[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia
Damooo - 16-07-2013, 12:05
"Final gear ratio" ta kolumna mnie zastanawia są tam duże różnice.
Owczar - 16-07-2013, 12:19
Jak sprawdzałem dawno temu to właśnie ten parametr był identyczny dla diesla i pb.
Damooo - 16-07-2013, 13:37
Dla wszystkich silników PB ?? A jeśli chodzi o skrzynie z Space-stara czy Space-wagon , bo bebechy są można powiedzieć takie same tylko połowa obudowy (od silnika) jest inna z zewnątrz i wystarczy założyć z gala i jest ok ( + 5 bieg ). Kiedyś rozmawiałem z kumplem co robi skrzynie i mówił że są różnice w układach różnicowych, z tym ze do galanta skrzyni jeszcze nie miał.
Owczar - 16-07-2013, 14:16
Ja piszę o skrzyniach z galanta. Tamtych nawet nie porównywałem. Zawsze wyznaję zasadę, że najlepiej robić modyfikacjie przy minimalnych zmianach.
milo - 16-07-2013, 14:49
Damooo napisał/a: | Kiedyś rozmawiałem z kumplem co robi skrzynie i mówił że są różnice w układach różnicowych, z tym ze do galanta skrzyni jeszcze nie miał. |
W galantach różni się mechanizm różnicowy tylko średnicą wyjscia na przegub po 98 r sa grubsze i maja 27 zebów przed 98 r mają 25 , ważne jak ktos chce zmieniac skrzynie numer skrzyni lepiej sprawdzic żeby nie było niespodzianek
Mozesz nawet z Mitsubishi EVO załozyć wnętrze skrzyni jest taka sama http://allegro.pl/mitsubi...3335958241.html
gms - 20-07-2013, 19:48
Powracając do hałasujących łożysk mam pytanie bo auto już trochę mam i zaobserwowałem pewne zależności.
1.Na postoju (N i puszczone sprzęgło) -> chrobocze,
2.Jak wcisnę sprzęgło na postoju (bez znaczenia czy bieg czy N) -> cisza,
3W czasie jazdy przy mniejszych prędkościach i hamowanie biegami -> chrobocze
(przy większych od IV biegu nie występuje lub jest zagłuszane) ,
4.W czasie jazdy jak wcisnę sprzęgło -> cisza
Czy można w ten sposób wywnioskować że to łożysko sprzęgła a nie w skrzyni?
I pytanie nr 2 troszeczkę z innej beczki, czy jest możliwość wsadzenia skrzyni 6-cio biegowej do 4G63. Jeśli tak to od czego by pasowała i czy wiążą się z tym jakieś modyfikację? (łapa, poduszka itp)
5eba - 20-07-2013, 21:13
Uszkdzone lozyska skrzyni.
milo - 20-07-2013, 21:42
gms napisał/a: | 4.W czasie jazdy jak wcisnę sprzęgło -> cisza |
W tym czasie pracuje mechanizm róznicowy i wałek pośredni i tu masz spokój
Pewnie podkowa juz nie trzyma i wałek sobie lata czyli luz wzdłuzny
gms napisał/a: | Czy można w ten sposób wywnioskować że to łożysko sprzęgła a nie w skrzyni? |
Łozysko zazwyczaj cały czas pracuje dotykając docisku , naciśnij kilka razy sprzegło i zobacz czy jest zmiana w hałasowaniu
[ Dodano: 20-07-2013, 21:44 ]
gms napisał/a: | czy jest możliwość wsadzenia skrzyni 6-cio biegowej |
Dobre pytanie
Łysy88 - 05-10-2013, 12:45
Witajcie,
jednym z ostatnich problemów z Galantem jest skrzynia biegów. Im więcej czytam tym większą mam sieczkę w głowie. Chrobocze na luzie - gdy wcisne sprzęgło hałas znika, do tego przy rozpędzaniu, bardzo wyraźnie, zwłaszcza gdy jest zimny olej w skrzyni.
Olej w skrzyni wymieniłem na 75w80 i zmiany nie ma. Skrzynia ogólnie pracuje ok, biegi wchodzą ładnie, nie wybija biegów itp dlatego chciałbym zmienić łożyska. W które napewno będę musiał się zaopatrzyć?
Zawsze wszystko staram się sam robić przy samochodzie, mam kanał a nawet dźwig co by wyciągnąć skrzynie/silnik z samochodu w pojedynkę. Czy jest to skomplikowana robota? Do tej pory cały zawias, instalację gazową, itp naprawiałem sam...
Edit...
