać gdzieś z pod lampy i zamek chodzi jak nowy. (nie miałem wcześniej go pod ręką a bagażnik był potrzebny.

4. Olej w skrzynki - często podczas zmiany biegu mam takie uczucie jakby przeskakiwał tam jakiś przegub, i trzeba bardzo precyzyjnie wbijać bieg. Może to być wina oleju nie zmienianego od nowości ? czy to jakiś synchronizator ? Ciężki jest dostęp żeby wymienić olej ? warto to zrobić ?

5. Zakochałem się w tym samochodzie i coraz bardziej myślę nad jego remontem - jeżeli okazało by się że mam progi w kiepskim stanie to idzie kupić jakiś gotowy element/prefakrykat czy blacharz będzie musiał bawić się w rzeźbienie ?

6. W tym samochodzie jest kopułka czy cewka - chciałem kupić nowe świece, kable, i nie wiem czy tam jest jakaś cewka czy kopułka czy to i to ? :oops: :oops:

7. Uszczelka pod pokrywę zaworów - pytałem i w necie i w zwykłych sklepach - orginalna osiągalna tylko w autoryzowanym serwisie. Są jakieś erlinga za 20 zł i jakąś niemiecka firma za 40 zł - co wziąźć ?

Krzyzak - 06-12-2010, 08:13

5. są progi reparaturki, ale lepiej poszukać na allegro - ja tak kupiłem zdrowe progi za 100 zł (a potrzebuję tylko kawałek przed tylnym kołem)
6. jest i kopułka i cewka :) - wymienia się kopułkę, jednak jak jest OK, to zmieniaj, bo zamiennik (YEC) nie mają uszczelki
7. może być elring i od razu daj silikon
oryginalna najlepsza - słyszałem o cenach od 42 (tyle płaciłem) do 145; oryginał zawiera też uszczelkę zaślepiającą otwór na wyjęcie wałka rozrządu

Pyra20 - 06-12-2010, 11:37

czasami jak wkręcę samochód na obroty i zdejmę nogę z gazu to jest lekkie szarpniecie. Nie wiem czemu tak się dzieje. Poza tym kable mam lekko spękane i dlatego myślę nad wymianą. Czy kopułkę i cewkę zostawić ?

I jeszcze jedno - jak włącza się światła przeciwmgielne z tyłu to sieci się po jednej stronie tablicy czy powinno po dwóch stronach ?

Krzyzak - 06-12-2010, 12:45

po obu
Pyra20 - 06-12-2010, 13:27

Hmm... a mi świeci po jednej stronie, żarówka jest ok. Będę musiał polukać z czym tam jest nie halo.

Krzyżak - z tą gumka i tym żeby zostawić coś tam to się odnosiło do cewki/kopułki ? czy do obu tych rzeczy ? I czy zużycie tych elementów może powodować to szarpnięcie ?

Krzyzak - 07-12-2010, 07:43

nie - szarpnięcie to efekt programu w ECU i hamowania silnikiem - nic na to nie poradzisz
przyzwyczaj się

a guma jest na oryginalnej kopułce, więc jak stara jest dobra, to nie wymieniaj

Pyra20 - 20-12-2010, 23:29

Panowie, określiłem sobie pewien, nie mały dla mnie budżet i jeżeli się w nim zmieszczę to doprowadzam galanta do dobrego stanu, bo nie sztuka jest kupić nowsze auto, w którym nie wiadomo co się stanie/będzie do zrobienia a lepiej mieć stare auto, w dobrym stanie i nie bać się pojechać w nim trasę tysiąc czy 5 tyś km. Ale potrzebuję waszej pomocy żeby mniej więcej zrobić kosztorys, zakres prac oraz poradzić się trochę.

