To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia

Łysy88 - 10-10-2013, 15:50

milo napisał/a:

Zgadza sie.. tylko nie zapomnij o dystansach pod łozyska

Chyba coś przeoczyłem... Co masz na myśli?

Wildens - 10-10-2013, 19:16

Hej,

Mam spory problem, a raczej już nie mam - żywot mojej skrzyni biegów się skończył i teraz problem jest znaleźć odpowiednią.
Z mojej staruszki sczytałem taki symbol: F5M422F7N2.
Wiele aukcji dotyczy skrzyń z symbolem F5M421F7N2 - jest to skrzynia produkowana do roku 97, moje auto wyszło z fabryki w roku 98, stąd moje pytanie:
Czy taka skrzynia się nada? Podejrzewam, że budowa może być zupełnie inna a niestety nigdzie w okolicy nie znalazłem żadnej takiej (starszej) aby się w tym upewnić, a jechać 500km po to tylko nie ma sensu.

Może ktoś z Was ma na sprzedaż używaną skrzynię, o której mowa? :wink:

Serdecznie pozdrawiam,
Olek

Łysy88 - 10-10-2013, 21:14

Owczar napisał/a:
Łysy88 napisał/a:
jeszcze jedno pytanie, rozumiem że na wałku sprzęgłowym są dwa łożyska, najczęściej sypie się te od strony sprzęgła?

Ale wymienia się oba!!

Niezauważyłem Twojego postu. Czyli muszę kupić od razu dwa?

milo - 10-10-2013, 21:25

Wildens napisał/a:
Wiele aukcji dotyczy skrzyń z symbolem F5M421F7N2 - jest to skrzynia produkowana do roku 97, moje auto wyszło z fabryki w roku 98, stąd moje pytanie:
Czy taka skrzynia się nada?

Rózni sie frezami na przegubie przy skrzyni do 98r było ich 25 po 98r 27
Wildens napisał/a:
Podejrzewam, że budowa może być zupełnie inna

Budowa na pewno taka sama moga byc przełożenia inne w manualu wszystko jasno opisane trzeba patrzeć czy D,E F itd

[ Dodano: 10-10-2013, 21:28 ]
Łysy88 napisał/a:
Czyli muszę kupić od razu dwa?

Może nie tylko dwa sprawdz pozostałe a szczególnie wałeczkowe może mieć wżery itp i jest drogie :shock:

Łysy88 - 11-10-2013, 00:46

Mam weekend na to.. W sobote rano startuje z robotą a w poniedziałek auto musi być na chodzie.
Owczar - 11-10-2013, 09:34

Łysy88, na wałku koniecznie zmień oba niezależnie od stanu tego drugiego. Resztę musisz sprawdzić organoleptycznie. Jeśli pierwsze dokonało swojego żywotu, to drugie oberwało. A tak BTW to przeczytaj to:
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=465

Mój post o łożyskach.

Wildens, nie kupuj używki, chyba że ją wyremontujesz tzn zmienisz łożyska.

Łysy88 - 11-10-2013, 13:36

Owczar napisał/a:
Łysy88, na wałku koniecznie zmień oba niezależnie od stanu tego drugiego. Resztę musisz sprawdzić organoleptycznie. Jeśli pierwsze dokonało swojego żywotu, to drugie oberwało. A tak BTW to przeczytaj to:
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=465

Mój post o łożyskach.

Wildens, nie kupuj używki, chyba że ją wyremontujesz tzn zmienisz łożyska.

U mnie raczej roznicowy dobry. Kupiłem to łożysko od sprzęgła i uszczelniacze. Jak się okaże że coś jeszcze to będę skrecal dopiero w poniedziałek..

Edit.

Jeszcze mam pytanie odnośnie demontażu skrzyni biegów. Co trzeba odkręcić? Na co się przygotować? Rozumiem że żeby wyciągnąć półośki ze skrzyni trzeba odkręcić z obydwu stron banany i proste? Czy dolna belka silnika też jest do odkręcenia?

