[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia
milo - 05-10-2013, 21:40
Łysy88 napisał/a: | Tak, zwykła wymiana oleju. |
Więc nie dowiesz się co jest na dnie dekiel wszystko powie jak na dłoni
Łysy88 - 05-10-2013, 21:42
milo napisał/a: | Łysy88 napisał/a: | Tak, zwykła wymiana oleju. |
Więc nie dowiesz się co jest na dnie dekiel wszystko powie jak na dłoni |
To właściwie jakie są objawy uszkodzenia łożyska na wałku sprzęgłowym?
radek79 - 05-10-2013, 21:55
Łysy88 napisał/a: |
To właściwie jakie są objawy uszkodzenia łożyska na wałku sprzęgłowym? |
po puszczeniu sprzęgła słychać charakterystyczne terkotanie
Łysy88 - 05-10-2013, 21:57
radek79 napisał/a: | Łysy88 napisał/a: |
To właściwie jakie są objawy uszkodzenia łożyska na wałku sprzęgłowym? |
po puszczeniu sprzęgła słychać charakterystyczne terkotanie |
Czyli to co u mnie... Przy rozpędzaniu również się odzywa?
Czy to jest takie łożysko?:
http://allegro.pl/mitsubi...3592802023.html
Remington - 05-10-2013, 22:00
Nie musi być łożysko... Ja miałem identyczny problem, wlałem gęstszy olej bodajże 85w90 firmy agip i cisza tylko że ja miałem tak że jak był zimny silnik to nic nie było słychać, dopiero jak się rozgrzał zaczęło trekotać
radek79 - 05-10-2013, 22:00
tak to
[ Dodano: 05-10-2013, 22:02 ]
Remington napisał/a: | Nie musi być łożysko... Ja miałem identyczny problem, wlałem gęstszy olej bodajże 85w90 firmy agip i cisza |
bo u ciebie hałasowały łożyska w skrzyni, łożysko wałka nie pracuje w oleju
Łysy88 - 05-10-2013, 22:05
radek79 napisał/a: | Remington napisał/a:
Nie musi być łożysko... Ja miałem identyczny problem, wlałem gęstszy olej bodajże 85w90 firmy agip i cisza
bo u ciebie hałasowały łożyska w skrzyni, łożysko wałka nie pracuje w oleju |
Wyprowadźcie mnie z błędu jesli się myle. Jeśli rozpędzę auto i wcisnę sprzęgło to pracują łożyska skrzyni ale nie wałka sprzęgłowego. Jeśli są uszkodzone i hałasują to powinny i w tej sytuacji hałasować. Jeśli jest cisza to raczej łożysko wałka sprzęgłowego. To jeśli chodzi o sprawność samych łożysk.
milo - 06-10-2013, 10:40
radek79 napisał/a: | bo u ciebie hałasowały łożyska w skrzyni, łożysko wałka nie pracuje w oleju |
Jak to nie pracuje w oleju nie wprowadzaj w błąd
Łysy88 napisał/a: | Jeśli rozpędzę auto i wcisnę sprzęgło to pracują łożyska skrzyni ale nie wałka sprzęgłowego. |
Jesli jest zazębiony bieg to wszystkie wałki się kręcą sprzęgłowy jak najbardziej ,poprostu odłączasz napęd silnika od skrzyni która pracuje cały czas
Łysy88 - 06-10-2013, 12:35
milo napisał/a: | radek79 napisał/a: | bo u ciebie hałasowały łożyska w skrzyni, łożysko wałka nie pracuje w oleju |
Jak to nie pracuje w oleju nie wprowadzaj w błąd
Łysy88 napisał/a: | Jeśli rozpędzę auto i wcisnę sprzęgło to pracują łożyska skrzyni ale nie wałka sprzęgłowego. |
Jesli jest zazębiony bieg to wszystkie wałki się kręcą sprzęgłowy jak najbardziej ,poprostu odłączasz napęd silnika od skrzyni która pracuje cały czas |
Wybacz że tak meczę temat ale chciałbym go zrozumieć. Czy przypadkiem kiedy samochód jest w ruchu, półośki się kręcą (no bo kola sie kręcą) ale skrzynia jest wysprzęglona (czyli wałek sprzęgłowy nie pracuje) to czy reszta łożysk przypadkiem nie pracuje nadal?
milo - 06-10-2013, 16:56
Łysy88 napisał/a: | skrzynia jest wysprzęglona (czyli wałek sprzęgłowy nie pracuje) to czy reszta łożysk przypadkiem nie pracuje nadal? |
Jest róznica przy wysprzęgleniu czy na biegu czy na luzie wszystkie łozyska pracują łacznie z wałkiem sprzęgłowym
Łysy88 - 06-10-2013, 18:13
Więc czemu hałas ustaje kiedy wciska się sprzęgło? (skoro na wysprzęglonym też pracuje wałek sprzęgłowy - myślałem że kiedy wysprzęgla sie skrzynie to wałek nie jest połączony z silnikiem i tym samym nie obraca się)
Na biegu hałas
na luzie hałas
na wysprzęglonym cisza
tak to u mnie wygląda.
milo - 06-10-2013, 18:35
Łysy88 napisał/a: | myślałem że kiedy wysprzęgla sie skrzynie to wałek nie jest połączony z silnikiem i tym samym nie obraca się) |
Na postoju nie obraca sie ale podczas jazdy zalezy czy masz bieg wrzucony czy nie na wysprzeglonym
Zobacz jak wrzucisz 1- bieg i zaczniesz przyspieszać i hamować reka cały czas na lewarku co sie dzieje sa ruchy lewarka ?
Łysy88 - 06-10-2013, 19:21
milo napisał/a: | Łysy88 napisał/a: | myślałem że kiedy wysprzęgla sie skrzynie to wałek nie jest połączony z silnikiem i tym samym nie obraca się) |
Na postoju nie obraca sie ale podczas jazdy zalezy czy masz bieg wrzucony czy nie na wysprzeglonym
Zobacz jak wrzucisz 1- bieg i zaczniesz przyspieszać i hamować reka cały czas na lewarku co sie dzieje sa ruchy lewarka ? |
Nie ma Ja jeżdżąc po mieście w większości trzymam rękę na drążku zmiany biegów.
[ Dodano: 09-10-2013, 17:05 ]
Jeszcze mam pytanie, czy jeśli kupię łożysko wałka sprzęgłowego (wcześniej zamieszczałem link do allegro) to czy muszę coś jeszcze dokupić? Zakładając że to tylko to łożysko. I jeszcze jedno pytanie, rozumiem że na wałku sprzęgłowym są dwa łożyska, najczęściej sypie się te od strony sprzęgła?
milo - 10-10-2013, 15:34
Łysy88 napisał/a: | jeśli kupię łożysko wałka sprzęgłowego (wcześniej zamieszczałem link do allegro) to czy muszę coś jeszcze dokupić? |
Uszczelniacz wałka sprzegłowego nalezy wymienic tak na świetego spokoju i zwróć uwage na podokowe trzymajaca łozysko czy przypadkiem nie jest wyrobiona
Łysy88 napisał/a: | I jeszcze jedno pytanie, rozumiem że na wałku sprzęgłowym są dwa łożyska, najczęściej sypie się te od strony sprzęgła? |
Zgadza sie.. tylko nie zapomnij o dystansach pod łozyska
Owczar - 10-10-2013, 15:44
Łysy88 napisał/a: | jeszcze jedno pytanie, rozumiem że na wałku sprzęgłowym są dwa łożyska, najczęściej sypie się te od strony sprzęgła? |
Ale wymienia się oba!!
|
|
|