Po świętach jestem umówiony z blacharzem-lakiernikiem w celu ogarnięcia dokładnego jak wygląda sprawa z progami i nadkolami - czy bardzo zgniłe, ogarnąć jak wyglądają podłużnice po dzwonie który miał miejsce z 6-10 lat temu, usuniecie kilku purchli, 2 wgnieceń, kilku grubszych rys, malowanie całego auta + zakup maski i zapewne jej lakierowanie pod kolor auta i jeżeli zabieg dojdzie do skutku to ewentualna konserwacja spodu.

Jeżeli cena za blacharkę będzie akceptowalna to w następnej kolejności zakres prac które muszę wykonać sam, oczywiście z pomocą, w celach dydaktyczno-naukowych oraz zaoszczędzenia kasy na robociźnie

SILNIK:
-wymiana świec
-wymiana uszczelki pod pokrywą zaworu
-wymiana rozrządu bo nie wiadomo kiedy było to robione, poza tym paski gatesa nie cieszące się dobra opinią.
-pasek od pompy wspomagania (???)

ZAWIESZENIE:
-wymiana 4 amorów
-wymiana sprężyn przód
-wahacze - trzeba wymienić całe czy jeżeli jest jakiś luz to da się wymienić same sworznie ?
- drążki kierownicze
- odboje przy amorach - macie jakaś fotkę jak to wygląda i jak ocenić zużycie i czy warto to przy okazji wymienić ?

na co tu jeszcze zwrócić uwagę ?

Podejmie się ktoś strzelnia orientacyjnej ceny za wyżej wymieniony zakres prac ? tak żeby wiedzieć czy się rozczaruje, czy może uda się to wszystko zrobić w założonej kwocie.

Poza tym znacie jakiś sklep gdzie dostałbym jakiś rabat za zakup tych wszystkich części ? Trochę tego będzie i kwota nie mała. Może forumowicze mają gdzieś jakieś zniżki >?

Jeżeli dojdzie to do skutku to w dalszej części do zrobienia tarcze bo częściowo są skorodowane gdyż samochód trochę stał i klocek nie przylega idealnie, co zapewne wiąże się również z wymianą klocków
Zakup opon na lato i alusów.
Za 6 tyś km wymiana oleju, zrobię chyba wtedy płukankę i zmienię mineral na pól syntetyk valvoline lifemax 10w-40

Andrew - 21-12-2010, 07:50

Pyra20 napisał/a:
Poza tym znacie jakiś sklep gdzie dostałbym jakiś rabat za zakup tych wszystkich części ? Trochę tego będzie i kwota nie mała. Może forumowicze mają gdzieś jakieś zniżki >?

Marek Malik, tel. 422154402, All Parts Mateusz Hanżek, tel. 608480212.

Ile założyłeś pieniędzy na to?

robertdg - 21-12-2010, 09:26

Moge podpowiedzieć ceny detaliczne:

Świeca zapłonowa ok 10zł/szt (NGK/Denso)
Uszczelka pokrywy zaworów ok 20/zł (Elring), kompletna z zaślepkami ok 50zł (Goetze - pierwszy montaz GM)
Paski rozrządu, 55 zębów od 13-17zł (SUN MITSUBOSHI), 122 zęby 30-45zł (SUN Mitsuboshi)
Rolka na pasek 55 zębów ok 50zł (GMB), rolka na pasek 122zęby ok 65zł (GMB)
Pompa wody ok 150zł (ASCO)
Pasek pompy wspomagania około 20zł

Amortyzatory tylne ok 170zł/szt (Tokico)
Amortyzatory przednie ok 230zł/szt (Delphi)
Sprężyny przód ok 160zł/szt (KYB)
Wahacz - są dostępne tulejki i sworznie, także mozna śmiało wymieniac elementami, koszt tulejki od 30-45zł (NOK), koszt sworznia ok 60zł (555/CTR/Febi), kompletny wahacz około 250zł (Yamato)
Drążek kierowniczy około 70zł (Rouville), końcówka drążka około 35zł (Yamato)
Zestaw KYB odbój - osłona około 70zł/szt KYB917300