P.S. Czlowiek ze sklepu i serwisu japońskich aut który znajduje się między Grodziskiem Maz a Błoniem strasznie cisnął na mitsumaniaków. Nie wiedział że z nim rozmawia. Dla mnie jest spalony całkowicie. Sprzedawca z linku powyżej. Nie będę go cytował bo za dużo wulgaryzmów. Jednocześnie chciał wszystko sam zrobić, już myślałem że mi tego łożyska nie sprzeda :/

milo - 11-10-2013, 21:31

Łysy88 napisał/a:
Jeszcze mam pytanie odnośnie demontażu skrzyni biegów. Co trzeba odkręcić? Na co się przygotować?

Tylko z jednej strony dolny wachacz , banana nie trzeba :!: musisz odkręcić tzn od krótkiej półosi i najlepiej cała wyciagnąć z przegubami łatwiej potem skrzynie zdemontować ,najwięcej problemu jest z odkręceniem poduszki od strony sciany grodziowej :shock:

Łysy88 - 11-10-2013, 23:07

milo napisał/a:
Łysy88 napisał/a:
Jeszcze mam pytanie odnośnie demontażu skrzyni biegów. Co trzeba odkręcić? Na co się przygotować?

Tylko z jednej strony dolny wachacz , banana nie trzeba :!: musisz odkręcić tzn od krótkiej półosi i najlepiej cała wyciagnąć z przegubami łatwiej potem skrzynie zdemontować ,najwięcej problemu jest z odkręceniem poduszki od strony sciany grodziowej :shock:

czyli belkę pod silnikiem zostawiam?

milo - 12-10-2013, 07:55

Łysy88 napisał/a:
czyli belkę pod silnikiem zostawiam?

Belke trzeba odkręcić

Łysy88 - 12-10-2013, 17:26

Panowie pomocy! Odkręciłem wszystkie śruby mocujące skrzynie, 3 poduszki, dolną belkę, odpiąłem kostki, wypiąłem cięgna podłożyłem lewarek i opuszczając skrzynie z silnikiem dochodzę do momentu kiedy skrzynia z silnikiem zawisa w powietrzu. Czy trzeba odkręcić jedną lub więcej łap od poduszek ze skrzyni? Oczywiście krótką półośkę wyciągnąłem.
milo - 12-10-2013, 17:42

Łysy88 napisał/a:
opuszczając skrzynie z silnikiem

Z silnikiem skrzynie wyciągasz :?:

[ Dodano: 12-10-2013, 17:45 ]
Łysy88 napisał/a:
Oczywiście krótką półośkę wyciągnąłem.

Jak samą skrzynie wyciagasz to półoś długa sama sie wysunie tylko wcześniej opaske na osłonie gumowej trzeba zdjąć
Razrusznik odkręciłeś :?: i osłone miedzy silnikiem a skrzynią od koła zamachowego

Łysy88 - 12-10-2013, 18:48

milo napisał/a:
Łysy88 napisał/a:
opuszczając skrzynie z silnikiem

Z silnikiem skrzynie wyciągasz :?:

[ Dodano: 12-10-2013, 17:45 ]
Łysy88 napisał/a:
Oczywiście krótką półośkę wyciągnąłem.

Jak samą skrzynie wyciagasz to półoś długa sama sie wysunie tylko wcześniej opaske na osłonie gumowej trzeba zdjąć
Razrusznik odkręciłeś :?: i osłone miedzy silnikiem a skrzynią od koła zamachowego

Nie wyciągam z silnikiem ale silnik został na jednej poduszce jeszcze zespolony ze skrzynią więc pomyślałem że opuszcze sobie silnik i wyciągne skrzynkę. Osłona jest odkręcona rozrusznik też. z jednej strony od chodzi a z drugiej nie. Czy mocowanie tzw łapę do poduszki z tyłu trzeba odkręcić?

milo - 12-10-2013, 18:52

Łysy88 napisał/a:
Czy mocowanie tzw łapę do poduszki z tyłu trzeba odkręcić?

Trzeba bo skrzyni sie nie wyciagnie
Wszystkie śruby odkręciłeś :?: od strony przegubu tez jest śruba latwo ja pominąć

Łysy88 - 12-10-2013, 18:54

milo napisał/a:
Łysy88 napisał/a:
Czy mocowanie tzw łapę do poduszki z tyłu trzeba odkręcić?

Trzeba bo skrzyni sie nie wyciagnie
Wszystkie śruby odkręciłeś :?: od strony przegubu tez jest śruba latwo ja pominąć

Dobra, to odkręcam łape choć dojście marne jest strasznie... Wszystkie napewo od skrzyni odkręcone..