[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia
Łysy88 - 10-10-2013, 15:50
milo napisał/a: |
Zgadza sie.. tylko nie zapomnij o dystansach pod łozyska |
Chyba coś przeoczyłem... Co masz na myśli?
Wildens - 10-10-2013, 19:16
Hej,
Mam spory problem, a raczej już nie mam - żywot mojej skrzyni biegów się skończył i teraz problem jest znaleźć odpowiednią.
Z mojej staruszki sczytałem taki symbol: F5M422F7N2.
Wiele aukcji dotyczy skrzyń z symbolem F5M421F7N2 - jest to skrzynia produkowana do roku 97, moje auto wyszło z fabryki w roku 98, stąd moje pytanie:
Czy taka skrzynia się nada? Podejrzewam, że budowa może być zupełnie inna a niestety nigdzie w okolicy nie znalazłem żadnej takiej (starszej) aby się w tym upewnić, a jechać 500km po to tylko nie ma sensu.
Może ktoś z Was ma na sprzedaż używaną skrzynię, o której mowa?
Serdecznie pozdrawiam,
Olek
Łysy88 - 10-10-2013, 21:14
Owczar napisał/a: | Łysy88 napisał/a: | jeszcze jedno pytanie, rozumiem że na wałku sprzęgłowym są dwa łożyska, najczęściej sypie się te od strony sprzęgła? |
Ale wymienia się oba!! |
Niezauważyłem Twojego postu. Czyli muszę kupić od razu dwa?
milo - 10-10-2013, 21:25
Wildens napisał/a: | Wiele aukcji dotyczy skrzyń z symbolem F5M421F7N2 - jest to skrzynia produkowana do roku 97, moje auto wyszło z fabryki w roku 98, stąd moje pytanie:
Czy taka skrzynia się nada? |
Rózni sie frezami na przegubie przy skrzyni do 98r było ich 25 po 98r 27
Wildens napisał/a: | Podejrzewam, że budowa może być zupełnie inna |
Budowa na pewno taka sama moga byc przełożenia inne w manualu wszystko jasno opisane trzeba patrzeć czy D,E F itd
[ Dodano: 10-10-2013, 21:28 ]
Łysy88 napisał/a: | Czyli muszę kupić od razu dwa? |
Może nie tylko dwa sprawdz pozostałe a szczególnie wałeczkowe może mieć wżery itp i jest drogie
Łysy88 - 11-10-2013, 00:46
Mam weekend na to.. W sobote rano startuje z robotą a w poniedziałek auto musi być na chodzie.
Owczar - 11-10-2013, 09:34
Łysy88, na wałku koniecznie zmień oba niezależnie od stanu tego drugiego. Resztę musisz sprawdzić organoleptycznie. Jeśli pierwsze dokonało swojego żywotu, to drugie oberwało. A tak BTW to przeczytaj to:
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=465
Mój post o łożyskach.
Wildens, nie kupuj używki, chyba że ją wyremontujesz tzn zmienisz łożyska.
Łysy88 - 11-10-2013, 13:36
Owczar napisał/a: | Łysy88, na wałku koniecznie zmień oba niezależnie od stanu tego drugiego. Resztę musisz sprawdzić organoleptycznie. Jeśli pierwsze dokonało swojego żywotu, to drugie oberwało. A tak BTW to przeczytaj to:
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=465
Mój post o łożyskach.
Wildens, nie kupuj używki, chyba że ją wyremontujesz tzn zmienisz łożyska. |
U mnie raczej roznicowy dobry. Kupiłem to łożysko od sprzęgła i uszczelniacze. Jak się okaże że coś jeszcze to będę skrecal dopiero w poniedziałek..
Edit.
Jeszcze mam pytanie odnośnie demontażu skrzyni biegów. Co trzeba odkręcić? Na co się przygotować? Rozumiem że żeby wyciągnąć półośki ze skrzyni trzeba odkręcić z obydwu stron banany i proste? Czy dolna belka silnika też jest do odkręcenia?
