To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Płyn chłodzący silnik

sirbartez@gmail - 06-01-2020, 10:50
Temat postu: Dziwny, sprężynujący dzwięk- tył.
Witam Serdecznie,

Koledzy, koleżanki. Zakupiłem ostatnio Lancera w Sedanie 2012 1.6 benzyna. Od początku irytuje mnie pewien charakterystyczny dźwięk, w środku samochodu, z tyłu, po lewej stronie, w okolicach szyby, bagażnika, lewego tylnego światła. Na każdej nierówności słyszę brzęczący, rezonujący, strasznie irytujący dźwięk, jakby jakaś sprężynka. Wątpię, aby były to amortyzator, czy jakaś część mechaniczna. Może ktoś z Was jest w stanie rozwiązać tę zagadkę. Może nagranie dźwięku i udostępnienie Wam pomoże. Ratujcie, ten dźwięk mi wierci dziurę w głowie 😄

Pozdrawiam,
Bart

adameeer - 06-01-2020, 16:37

Gumy łącznika stabilizatora ?
piotrom87 - 15-02-2020, 23:11
Temat postu: Re: Dziwny, sprężynujący dzwięk- tył.
sirbartez@gmail napisał/a:
Witam Serdecznie,

Koledzy, koleżanki. Zakupiłem ostatnio Lancera w Sedanie 2012 1.6 benzyna. Od początku irytuje mnie pewien charakterystyczny dźwięk, w środku samochodu, z tyłu, po lewej stronie, w okolicach szyby, bagażnika, lewego tylnego światła. Na każdej nierówności słyszę brzęczący, rezonujący, strasznie irytujący dźwięk, jakby jakaś sprężynka. Wątpię, aby były to amortyzator, czy jakaś część mechaniczna. Może ktoś z Was jest w stanie rozwiązać tę zagadkę. Może nagranie dźwięku i udostępnienie Wam pomoże. Ratujcie, ten dźwięk mi wierci dziurę w głowie 😄

Pozdrawiam,
Bart

Mam dokładnie taki sam problem w Sedanie, tyle że po stronie prawej.
Co ciekawe brzęczenie po prawej występuje tylko wtedy jak jadę po nierównościach prawym tylnym kołem.
Widziałem podobny temat na tym forum ale rozwiązania tam nie było...
Jeśli możesz to nagraj to. Chętnie sprawdzę czy jest tak samo jak u mnie.

michaello - 18-02-2020, 10:04

Miałem kiedyś podobny problem i miało to związek z hamulcami (jakieś luzy przy zaciskach taką dostałem informację) niestety nie odpowiem dokładnie co, było to okropnie denerwujące - rezonujące grzechotanie na każdej nierówności.
$iwy - 25-02-2020, 22:54

Mam pytanko za 100 punktów - czy zawieszenie w sedanie różni się od sportbacka ? Czy we wszystkich wersjach silnikowych (oprócz oczywiście tych supermocnych) jest takie samo ???
hubus - 26-02-2020, 08:48

Zawieszenie różni się w zależności od wielkości kół. Dla 18'' jest inne. Nie jestem pewien, ale chyba sportback i sedan ma to samo.
$iwy - 26-02-2020, 22:34

Wielkość felg to raczej nie argument. 18 czy 16 cali - z oponami średnica koła jest bardzo podobna. To jak z tym zawieszeniem ? Czy jest ktoś , kto jest pewien ? Przyszedł czas na remont zawiasów.
adameeer - 27-02-2020, 00:23

Tak jak kolega wcześniej napisał, na pewno jest różnica w 16" i 18". Ze swojego doświadczenia wiem, że są inne amortyzatory w tych rozmiarach felg.
tyku - 27-02-2020, 10:19

adameeer napisał/a:
Tak jak kolega wcześniej napisał, na pewno jest różnica w 16" i 18".
Tak, ale chodzi o wersję wyposażenia samochodu.
Inform – 16-calowe alufelgi,
Invite – 16-calowe alufelgi,
Intense – 18-calowe alufelgi,
Instyle – 18-calowe alufelgi,
Instyle Navi – 18-calowe alufelgi,
Zawieszenie się różni tylko niektórymi częściami, po VIN można zweryfikować.

hubus - 27-02-2020, 20:18

$iwy napisał/a:
Wielkość felg to raczej nie argument. 18 czy 16 cali - z oponami średnica koła jest bardzo podobna. To jak z tym zawieszeniem ? Czy jest ktoś , kto jest pewien ? Przyszedł czas na remont zawiasów.

No i właśnie dlatego że opona ma mniejszy profil (niższa) musi być inny amortyzator. Wiem bo mam 18'' i sprawdzałem.

$iwy - 27-02-2020, 22:02

Ale rozumiem że sanki i wszystkie wahacze są takie same ?
Bodzio922 - 29-02-2020, 08:41

Po raz kolejny zwracam się do Was z prośbą o pomoc :) cały czas mi się coś tłucze w przednim zawieszeniu, wymieniłem tuleje wahacza(te grube, reszta ok) łączniki stabilizatora, gumy stabilizatora(drążka reakcyjnego) w tamtym roku amortyzatory, sprawdziłem luzy na wszystkich śrubach do jakich miałem dostęp, a jednak cały czas coś się tłucze, rzecz jasna przy prędkościach autostradowych dźwięk zanika. Wydaje mi się że może to być jakiś plastik gdzieś jednak po wejściu pod auto nic nie jest luźne.

Dłuższy filmik :) z nagranym dźwiękiem

https://www.youtube.com/watch?v=dFmB8UqfmWs

damianeq87 - 26-03-2020, 10:16

Prośba o pomoc w diagnozie takich dwóch tematów:

1. Piszczenie gumy w przednim zawieszeniu podczas skręcania kół, głównie podczas niskich temperatur, dźwięk słychać prawie jakby pod kierownicą ale może to być tylko złudzenie.
2. Piszczenie podczas przejeżdżania tylnej osi przez progi zwalniające.

W obu przypadkach obstawiam gumy stabilizatora, szczególnie że auto ma 75 tys przebiegu a nie było jeszcze nic robione w zawieszeniu.

leon - 26-03-2020, 12:31

Mi w Asxie tak trzeszczało w niskich temperaturach przy kręceniu kierownicą pomogło wymycie myjką ciśnieniowym i nasmarowanie gum silikonem w sprayu
damianeq87 - 26-03-2020, 13:36

Ale masz na myśli gumy na stabilizatorze ?