[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sprawdzenie i regulacja luzu zaworowego - Lancer CYxA
krzychu - 02-08-2013, 09:08
karol20 - albo niektóre zmieniły miejsce.
karol20 - 02-08-2013, 13:08
Krzychu pisze
Cytat: | karol20 - albo niektóre zmieniły miejsce. |
Słuszna uwaga Krzychu
Drone - 21-07-2014, 18:08
bastek napisał/a: | karol, poprzednio wymieniłem wszsytkie szklanki, choć nie wszsytkie wymagały
teraz wymienione jest coś koło połowy
karol20 napisał/a: | Bastek czyli jest poprawa w porównaniu do pierwszego sprawdzania luzów |
tego pytania nie kumam. |
Cześć,
jeżdżę na LPG. Juz zaraz pyknie 20tyś km a przebieg zbliża się do 80tyś km.
Myślałem żeby zrobić regulację zaworów.
Szukam warsztatu który mi dobierze popychacze te które pasują i poprzestawia w inne miejsca Będę musiał dokupić tylko te brakujące.
Czy ktoś może robił już ten zabieg w Warszawie i może wskazać warsztat?
grzes - 23-07-2014, 20:27
Odwiedziłem dziś ASO Tarnów celem sprawdzenia luzów, przebieg 109tys.
Obsługa bardzo miła, serwisanci sprawiali wrażenie zorientowanych w temacie.
Po ok. godzinie studzenia silnika pomiary wykazały 0,20-0,21 w dolotowych, 0,24-0,26 w wylotowych. Uznano, że na razie nie wymagają ingerencji, ale zalecono kontrolę za 50 tys., bo "wartości są w okolicy dolnej granicy normy".
Koszt 260 PLN, z czego 130 uszczelka.
Wg mnie niektóre wylotowe są nieco poniżej normy, ale chyba rzeczywiście przez najbliższe 50 tys. nie powinno się nic stać, a trochę kasy i czasu zaoszczędzone.
RalfPi - 01-08-2014, 21:16
260zł to ludzka cena.
Na wtorek jestem wstępnie umówiony na regulację
Po około 76kkm (w tym 73kkm) oddaje Lancera w ręce mechaników z ASO w Szczecinie.
Za regulację (czyli rozumiem całą usługę + osobno koszt szklanek) życzą sobie 750 zł.
Wydaje mi się, ze jest to dość drogo, ale nie jestem mechanikiem samochodowym.. więc...
Czy taka regulacja nie powinna kosztować mniej?
Czy regulacja dużo więcej trwa od samego pomiaru luzów zaworowych?
Kiedyś robiłem samo sprawdzenie luzów zaworowych za chyba 150zł (w zew. serwisie).
Teraz chcą 750 zł (w ASO) za regulację (koszt uszczelki już w to jest wliczony).
Lucas123w - 01-08-2014, 22:02
RalfPi, jeśli ma to zapewnić dalszą bezawaryjność silnika to chyba drogo nie jest.
RalfPi - 04-08-2014, 06:31
Dzięki Lucas123.
Czy ktoś może coś więcej w temacie?
tomaszekk7 - 04-08-2014, 08:06
RalfPi napisał/a: | Dzięki Lucas123.
Czy ktoś może coś więcej w temacie? |
Ja zapłaciłem za robociznę 200 zł. W ASO udało mi się wynegocjować za 300 zł ( robocizna).
RalfPi - 04-08-2014, 09:43
"Wymianę szklanek robił polecany mechanik ( okolice Proszowic - Łaganów). Koszt u Niego 200 zł (sprawdził również łańcuch i kompresję na cylindrach). Szklanki miałem swoje kiedyś zamówiłem w USA , uszczelkę pod pokrywę zaworów kupiłem firmy REINZ koszt. 26,93 zł.
W Auto Krak za robociznę powiedzieli mi 300 zł."
Podziękowania dla Kolegi Tomaszekk7.
Jednak cena 750zł za robociznę + uszczelka, to jest spora kwota... Nie wspomnę już, że w jednym serwisie chcieli ode mnie "realnie".... 1200zł !! Chyba na głowę upadli.
