To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia

milo - 27-10-2013, 15:14

wilk88 napisał/a:
Ogólnie na ten hałas ma chyba też wpływ temperatura silnika

Jasne gęsciejszy olej
Zalewałem olejem ATF biegi bajka nawet 1- bieg podczas jazdy wchodził
wilk88 napisał/a:
Na luzie hałasuje trochę mocniej ale nie jest źle, bo czasami klekocze jak traktor

Jak lewarkiem na wsteczny lub 1- bieg kierujesz do małego oporu przy zapalonym silniku bez sprzęgła jest cisza :?:

wilk88 - 28-10-2013, 09:31

Miałem zmieniany olej w skrzyni zeszłą zimą na 75W-90 tego typu http://www.korim-oil.pl/b..._1l-650x650.jpg

Być może nie bangla z moją skrzynią ale nie miałem wyjścia bo byłem 600km od domu, biegi wchodziły ciężko i było podejrzenie, że za gęsty olej (później okazało się że problem był w wysprzęgliku).
Cytat:
Jak lewarkiem na wsteczny lub 1- bieg kierujesz do małego oporu przy zapalonym silniku bez sprzęgła jest cisza

Jakoś nieszczególnie, jeśli jest różnica to na tyle mała że ciężko stwierdzić. Wydaje mi się, że pchając na 1-kę hałasuje trochę mocniej za to pchając na wsteczny hałasuje mniej... ale jak mówiłem ciężko stwierdzić i być może tylko mi się wydaje :)

milo - 28-10-2013, 15:30

wilk88 napisał/a:
pchając na wsteczny hałasuje mniej...

U mnie zupelna cisza jak tak zrobie
Nikt nie wymienia łożysk igiełkowych na wałkach głównie te z 1- biegu :shock:

bangshit - 28-10-2013, 16:24

wilk88,
Jeżeli po wciśnięciu sprzęgła hałas ustaje to masz do wymiany łożyska wałka sprzęgłowego. Prawdopodobnie jest łożysko od strony sprzęgła znokautowane,ale że wymienia się je parami to należy wymienić obydwa. Po wymianie łożysk zalać olejem Texco 75w80.

milo - 28-10-2013, 20:41

bangshit napisał/a:
Jeżeli po wciśnięciu sprzęgła hałas ustaje to masz do wymiany łożyska wałka sprzęgłowego.

Nie zawsze tak jest ja wymieniałem łozyska i jak chałas był tak jest , wymiana skrzyni od benzyny i jest lepiej

wilk88 - 29-10-2013, 12:53

Rozumiem że manualne skrzynie od 2.0 i 2.5 V6 pasują P&P? :)

P.S. Z 2.4 GDI też?

milo - 29-10-2013, 18:52

wilk88 napisał/a:
Rozumiem że manualne skrzynie od 2.0 i 2.5 V6 pasują P&P?

Nie :shock:

wilk88 - 29-10-2013, 20:49

milo napisał/a:
wymieniałem łozyska i jak chałas był tak jest , wymiana skrzyni od benzyny i jest lepiej

Czyli coś źle zrozumiałem, chodziło Ci o te bebechy z benzynowej skrzyni o których pisałeś wcześniej tak? :)

milo - 29-10-2013, 21:02

Skrzynia pasuje od 2.0 benzyny tylko 5- bieg przełozyć, ja tak jeżdze :D
Od 2,5 v6 nie pasuje

nietoperek - 31-10-2013, 08:08

Na wstępie powiem iż nie czytałem wszystkich 59 stron.
Jadąc dziś do pracy (do której nie dotarłem) praktycznie pod samym domem momentalnie obroty doszły do 6,5t obr. i samochód przestał jeździć, nie jedzie na żadnym biegu prócz wstecznego na biegach od 1-5 po odpuszczeniu sprzęgła słychać chrobotanie jakby z prawej strony silnika (ale mogę się mylić) jakieś sugestie co może być przyczyną? Do warsztatu nie mam jak go zawieść (czekam aż powracają z pracy)

Kamil_Ziomek - 31-10-2013, 09:32

jeśli na wstecznym jeździ normalnie bez żadnego ślizgania sprzęgła to pewnie niestety coś się urwało w skrzyni biegów (choć to trochę dziwne). Zacznij sprawdzenie od linek które sterują wybierakami ( niech ktoś rusza drążkiem w przód i w tył a ty patrz na skrzy i\biegów czy obie linki się ruszają.
Łysy88 - 31-10-2013, 12:46

U mnie niestety pojawił się co prawda bardzo cichy ale jednak znajomy dźwięk. Obstawiam drugie łożysko wałka sprzęgłowego.Na domiar tego wszystkiego okazało się że skrzynia jest mokra od spodu. Okazało się że nie skręciłem jej dokładnie. Dociągnąłem ją ostatnio na kanale ale nie wiem czy to coś pomoże. Składałem oczywiście na silikon. Mam na myśli obudowe skrzyni a nie obudowe skrzyni do silnika oczywiście. Po dociągnięciu uzupełniłem olej, weszło ok 250 ml.
milo - 31-10-2013, 14:53

nietoperek napisał/a:
po odpuszczeniu sprzęgła słychać chrobotanie jakby z prawej strony silnika (

Sprawdz półosie i przeguby :!: dziwne że tylko wsteczny jest , jak pracuje na wolnych obrotach słychać jkieś dzwięki :?:
Łysy88 napisał/a:
Po dociągnięciu uzupełniłem olej, weszło ok 250 ml.

Jaki olej masz zalany :?:

nietoperek - 31-10-2013, 17:44

Łysy88, Miałem taki plan żeby sprawdzić linki ale niestety byłem sam :/
milo, sprawdzę jutro czy jest coś niepokojącego na wolnych, a chrobotanie brzmi jak by przegub się wypił, ale chyba by nawet na wsteku nie jechał

Łysy88 - 31-10-2013, 20:23

milo napisał/a:
nietoperek napisał/a:
po odpuszczeniu sprzęgła słychać chrobotanie jakby z prawej strony silnika (

Sprawdz półosie i przeguby :!: dziwne że tylko wsteczny jest , jak pracuje na wolnych obrotach słychać jkieś dzwięki :?:
Łysy88 napisał/a:
Po dociągnięciu uzupełniłem olej, weszło ok 250 ml.

Jaki olej masz zalany :?:

Total Quartz 75w80. Jedna śruba była naprawdę luźna, zrobiłem jeszcze ze 3,5 obrotu. Mam nadzieje że to pomoże...