[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia
gms - 18-06-2013, 13:09
ok mam skrzynię F542-1 - tyle się dowiedziałem z instrukcji.
Teraz jakie łożyska do wymiany jeśli chrobocze na postoju przy puszczonym pedale sprzęgła (wciśnięty jest cisza) oraz na biegu w trakcie jazdy?
Bo lista na str 11 to chyba wykaz wszystkich łożysk. Czytając temat ludzie podają 6 łożysk do wymiany. Znalazłem te:
MD747707
MD747313
MD717670
MD700207- 2526A001
a te 2 pozostałe to jakie?
P.S. ponawiam pytanie o pierwszy link na pierwszej stronie. Możliwe że tam wszystko jest łopatologicznie wytłumaczone.
milo - 18-06-2013, 14:47
gms napisał/a: | Teraz jakie łożyska do wymiany jeśli chrobocze na postoju przy puszczonym pedale sprzęgła |
Przeważnie łożysko wałka sprzęgłowego i co ważne dobrze jest się zaopatrzyć w podkowę ona też ulega zużyciu , pozostałe łożyska na wszelki wypadek można wymienić żeby 2- raz nie rozbierac skrzyni
gms napisał/a: | a te 2 pozostałe to jakie? |
To pewnie łożyska mechanizmu róznicowego KOYO 57428-N jedno kosztuje około 120 zł
ronnie441 - 02-07-2013, 13:43
Witam. Ja chciałem sie dowiedziec czy do galanta 2.5 V6 pasuje szkrzynia od innego auta. bo chciałem robic swap z 2,5 TT a ta skrzynia rozpadnie sie na kawlaki przy takim momencie.
malina_drizzt - 08-07-2013, 09:09
Czy luz mechanizmu różnicowego może powodować terkotanie przy obrotach między 1200, a 1800?
Ostatnio zauważyłem, że w kabinie słychać terkotanie przy przyspieszaniu na 1 i 2 biegu przy obrotach poniżej 2000.
Na jałowym przy obrotach 650 terkocze, a dużo głośniej terkocze na luzie kiedy klima podbija obroty powyżej 1000 obrotów wtedy skrzynia zagłusza wiatraki i silnik, po wciśnięciu sprzęgła cisza.
Do tego stuki przy każdej zmianie biegu i szarpanie przy jednostajnej jeździe.
Znalazłem coś takiego
http://www.youtube.com/watch?v=8vockzhk1Oc
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
Olej prawie nowy vavloline 75w90.
Obecnie ma przejechane dopiero 15tys. km od regeneracji i od założenia nie była katowana, żadnego strzelania ze sprzęgła czy palenia gumy.
Jakoś trudno mi w to uwierzyć, że padły łożyska.
Skrzynia kupiona u pana Malika miała mieć wymienione wszystkie łożyska i uszczelniacze.
milo - 08-07-2013, 21:43
malina_drizzt napisał/a: | Czy luz mechanizmu różnicowego może powodować terkotanie przy obrotach między 1200, a 1800? |
Z tym terkotaniem to jest róznie ,pod obciazeniem tez masz terkotanie?
[ Dodano: 08-07-2013, 21:45 ]
malina_drizzt napisał/a: | Skrzynia kupiona u pana Malika miała mieć wymienione wszystkie łożyska i uszczelniacze. |
Jak było na początku
malina_drizzt - 08-07-2013, 22:35
Wygląda to tak, ruszam i kiedy obroty rosną mniej więcej od 1200 do 1800 słychać w kabinie trrrrrr im bardziej rozgrzana skrzynia tym mocniej, na 1, 2 i 3 biegu.
Jeździłem przez połowę kraju żeby wymienić skrzynię.
Nie pamiętam dokładnie kiedy, ale chyba było zimno i olej w skrzyni nie rozgrzewał się tak jak teraz.
Wydaje mi się że coś tam cichutko chrobotało, ale nie zwracałem uwagi na to tak jak teraz bo kilka osób pisało, że nawet dobrze zrobiona skrzynia może wydawać jakieś dźwięki, gość który to składał też tak mówił.
Teraz terkocze już konkretnie tak że słychać w aucie w czasie jazdy.
milo - 09-07-2013, 14:50
malina_drizzt napisał/a: | Teraz terkocze już konkretnie tak że słychać w aucie w czasie jazdy. |
Zrób test na luzie jak silnik pracuje lewarkiem zmiany biegów przesuń do lekkiego oporu na wsteczny lub inny bieg i posłuchaj
Terkotanie to na pewno nie łożysko
Teraz jest na stozkowych wałek pośredni jednak sie da
Damooo - 14-07-2013, 18:02
Oryginalnie wałek zdawczy jest zabezpieczony zawleczką i nie powinien sie przesuwać ( wpadać w wibracje, terkotać ) u mnie czasem sie zdarzy ze terkotnie ale wystarczy sprzęgłem trącić i przestaje. Kolega Milo założył stożki, tylko w jaki sposób jest ustawiony luz na wałku
milo - 14-07-2013, 18:27
Damooo napisał/a: | Kolega Milo założył stożki, tylko w jaki sposób jest ustawiony luz na wałku |
Tak samo jak na mechanizmie róznicowym , nie powinien być luz na wałku tzn przesuwać się , na starym łozysku z segerem zawsze jest luz, seger delikatnie chodzi w obudowie skrzyni
sampler - 14-07-2013, 19:53
czyli regulujesz luz jakimis podkladkami?
milo - 14-07-2013, 20:08
sampler napisał/a: | czyli regulujesz luz jakimis podkladkami? |
U mnie wyszło tak że nic nie podkładałem pod łozyska tam gdzie łozysko wałeczkowe było mała modyfikacja bo stozka takiej średnicy nie dostanie się i jest dobrze spasowane i dużo czasu poświęcone ,na początku sam wałek posredni wkładałem i sprawdzałem czy jest luz
Damooo - 14-07-2013, 20:28
Czyli ewentualnie podkładki, a ty roztaczałeś otwór na większy Ile cie kosztowała taka modyfikacja , samo łożysko.
milo - 14-07-2013, 22:48
Damooo napisał/a: | Czyli ewentualnie podkładki, a ty roztaczałeś otwór na większy Ile cie kosztowała taka modyfikacja , samo łożysko. |
Nic nie roztaczałem tylko poszła tuleja tam gdzie łozysko walcowe było i łozysko 30 x62x17 stozkowe z drugiej strony wymiary pasowały 30x72x17 koszt łozysk około 45 zł za szt
Synchronizatory z PB sa o wiele wytrzymalsze niz w TD po zakupie nowego synchronizatora 1- biegu do TD i przejechaniu około 800 km wskazywał spore zuzycie z Pb bez sladu zużycia prawie jak nówka, jedynka wchodzi teraz ok
Damooo - 16-07-2013, 11:43
Prośba do kogoś kto jeździ na oryginalnej skrzyni w TD , jakie są prędkości na poszczególnych biegach przy 2000 obr/min. Próbuję rozszyfrować manuala czy jest różnica w przełożeniu układu różnicowego między TD a PB. U mnie na 5-biegu przy 2000 obr/min jest ok 83 km/h na zegarze 100 km/h jest przy ok 2500 obr/min.
Owczar - 16-07-2013, 11:53
Przełożenie mechanizmu jest identyczne. Różni się tylko 5 bieg. W manualu masz specyfikacje.
|
|
|