Także w AutoKrak chcą.. mało ! - i to mnie cieszy - przesuwam więc wizytę w serwisie o kolejny miesiąc.. (akurat wtedy będę w okolicy).
[ Dodano: 05-08-2014, 18:04 ]
A jednak w Szczecinie udało się negocjować cenę - dziś rano zostawiłem samochód w ASO..a popołudniu odebrałem
Luzy na wszystkich zaworach w normie!! Widać, że silnik wzmocniony lepiej znosi gaz ( a może to też kwestia porządnej instalacji).
Prawdopodobnie szklanki pasują z Cryslera - ale nie miałem okazji sprawdzić na własnej skórze.
Cena za sprawdzenie luzów w ASO - 250zł - dla mnie ok - wiem, że mam spokój na kolejne 50kkm.
Podziękowania dla Tomaszekk7 za wszelką pomoc..
qubek999 - 12-11-2014, 16:48 Temat postu: Lancer - brak mocy,nie przyśpiesza,gaśnie itp. Witam
Lancer sport back 1.8 z 2010r przebieg 96tyś
Kilka dni temu miałem problem z rozruchem ale sie udało , niestety w czasie postoju gasł
a i w czasie jazdy na luzie tez mu sie to zdarzało
Jak poruszałem wiązki od wtrysków i świec to obroty "zatrybiły" na jakies 500
Niestety nie dość ze silnik pracował jak młockarnia to i w kabinie było czuć benzyną
Mozna było jechac bez problemów jezeli obroty były powyżej 2 tys . ponizej zaczynało silnikiem strasznie telepać
Dzisiaj znowu nie wyłączył ssania i cały czas obroty były między 1.500 a 2.000 ,
a po wypięciu i wykręceniu świec wogóle przestał palić , tylko kreci i nic
Swiece wymieniłem na nowe, iska jest , check engina nie ma , po podłaczeniu do komputera pokazuje ze przepustnica jest otwarta na ok 14% , a po wciśnieciu pedała gazu pokazuje 99 %
Czy ktoś miał juz podobny przypadek ??
Tercel - 11-03-2015, 19:08
Witam, szukam warsztatu w Warszawie na sprawdzenie luzów zaworowych. W ASO na Połczyńskiej telefonicznie Pani poinformowała krótko i zwięźle: Koszt sprawdzenia 800,00 PLN plus szklanki a jest ich do wymiany max. 16 po 160 PLN !!! co razem może dać kwotę 3380, 00 PLN. Chyba trochę przeginają.
defi000 - 21-04-2015, 13:46
ja w serwisie w mitsubishi w Tarnowie ustawiałem luzy zaworowe. wymieniona mi 12 szklanek z 16 bo 4 dało sie zamienić miejscami. jedna szklanka kosztuje 65zł nowa oryginalna sprowadzona w ciagu 1,5 dnia. do tego dochodzą jeszcze śruby uszczelka łączny kosz z robocizna kolo 1000zł.
Obecnie nie mam juz możliwości zmiany szklanek na mniejsze i następna regulacja to planowanie głowicy (koszt około 300zł) ale z tego co sie dowiedziałem można
splanować szklanki od środka (grzybek taki) i porządny zakład ślusarsko frezer-ski to zrobi. A koles w serwisie powiedział ze jak sie tak da zrobić to będzie działało bez problemu.
Tak ze nie wiem kto policzył Ci za szklankę 160zł ale to rozbój w biały dzien
zelu - 06-05-2015, 09:52
Splanowac glowice? przeciez planowanie nie wplywa w zaden sposob na rozmiar luzow zaworowych.
Chyba ze mechanikowi chodzilo o splanowanie powierzchni pod walkami rozrzadu ale to ni jak ma prawo dzialac
plecho1 - 06-05-2015, 10:36
Może chodziło o naprawę głowicy czyli wymianę gniazd i zaworów i ewentualne planowanie głowicy jeśli po rozbiórce zaszła by taka potrzeba.
defi000 - 18-05-2015, 12:50
planowanie głowicy pasowanie gniazd, zaworów itp z tym związane elementy. To miałem na mysli
|
|
|