Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
Budrys - 02-04-2010, 13:29
A jakie macie opinie na temat oleju Lotos Thermal Control 5W40 oraz Total Quartz 9000 5W40 ?
turek61 - 02-04-2010, 21:05
Co Wy tak kombinujecie.... ?
Kupować to co jest przeznaczone dla Waszego GDI a nie poszukujecie aby zaoszczędzić parę złotych.
Ja osobiście cały czas polecam ten :
http://www.allegro.pl/ite...mitsubishi.html
pszylepek - 03-04-2010, 12:46
GDI nie wymaga stosowania specjalnego oleju dedykowanego do tego właśnie silnika. Nigdzie w zaleceniach producenta tego nie ma. Jeżeli ktoś ma gruby portfel, to może nawe lać olej za 100zł za litr. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek, aby olej renomowanego producenta z serii 5W40 czy 10W40 wyrządził jakieś szkody dla silnika (zakładając, że był odpowiednio wymieniany i kontrolowany stan) ? Nie, olej jak olej - nie ma większego znaczenia czy to Castrol, Shell, Mobil 1 , Elf, Valvoline, Total itd. Oleje różnią się jedynie drobiazgami i żaden nie wyrządzi szkody silnikowi. A co do popychaczy... Olej ma tutaj niewiele do rzeczy, wiele zależy od przypadku, bo przecież jest grupa użytkowników, która twierdzi że po zalaniu pełnego syntetyka hałas ucichł, a jest grupa której popychacze uciszyło wlanie mineralnego (sic!). Jest grupa, której dedykowany olej do GDI pomógł, i jest grupa która nie odczuwa żadnej różnicy po zastosowaniu tego cuda. Olej jak olej, ma zapewnić właściwe smarowanie i stabilność temperaturową i tyle. Nie oczyści silnika, nie uszczelni go ani nie naprawi nam popychaczy. A cała reszt to tylko teoria, która została zbudowana w oparciu o to, że ktoś nałał taki nie inny olej i akurat pomogło. Swoje robi też marketing. Każdy producent będzie zachwalał swoje. Pamiętem reklamę oleju castrola z udziałem Kuzaja. Pamiętacie, dwa autka max. obroty i który pierwszy padnie ? Oczywiście te na "innym oleju". Ciekawe, że nie zatarł się silnik, tylko bodaj strzeliło chłodzenie i coś odpadło, hmm... .
http://www.youtube.com/watch?v=YtC2IIBf_FY
Ginger1021 - 03-04-2010, 13:01
Pszylepek, tak od siebie to wywnioskowałeś czy podpierasz się jakimiś wieloletnimi badaniami.
Według mnie bzdury tu piszesz i tyle.
wojtek1985 - 03-04-2010, 13:13
najlepszy olej to castrol magnatec full syntetic
pszylepek - 03-04-2010, 15:13
Testy, porównania ?
Proszę bardzo. Polecam szczególnie drugi artykuł, przedruk z niemieckiego forum min. jest wątek silników FSI. Generalnie, poza Mobil 1, wszystkie najbardziej u nas popularne oleje dostają "po tyłku":
http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf
http://dray.pl/bmw/oleje.pdf
przemekx303 - 03-04-2010, 16:33
no nie wiem , mam wrażenie że sam zaprzeczasz sobie podając drugiego linka , albo jakoś ja go źle zrozumiałem. Piszesz że nie ma różnicy jaki olej itp. a w artykule jest całkiem na odwrót , co do hydropopychaczy to przeczytaj go jeszcze raz ,a może zmienisz zdanie na temat olejów. A tak poza tym fajny artykuł i że tak uzdrowił passata . Z tą płukanką to i ja tak zrobię bo od chwili ostatniej wymiany chodzi mi to po głowie niech wyczyści silnik i może te nieszczęsne otwory w hydropychaczch , i przekonał mnie jednak chyba do oleju 5w50 mobila , może coś pomoże
plecho1 - 03-04-2010, 22:53
Pół roku i 4tys km temu sprowadziłem z Holandii moje auto, miało 161tys km, jest to moje pierwsze mitsubishi. Zawory czasem na ciepłym i na zimnym silniku się odzywały. W aucie była naklejka Castrol 10w40 więc na taki odrazu wymieniłem. Zawory dalej było słychać, najczęściej przy odpaleniu zimnego silnika. Ale na tym forum dowiedziałem się że jest to nie za dobry olej szczególnie do GDI i w końcu zdecydowałem się na płukankę silnika i na Motul 8100 X-CESS 5W40. Dziś wymieniłem olej, najpierw z ciekawości sprawdziłem w jakim jest stanie castrol po 4 tys km, był trochę ciemniejszy niż nowy ale po zastosowaniu płukanki zrobił się całkiem czarny. Autem po wymianie zrobiłem 20 km, nie usłyszałem zaworów ani razu. Wieczorem odpaliłem zimny silnik i pukania też nie było, więc jak na razie jest lepiej niż przed wymianą. Uważam że rodzaj oleju ma znaczenie, szczególnie jeśli chodzi o mineralny, półsyntetyk i syntetyk i czy był rozlewany w Polsce czy nie. Znajoma mi osoba pracuje w pewnej polskiej firmie produkującej własne i rozlewającej zachodnie oleje i smary i kilka razy mi opowiadała jak kient chce kupić jakiś zachodni smar a dostaje polski tańszy zamiennik w orginalnym opakowaniu. Jeśli kupujemy w Polsce jakiś produkt oficjalnie spełniający wszelkie normy to i tak nie możemy być do końca pewni co naprawdę kupujemy.