Wyczytałem że to prawdopodobnie łożysko wała zdawczego. Przynajmniej tak to rozumiem. Mam rację?
milo - 05-10-2013, 19:51
Łysy88 napisał/a: | Chrobocze na luzie - gdy wcisne sprzęgło hałas znika, |
Chrobocze czy terkocze nie zawsze jak zmienisz łozyska nawet wszystkie to chrobotanie ustanie
Łysy88 napisał/a: | Wyczytałem że to prawdopodobnie łożysko wała zdawczego |
Bardziej wałek sprzęgłowy tylko ten wałek obraca się na postoju i koła zębate które sa ułozyskowane na igiełkach w sumie 7 sztuk kręci sie na postoju
Łysy88 napisał/a: | mam kanał a nawet dźwig co by wyciągnąć skrzynie/silnik z samochodu w pojedynkę. Czy jest to skomplikowana robota? |
Nie jest trudne wyciągnięcie skrzyni sam wszystko poodkrecasz ale 2- osoby do wyciągnięcia samemu nie da sie przerabiałem to juz kilka razy 2 godz i skrzynia rozebrana w drobny mak
Łysy88 - 05-10-2013, 21:23
milo napisał/a: | Łysy88 napisał/a: | Chrobocze na luzie - gdy wcisne sprzęgło hałas znika, |
Chrobocze czy terkocze nie zawsze jak zmienisz łozyska nawet wszystkie to chrobotanie ustanie
Łysy88 napisał/a: | Wyczytałem że to prawdopodobnie łożysko wała zdawczego |
Bardziej wałek sprzęgłowy tylko ten wałek obraca się na postoju i koła zębate które sa ułozyskowane na igiełkach w sumie 7 sztuk kręci sie na postoju
Łysy88 napisał/a: | mam kanał a nawet dźwig co by wyciągnąć skrzynie/silnik z samochodu w pojedynkę. Czy jest to skomplikowana robota? |
Nie jest trudne wyciągnięcie skrzyni sam wszystko poodkrecasz ale 2- osoby do wyciągnięcia samemu nie da sie przerabiałem to juz kilka razy 2 godz i skrzynia rozebrana w drobny mak |
Więc dziś sprawdziłem to troszkę uważniej. Ciężko to określi ale raczej terkocze. Gdy stoję lub rozpędzam auto to terkocze (czy chrobocze jak kto woli:)) ale czy stojąc czy jadąc wciskając sprzęgło to przestaje. Popompowanie sprzęgłem nic nie zmienia i próba manewrowania drążkiem zmiany biegów na luzie bez wciśniętego sprzęgła też nic nie zmienia. Odgłosy są bardzo wyraźne. Żeby było śmieszniej to Peugeot 307 mojego ojca miał takie same objawy, tylko on zmienił całą skrzynie.
Więc przy takie oznaki wcale nie dają pewności co do łożyska wałka sprzęgłowego?
Aha i jeszcze jedno, jak rozpędzę się do 60km/h to już praktycznie nie słychać tego. Ale od 0-60 km/h zdecydowanie tak, nawet jak radio jest włączone.
milo - 05-10-2013, 21:30
Łysy88 napisał/a: | Więc przy takie oznaki wcale nie dają pewności co do łożyska wałka sprzęgłowego? |
Zmienisz łozyska i dajej to samo bedzie nie chce straszyć ale cos innego jest w skrzyni ze tak terkocze czasem jak po odpuszczeniu sprzęgła zanika a czasem terkocze na pewno to nie łożysko wałka sprzęgłowego
Zobacz jeszcze olej ale odkrecająć dolny dekiel bo przez srube spustową nie wszystko zleci i sprawdz czy nie ma opiłkow tylko przez spuszczenie przez dekiel
Łysy88 - 05-10-2013, 21:33
Jak wcisnę sprzęgło to zawsze nastaje błoga cisza. Olej który zlałem był średni ale nie było nic niepokojącego.
milo - 05-10-2013, 21:35
Łysy88 napisał/a: | Jak wcisnę sprzęgło to zawsze nastaje błoga cisza. |
To normalne wałki nie obracaja się
Łysy88 napisał/a: | Olej który zlałem był średni ale nie było nic niepokojącego. |
Przez śrube spustową
Łysy88 - 05-10-2013, 21:36
milo napisał/a: | Łysy88 napisał/a: | Jak wcisnę sprzęgło to zawsze nastaje błoga cisza. |
To normalne wałki nie obracaja się
Łysy88 napisał/a: | Olej który zlałem był średni ale nie było nic niepokojącego. |
Przez śrube spustową |
Tak, zwykła wymiana oleju.
Edit.
Nie wiem czy mnie dobrze rozumiesz. Na luzie i puszczonym sprzegle terkocze, podczas rozpędzania też ale jak przy pojeździe w ruchu wcisnę sprzęgło to przestaje. I tak było od kąd mam auto. Oleju wlałem równo 2 L.
|
|
|