[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Efekt HighContrast w zwykłych zegarch
szpala85 - 28-01-2011, 23:29
Krejzi napisał/a: | Sama tarcza to kiepski pomysl bo u nas w E5 są lekko wklesłe i raczej nei bedzie dało sie wpasowac |
jak to ..... mam takie drugie zegary ( od anglika ) i nie są one wklęsłe .... są proste
[ Dodano: 28-01-2011, 23:33 ]
Jackall napisał/a: | prędkościomierz wyskalowany do 240 a Galanty (chyba tylko v6) do 260 więc przekładka całej tarczy odpada |
mój E5x V6 ma do 240
EAx mają do 260
Jackall - 28-01-2011, 23:41
no tak, EA V6 mają do 260, temat jest w dziale EAxA/W więc nie myślałem o innych seriach
Mare - 28-01-2011, 23:58
Hmm... przekładka samego wyświetlacza, to mega ciężka robota, nie jestem pewien czy nawet niemożliwa. Nie bawiłbym się w to osobiście.
Celem tego projektu jest wykonanie efektu zegarów HC z jak najmniejszym nakładem pracy i funduszy. Aby wmontować wyświetlacz z innych zegarów, musiałbyś "je" posiadać = dodatkowe koszty.
Natomiast wpadł mi do głowy inny pomysł. A gdyby "dodatkowo" przyciemnić komorę liczników km ( np dodatkową ciemną szybką od wewnątrz) , a cyferki pokryć jakąś farbą fluorescencyjną. "Wydaje mi się" ( specjalnie podkreślam), że zwiększyłoby to jasność i odbijalność światła. Gdyby wtedy oświetlić te liczniki, to "dodatkowe" przyciemnienie + przyciemniona szyba mogłyby zniwelować ogólny poblask na czarnym polu, a cyferki wciąż byłyby widoczne jako białe.
Nie wiem jak to technicznie wygląda w środku, więc ciężko mi coś więcej określić, ale jakiś pomysł jest.
Co o tym sądzicie?
Edit:
Ps: ja mam v6 i mam wyskalowany do 240. nie wszystkie są do 260. Natomiast bardzo łatwo u mnie zamknąć budzik, więc pewnie dla tego w późniejszych wersjach jest więcej ;p
Owczar - 29-01-2011, 00:17
Dotarły do mnie zegary i diody. Niestety zegary ucierpiały podczas przesyłki :/
Nowa domena poczty polskiej... Szybko, nieważne czy w całości... A Michał je bardzo dobrze zapakował...
Diody też przyszły. Dają piękną biel, dużo bielsze niż na zdjeciach. ale bez tej niebieskiej poświaty.
Jutro zaczynam lutowanie. Mam już u sibie stację lutowniczą, zasiulacz laboratoryjny, statyw do lutowania i zapał.
Jackall - 29-01-2011, 00:27
Mare napisał/a: | nie jestem pewien czy nawet niemożliwa |
też się tego obawiam, o dodatkowych kosztach nie wspominając.
Nie bardzo rozumiem o co Ci Mare chodzi z tą dodatkową szybką?!?
Ps Mare: masz automat czy manual? Ja mam automat '98 więc przed lift
Widzę Owczar że masz skalę do 260 Przykro patrzeć na te uszkodzenia nie tylko poczta polska nie dba o przesyłki, nie jednokrotnie widziałem jak kurierzy rzucają paczkami z naklejkami "ostrożnie szkło"
fj_mike - 29-01-2011, 00:40
Jackall napisał/a: | no tak, EA V6 mają do 260 |
Z tym różnie bywało.
Jackall napisał/a: | Widzę Owczar że masz skalę do 260 |
To właśnie moje ex
Owczar napisał/a: | Niestety zegary ucierpiały podczas przesyłki :/ |
......... ......... .... ...... . ...... ........ .......
W tym opakowaniu dostałem HC w stanie nienaruszonym. Poczta Polska
pitbu77 - 29-01-2011, 01:17
A prędkościomierz jest napędzany mechanicznie w tym liczniku czy elektronicznie?
Bo skoro można podpiąć HC zamiast zwykłych a tam licznik km jest elektroniczny to może zrobić swap zegarów z innej marki? ... Aż normalnie sam się boję tego co myślę
Mare - 29-01-2011, 09:24
Jackall, Mam manual z 97 roku. Chyba z września. więc jeden z pierwszych. w 98 już zmienili hamulce, podejrzewam, że w tym roku było też dużo więcej zmian niż nam się wydaje
A pomysł z szybką:
Na fotkach możesz zauważyć, że liczniki km są osadzone w prostokątnych okienkach wyciętych w tarczach zegarów. Pomyślałem sobie, żę te okienka, można by dodatkowo przesłonić szybką z plexi, ciemną. Podwójne ciemne szkło ( ta szybka na tarczy + normalna szyba zegarów) wytłumi poblask światła z prostokątnego okna w tarczy, a zostawi najjaśniejsze elementy skierowane bezpośrednio w górę ( pisałem wcześniej o farbie fluo na samych cyfrach).