P.S. Czlowiek ze sklepu i serwisu japońskich aut który znajduje się między Grodziskiem Maz a Błoniem strasznie cisnął na mitsumaniaków. Nie wiedział że z nim rozmawia. Dla mnie jest spalony całkowicie. Sprzedawca z linku powyżej. Nie będę go cytował bo za dużo wulgaryzmów. Jednocześnie chciał wszystko sam zrobić, już myślałem że mi tego łożyska nie sprzeda :/
milo - 11-10-2013, 21:31
Łysy88 napisał/a: | Jeszcze mam pytanie odnośnie demontażu skrzyni biegów. Co trzeba odkręcić? Na co się przygotować? |
Tylko z jednej strony dolny wachacz , banana nie trzeba musisz odkręcić tzn od krótkiej półosi i najlepiej cała wyciagnąć z przegubami łatwiej potem skrzynie zdemontować ,najwięcej problemu jest z odkręceniem poduszki od strony sciany grodziowej
Łysy88 - 11-10-2013, 23:07
milo napisał/a: | Łysy88 napisał/a: | Jeszcze mam pytanie odnośnie demontażu skrzyni biegów. Co trzeba odkręcić? Na co się przygotować? |
Tylko z jednej strony dolny wachacz , banana nie trzeba musisz odkręcić tzn od krótkiej półosi i najlepiej cała wyciagnąć z przegubami łatwiej potem skrzynie zdemontować ,najwięcej problemu jest z odkręceniem poduszki od strony sciany grodziowej |
czyli belkę pod silnikiem zostawiam?
milo - 12-10-2013, 07:55
Łysy88 napisał/a: | czyli belkę pod silnikiem zostawiam? |
Belke trzeba odkręcić
Łysy88 - 12-10-2013, 17:26
Panowie pomocy! Odkręciłem wszystkie śruby mocujące skrzynie, 3 poduszki, dolną belkę, odpiąłem kostki, wypiąłem cięgna podłożyłem lewarek i opuszczając skrzynie z silnikiem dochodzę do momentu kiedy skrzynia z silnikiem zawisa w powietrzu. Czy trzeba odkręcić jedną lub więcej łap od poduszek ze skrzyni? Oczywiście krótką półośkę wyciągnąłem.
milo - 12-10-2013, 17:42
Łysy88 napisał/a: | opuszczając skrzynie z silnikiem |
Z silnikiem skrzynie wyciągasz
[ Dodano: 12-10-2013, 17:45 ]
Łysy88 napisał/a: | Oczywiście krótką półośkę wyciągnąłem. |
Jak samą skrzynie wyciagasz to półoś długa sama sie wysunie tylko wcześniej opaske na osłonie gumowej trzeba zdjąć
Razrusznik odkręciłeś i osłone miedzy silnikiem a skrzynią od koła zamachowego
Łysy88 - 12-10-2013, 18:48
milo napisał/a: | Łysy88 napisał/a: | opuszczając skrzynie z silnikiem |
Z silnikiem skrzynie wyciągasz
[ Dodano: 12-10-2013, 17:45 ]
Łysy88 napisał/a: | Oczywiście krótką półośkę wyciągnąłem. |
Jak samą skrzynie wyciagasz to półoś długa sama sie wysunie tylko wcześniej opaske na osłonie gumowej trzeba zdjąć
Razrusznik odkręciłeś i osłone miedzy silnikiem a skrzynią od koła zamachowego |
Nie wyciągam z silnikiem ale silnik został na jednej poduszce jeszcze zespolony ze skrzynią więc pomyślałem że opuszcze sobie silnik i wyciągne skrzynkę. Osłona jest odkręcona rozrusznik też. z jednej strony od chodzi a z drugiej nie. Czy mocowanie tzw łapę do poduszki z tyłu trzeba odkręcić?
milo - 12-10-2013, 18:52
Łysy88 napisał/a: | Czy mocowanie tzw łapę do poduszki z tyłu trzeba odkręcić? |
Trzeba bo skrzyni sie nie wyciagnie
Wszystkie śruby odkręciłeś od strony przegubu tez jest śruba latwo ja pominąć
Łysy88 - 12-10-2013, 18:54
milo napisał/a: | Łysy88 napisał/a: | Czy mocowanie tzw łapę do poduszki z tyłu trzeba odkręcić? |
Trzeba bo skrzyni sie nie wyciagnie
Wszystkie śruby odkręciłeś od strony przegubu tez jest śruba latwo ja pominąć |
Dobra, to odkręcam łape choć dojście marne jest strasznie... Wszystkie napewo od skrzyni odkręcone..
|
|
|