MichuGdy - 04-04-2010, 04:18
Witajcie koledzy,
Kilku kolegów powyżej wspominało o płukaniu silnika. jaki preparat używaliście ?
Pozdrawiam,
Michał
plecho1 - 04-04-2010, 09:05
MotorClean
firma: Liqui Moly
MichuGdy - 04-04-2010, 18:05
Dzięki za informacje
Mam właśnie dylemat z olejem, gdyż obecnie silnik chodzi cicho, spaliny z wydechu również w dobrym kolorze. Na bagnecie olej ciemny jak smoła, ale ponoć przy silnikach GDI to normalka.
Prze czytając kilkadziesiąt stron tego tematu, wybrałem kilka typów:
Comma X-Tech 5W30
comma pól syntetyk 10w/30
Elf Excellium LDX 5W40
Castrol 10W60
Motul 8100 X-CESS 5W40
Coś poradzicie ?
Pozdrawiam,
Michał
plecho1 - 04-04-2010, 22:14
Ja wybrałem tego Motula bo był w konkurencyjnej cenie za 5l i u jednego sprzedawcy kupilem odrazu płukankę. Zresztą ten olej był również chwalony przez wielu forumowiczów.
MotyF - 06-04-2010, 11:08 Temat postu: Olej Witam. Mój misiek ma teoretycznie 150 000 km (co książka serwisowa potwierdza). Olej wymieniał mi rok temu znajomy warsztat i wlali mi Valvoline DuraBlend 5W40.
Przyszedł właśnie czas wymiany. Zastanawiam się nad Motul 8100 X-CESS 5W40.
Czy warto płukać silnik?
robertdg - 06-04-2010, 11:15
MotyF napisał/a: | Czy warto płukać silnik? | Warto, nawet w instrukcji obsługi jest takie zalecenie, napewno to nie zaszkodzi silnikowi.
MotyF - 06-04-2010, 12:15
Przeczytałem przed chwilą
Współczesne oleje syntetyczne i nie tylko (mam na myśli wiodące firmy ,a nie te, które poleca np. Fiat) posiadają w swym składzie detergenty usuwające wszelkie osady smoliste i
przenoszą je w obiegu smarowania do filtra oleju. Zabiegi płukania silnika stosowano w dawnych czasach w celu usunięcia osadow smolistych z silnika smarowanego olejami mineralnymi ( do płukania stosowano olej wrzecionowy, taki sam jak do smarowania wrzecienników obrabiarek skrawajacych - stąd nazwa WRZECIONOWY).
Jeszcze we wczesnych latach siedemdziesiątych, Polski Fiat zalecał płukanie silnika olejem smarowym w ilości 1/2 nominalnego napełnienia (takim samym , jakim był smarowany
podczas eksploatacji). Jednak to już jest historia. W przypadku obecnych silników jeżdżących na codzień ważne jest tylko terminowe i dokładnie wymienianie olejów.
W przypadku gdy samochód ma pewien przestój od jazdy ważne są w przejażdżki , bo to pozwala nasmarować silnik i zmienić położenie mechanizmów przy dalszym postoju. Bez obawy, silnikowi nic złego sie nie stanie. Można zastosować nowy olej, bo spełnia wymogi specyfikacyjne. Ogólne zalecenia eksploatacyjne są takie, że jeśli auto nie wykona
przebiegu w ciągu roku, to należy wymienić olej (raz do roku).
|
|
|