O ile pomysł jest czegoś wart i do wykonania... i będzie się komuś chciało, myślę, że warto by to przetestować. Tylko nie wiem jak z tą farbą.
A, tak na boku. Jeżeli paczka była oznaczona "ostrożnie" to możesz iść na poczte i złożyć reklamację, określić wartość przesyłanego sprzętu i dostać odszkodowanie. Łaski nie robią... kilka razy tak miałem. Nawet bez ubezpieczania paczki możesz się o to ubiegać.
Kiedyś złożyłem wniosek o wydanie duplikatu świadectwa jakiegoś i poczta przebiła je zszywaczem przypinając jakąś durną karteczkę. dostałem za to 280 zł.
Jackall - 29-01-2011, 11:54
pitbu77 napisał/a: | A prędkościomierz jest napędzany mechanicznie w tym liczniku czy elektronicznie? |
Jak popatrzysz na allegro na tyły liczników to i Galant i Carisma nie mają (przynajmniej ja nie widzę) wyjścia linki prędkościomierza a co za tym idzie najprawdopodobniej są elektronicznie sterowane. I tu mam pytanie czy ktoś wie jak jest rozwiązany napęd "cyferek" przebiegu?? Jest tam jakiś silniczek?
pitbu77 napisał/a: | robić swap zegarów z innej marki? |
szalony pomysł ale masz na myśli tylko bebechy z zegarów czy może całe razem z deską rozdzielcza? Kiedyś się tak robiło w dużych fiatach, że wsadzało się deski z polonezów...
Mare napisał/a: | podejrzewam, że w tym roku było też dużo więcej zmian niż nam się wydaje |
Pewnie nigdy się nie dowiemy jakie były wszystkie zmiany.
Informacja dla osób które myślą o podświetleniu tarcz ringami (pręt z plexi)
sveno napisał/a: | w Liroju znalazłem pręty do przesuwania zasłon z Plexi myślę że nadają się w sam raz, są elastyczne. Za 20zł mam 2x125cm pręta o średnicy 10mm i przekroju okrągłym |
Mare - 29-01-2011, 13:08
Napęd cyferek sterowany jest impulsowo. Komputer odbierając sgnał z obrotu koła, wysyła go w odpowiedniej częstotliwości do zegarów. Elektromagnes w licznikach przesuwa najmniejsze kułeczko z odpowiednią prędkością.
Jeden z najstarszych mechanizmów w motoryzacji ;p
Wszyc - 29-01-2011, 13:11
Ja dziś zacząłem i skończyłem podświetlanie zegarów jeszcze tylko diodki we wskazówki i koniec skończył bym dziś wszystko w 30min ale niestety nie mam takiej lutownicy maluteńkiej by do diod do wskazówek przylutować kabelki
Jackall - 29-01-2011, 13:21
Mare napisał/a: | Jeden z najstarszych mechanizmów w motoryzacji ;p |
Ja w takim razie znam starszy patent całkowicie mechaniczny ale jak jest jak piszesz to wydaje mi się że nie ma większej trudności w podpięciu elektronicznego licznika km. Oprócz oczywiście trudności posiadania owego licznika.
Wszyc może pochwalisz się efektami prac?
Wszyc - 29-01-2011, 13:35
Nasze Miśki - Reaktywacja Galanta tam jest tylko jakość zdjęć strasznie słaba bo komórką w kiblu do tego musiałem rękami trzymać plus i minus do aku a w zębach telefon i podświetlone tylko prędkościomierz i obrotomierz zegar od paliwa przeniesiony na obrotomierz a w jego miejsce przyjdzie zegar ciśnienia oleju auto gauge a po drugiej stronie już od wody taki jest
Mare - 29-01-2011, 15:51
Wszyc napisał/a: | do tego musiałem rękami trzymać plus i minus do aku a w zębach telefon |
hehe... w zębach powiadasz... to ciekawe czym wciskałeś przycisk aparatu ]:->
Wszyc - 29-01-2011, 16:01
też zębami 50 diod 40zł mnie to kosztowało dwa paski elastyczne z diodami
|
|
|