Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
Robson86 - 17-01-2010, 12:54
ciniak napisał/a: | To jest syntetyk. Znajomy używał ten olej w maximie 3.0 V6 przez kilka lat. Jak sprzedawał miała 380 tys. silnik w środku czysty na zewnątrz suchy. Od zmiany do zmiany nie wymagała dolewek. W chryslerze 300M też lał ten olej. |
jesli dobrze sie sprawowal, nie masz do niego zadnych ale, to lej dalej jesli to syntetyk.
Pozdroo
grubby-tri-city - 19-01-2010, 12:43
Jeżeli producent przewiduje olej powiedzmy 5w40, aktualnie ktoś ma 15w40 i powróci do 5w40 to nic mu się nie stanie bo przecież właśnie taki dany producent zaleca jedyne co to w starszym aucie mogą pojawić się wycieki nic po za tym
rasiak1980 - 19-01-2010, 12:56
generalnie można bez szkody zmieniać wzwyż czyli 0W 5W 10W 15W, -30 -40 -50 -60 w dół raczej ostrożnie bo może nam zacząć cieknąć silnik, bądź silnik zacznie nam spalać olej. jak jeździsz na tym visco i silnik nie cieknie nie bierze oleju i nie klekocze popychaczami to zostań przy tym oleju im mniej zmian tym lepiej dla silnika
vectorx - 19-01-2010, 22:44
w mojej Cari kupionej od niemca /nie wiadomo na czym jeździł/ wlałem Mobil Sport 10w40 i miła niespodzianka - silnik zrobił się cichy, zobaczymy co będzie dalej
grubby-tri-city - 20-01-2010, 20:08
Panowie zastanawia mnie jedna rzecz, w samochodzie ojca pojawił się wyciek na łożyskach wału (na mój rozum zimeringi z przodu i z tyłu silnika jest do wymiany) ale jeden z mądrych mechaników który jest wyraźnie leniwy nie chciał tego wymieniać i w zamian zaproponował wymianę oleju na 15w40 wraz z dolaniem jakiegoś specyfiku o nazwie "Moto Doktor". Czy w związku z tym że producent nie przewiduje używanie Carismy na takim oleju może coś się uszkodzić przez aż tak gęsty olej? Lepiej będzie powrócić do Syntetycznego lub pół syntetycznego? Powiedzmy 10W40 czy zastosować jakiś inny olej, o jakich parametrach najlepiej wlać olej przy najbliższej wymianie? Wiem że nic się nie stanie od zmiany na mniej lepki tyle że pewnie zacznie znów ciec. Jak według Was powinien zrobić
robertdg - 20-01-2010, 20:19
grubby-tri-city napisał/a: | Jak według Was powinien zrobić | wymienic cieknace zimeringi na walkach, olej mineralny jak sie rozgrzeje robi sie jak woda, faktycznie Twój mechanik jest bardzo leniwy
grubby-tri-city - 20-01-2010, 20:52
A czy taki gęsty olej nie zaszkodzi temu silnikowi? Co powiecie żeby kupić do niego taki olej? http://www.allegro.pl/ite...l_promocja.html
Anonymous - 20-01-2010, 20:57
Zmien mechanika.Wymien zimeringi i zalej dobry olej.
grubby-tri-city - 20-01-2010, 21:08
dadur napisał/a: | Zmien mechanika.Wymien zimeringi i zalej dobry olej. | Mówisz żeby zalać dobry olej, tak więc pytam się czy ten do którego podałem link był by odpowiedni? http://www.allegro.pl/ite...l_promocja.html
Czy zejść np na 10w40? to pytanie jest najważniejsze dla nas
Anonymous - 20-01-2010, 21:57
Ja bym zalal syntetyk lub polsyntetyk.W swoim aucie teraz wymienilem na castrola magnateca 10w 40 .wczesniej jezdzilem na shellu tez 10w40.Po zmanie na castrola jak narazie jest wporzadku nie slychac u mnie klepania zaworow co na shellu czasem mi sie odzywaly.Na mineralny zawsze zdazysz sie przestawic.
grubby-tri-city - 20-01-2010, 22:20
No tak tylko tu chodzi o to że przy poprzedniej zmianie oleju w samochodzie ojca jakiś idiota zamiast wymienić zimering zalał 15w40 i jakiś moto doktor tak jak już wcześniej napisałem olej przez to jest bardzo gęsty. Chodzi o to czy np przejść z 15w40 na 10w40. No i oczywiście wymienić zimeringi. Przebieg to 120 000
robertdg - 20-01-2010, 22:39
grubby-tri-city napisał/a: | Chodzi o to czy np przejść z 15w40 na 10w40. No i oczywiście wymienić zimeringi. Przebieg to 120 000 | wymien potrzebne zimeringi, przed wymiana oleju zalej płukanke do silnika, a nastepnie spusc stary olej, wykrec stary filtr, zakrec nowy filtr i zalej owym olejem.
Morfi - 20-01-2010, 23:01
robertdg, Ma 100% racji.
Masz 120 tys przebiegu ?? strasznie mało.
Zalej 10w 40. Mam nadzieje, że moto doktor niczego nie pozatykał.
Moto doktor zalewa sie do zajechanych silnikow albo do takich aut w których chcemy uciszyć prace silnika na okres sprzedazy auta.
Takiego mechanika to ja bym ...
rasiak1980 - 20-01-2010, 23:18
spoko dokładnie tak jak Robert napisał możesz przejść od siebie dodam sprawdzaj jak wygląda olej normą w gdi jest to że się szybko czarny robi więc się tym nie przejmuj bardziej niepokojące są czarne "farfocle" na bagnecie, najlepiej sprawdzić na gazecie kawałku gazety jak olej wygląda sprawdzaj czy ci nie zacznie brać oleju w dużych ilościach, castrola gtx nie zalewaj bo to jest minerał
grubby-tri-city - 21-01-2010, 22:11
Dzięki za odpowiedzi mam nadzieje że nic się w nim nie pozatykało. A mechanik tak urządził ojca który zdał się na jego łaskę nie wiedząc zbyt dużo o tym. I dodam że ten warsztat radzę omijać z daleka, nie mówię tylko na podstawie tego samochodu 4 złe opinie w różnym zakresie usług i różnych samochodach. Warsztat mieści się: Gdańsk-Zaspa jest to warsztat połączony ze stacją diagnostyczną Ul. Startowej - boczna od Rzeczpospolitej.
|
|
|