Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
Anonymous - 12-04-2010, 07:20
Dwa miesiace temu kupilem moja Miske oczywiscie wszedzie karteczki z datami i przebiegiem na pierwszy rzut oka wszystko OK wyciaglem bagnet aby sprawdzic stan oleju i patrze a on czarny jak w Dieslu do wymiany zostalo jeszce jakies 5 tys wpisany olej Mobil 10W40 i to mi sie nie spodobalo pisze o oleju wyglad,zapach,lepkosc uznalem ze poprzedni wlasciciel a konkternie handlarz robi mnie w ........,Czytajac tu na forum zdecydowalem ze zaleje silnik Castrolem magnetic 10W40 odpalilem aby olej wszedzie dotarl i poszedlem spac.Rano odpalam Miske a tu odglosy jak by banda troli siedziala pod maska i okladala silnik uzywajac mlotka, zastawialem sie dlaczego tak sie stalo? przeciez powinno byc OK i przez przypadek trafilem w odpowiedz z przyzwczajenia zanim odpale auto wciskam sprzeglo aby silnik nie krecil w raz ze skrzynia biegow teraz juz wiem zeby tego nie robic obecnie autko pracuje jak szwajcarski zegarek slychac cykanie a nie bande troli z mlotkami
CycuBoss - 12-04-2010, 23:59 Temat postu: Olej Przez zakupem auta miałem wlany olej Mitland 5w40 silnik po odpaleniu zaworki zaklepały potem cisza, przyszedł czas wymiany i wlałem mu Castrola EDGE 5w30 os tego czasu słychać pukanie którego wcześniej nie było, może ktoś zalał jakiegoś moto doktorka??
Pozdrawiam
Anonymous - 14-04-2010, 00:13
Castrola EDGE 5w30 to niestety nie był najlepszy pomysł .............jak chodził dobrze na 5w40, to po co zmieniać?
grzechotnik1 - 16-04-2010, 15:30
witajcie Mitsumniaki!
Jak widzę, co maniak to opinia. I bądź tu mądry. Moje Cari bierze zaczęła brać olej po wymianie na Castrol 10W40, wcześniej miałem Liqui Molly też 10W40 też brała olej. Jak jest zimny silnik słychac takie metaluiczne dźwięczenie - może tzw. cykanie. Tu i tu pływaja obroty, w szczególności gdy się rozgrzał silnik. Leję Sella V-Powera przeważnie Racing (paliwo spradzone w porównaniu z wszytkimikoncernami - miom zdaniem najbardziej odpowiadające). Teraz kluczowe pytanie!! Którym olejem w końcu powinienm zlać tę maszyne by przesyał mi cykać i pić olej? Acha, przed zkupem nie wiem czym był zalewany.
volve - 16-04-2010, 22:47
Pojedź do mechanika i niech sprawdzi, czy gdzieś nie masz wycieków. Skoro olej Ci ucieka, to zapewne silnik w którymś miejscu się rozszczelnił. Jak mechanik znajdzie przyczynę, niech wymieni uszczelkę i koniec. Tylko oczywiście jedź do kogoś, kto się na tym zna, bo jeszcze Ci ktoś zaleje go minerałem
Co do cykania to jest multum tematów...można próbować czyścić popychacze, można próbować je wymieniać, może zalewać ceramizera, a można też podgłośnić radio
wisnia88 - 16-04-2010, 22:57
Witam, mam problem nadszedl czas na wymiane oleju.. ogolnie problemy caly czas byly ale przez ostatnie pol roku nie przejmowalem sie tym poniewaz, nie stac mnie na to a wiec.. ostatni raz wymienilem olej 30.09.09 na przebiegu 204tys teraz mam 215tys.. od pewnego czasu zaobserwowalem ze co jakis czas poleci czarny dym z rury, olej na bagnecie czarny jak smola i rura wydechowa jest jak zaczadzona a w sumie to nawet nakladka na rure. 11 tys od ostatniej wymiany to juz chyba czas na zmiane na nowy? olej ktory wlalem to castrol magnetec 5w40.. gdzie szukac problemu z tym dymieniem i kolorem wydechu?
PS. OD daty wymiany oleju do dzis bo dawno nie sprawdzalem wartosc na bagnecie zmienila sie z pod MAX. na pod MIN. :/
saphire - 21-04-2010, 10:55
wisnia88 napisał/a: | od pewnego czasu zaobserwowalem ze co jakis czas poleci czarny dym z rury ... gdzie szukac problemu z tym dymieniem i kolorem wydechu? |
Czas na wymianę uszczelniaczy zaworowych najlepiej przy okazji robienia rozrządu.
plecho1 - 21-04-2010, 15:23
Litr oleju na 11tys km to raczej niewiele. A GDI potrafią czasem zadymić z powodu ubogiej mieszanki. u mnie też wydech jest okopcony.
Morfi - 21-04-2010, 16:37
lub z powodu wilgoci
Anonymous - 27-04-2010, 20:38
Panowie jest pytanie czy ktos z was stosowal takie czyszczace silnik dodatki do oleju przed jego wymiana, sa roznych firm np Wurth.Ostatnio slysze w swoim aucie coraz mocniej popychacze fakt ze juz sie zbliza termin wymiany oleju i tak pomyslalem zeby zrobic plukanie przed kolejna wymiana i przejsc na full syntetyk.Jakies opinie na ten temat?
plecho1 - 27-04-2010, 21:36
Wielu ludzi z dużym doświadczeniem na tym forum już się o tym wypowiadało że stosują takie środki z powodzeniem. Sam też tak zrobiłem czyli zastosowałem płukankę i zalałem syntetyk i jest ok. Olej wymieniałem po około 4tys km. Przed wlaniem płukanki był jak nowy a po jej zastosowaniu spuściłem czarny płyn. Więc płukanka zadziałała i będę ją stosował przy każdej wymianie.
mlun - 27-04-2010, 22:22
Płukanka jak najbardziej mogła zadziałać ale na pewno nie poznałeś tego po kolorze oleju bo on po kilkunastu km już się czarny zaczyna robić:P
plecho1 - 27-04-2010, 22:30
Specjalnie spuściłem ze dwie setki by sprawdzić, był trochę ciemniejszy ale niewiele a po płukance całkiem czarny. Więc płukanka zadziałała napewno. Użyłem płukankę firmy LM. A olej spuściłem po 4tys km bo na początku zalałem Castrol 10w40 co było na naklejce ale silnik zaczoł głośniej pracować więc przejżałem forum i zmieniłem na Motula 5w40 8100 X-cess.
Anonymous - 28-04-2010, 20:01
Dzis zrobiona plukanka silnika srodek firmy STP oraz olej zalecany Castrol Edge 0W-30 .Klepanie jeszcze jest moze z czasem sie uspokoi.Powiem tyle ze jak wyciagam bagnet to az milo popatrzec na czystosc oliwy.
turek61 - 30-04-2010, 15:31
dadur napisał/a: | Dzis zrobiona plukanka silnika srodek firmy STP oraz olej zalecany Castrol Edge 0W-30 .Klepanie jeszcze jest moze z czasem sie uspokoi.Powiem tyle ze jak wyciagam bagnet to az milo popatrzec na czystosc oliwy. |
Edge 0W30 w.g. mnie jest za rzadki.Po każdej wymianie nawet bez płukanki olej przez jakiś czas jest czysty a później i tak będzie jak smoła
|
|
|