[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Ogrzewanie postojowe WEBASTO
Owczar - 27-11-2010, 20:45
Ten galant jest przedliftowy. Przed kupnem uzgodnij mailowo co licytujesz bo gość nie napisał. Żeby potem nie chciał Ci wcisnąć samego pieca.
Skoro jest od gala to pewnie takie jak ma ppipi_ja. W poliftowych były już ThermoTop C, ale też nie ma reguł.
Będziesz potrzebował pieca z uchwytem, centralki do sterowania, wydechu, pompki paliwa (może być już zintegrowana z piecem), a skoro jest od gala to niech Ci dorzuci przewody paliwowe i i od wody No rzecz jasna cła wiązka.
twister47 - 27-11-2010, 21:01
no tak tez myslalem zeby gosc mi caly komplet wyslal zebym nie musial juz sie doszukiwac dodatkowych czesci.
co do centralki sterujacej to jest to chodzi o to czarne prostokotne lub owalne urzadzonko z wyswietlaczem i przyciskami czy plastikowa "puszka" z kablami chowana gdzies pod tapicerka ??
Owczar - 27-11-2010, 21:09
Tak. Chodzi o to. W starych modelach jest jeszcze ECU, ale w tych nowszych jest zintegrowane z piecem.
Najlepiej niech Ci prześle foto kompletu, to zobaczymy czy jest wszystko.
twister47 - 27-11-2010, 21:16
wyslalem gosciowi meila...
teraz tylko pozostaje czekac na odpowiedz
Optic - 22-01-2011, 19:56
Witam serdecznie, odgrzeję temat.
Nie znam się zupełnie na Webasto, jednak jak się okazało, kupiony przeze mnie parę miesięcy Galant ma coś takiego. Nawet bym o tym się nie zorientował, ale znajomy stwierdził że mam, i pokazał mi piecyk pod lewym błotnikiem, antenę na przedniej szybie i pstryczek na konsolce koło regulacji wysokości świateł. Więcej nie wie ani on, ani tym bardziej ja.
Nie działa.
Dlatego proszę Was o pomoc. Dostarczę wszystkie potrzebne informacje, jakie uda mi się zdobyć, tylko powiedzcie co potrzebujecie.
Mam dwa pytania:
1. Czy da się sprawdzić czy podzespoły są sprawne bez rozbierania auta? Na parkingu pod blokiem przy minusowej temperaturze może to być trochę kłopotliwe...
2. Mam ten wspomniany przełącznik (dwie pozycje: wiatrak i płomyk), ale nie mam wspominanych przez Was w tym wątku kontrolera/zegarka ani pilota. Czy można jakoś uruchomić toto bez zegarka i pilota? Tak żeby tylko sprawdzić czy działa?
3. Czy jest jakiś sposób odczytania błędów? Mój galant jest przedliftowy, więc nie ma OBD, tylko jeszcze MUT-II. Spięcie styków 1-4 nie wymruga błędów Webasta, prawda?
Z góry dziękuję za pomoc!
Arturro-86 - 22-01-2011, 20:09
Optic napisał/a: | Witam serdecznie, odgrzeję temat.
Nie znam się zupełnie na Webasto, jednak jak się okazało, kupiony przeze mnie parę miesięcy Galant ma coś takiego. Nawet bym o tym się nie zorientował, ale znajomy stwierdził że mam, i pokazał mi piecyk pod lewym błotnikiem, antenę na przedniej szybie i pstryczek na konsolce koło regulacji wysokości świateł. Więcej nie wie ani on, ani tym bardziej ja.
Nie działa.
Dlatego proszę Was o pomoc. Dostarczę wszystkie potrzebne informacje, jakie uda mi się zdobyć, tylko powiedzcie co potrzebujecie.
Mam dwa pytania:
1. Czy da się sprawdzić czy podzespoły są sprawne bez rozbierania auta? Na parkingu pod blokiem przy minusowej temperaturze może to być trochę kłopotliwe...
2. Mam ten wspomniany przełącznik (dwie pozycje: wiatrak i płomyk), ale nie mam wspominanych przez Was w tym wątku kontrolera/zegarka ani pilota. Czy można jakoś uruchomić toto bez zegarka i pilota? Tak żeby tylko sprawdzić czy działa?
3. Czy jest jakiś sposób odczytania błędów? Mój galant jest przedliftowy, więc nie ma OBD, tylko jeszcze MUT-II. Spięcie styków 1-4 nie wymruga błędów Webasta, prawda?
Z góry dziękuję za pomoc! |
Kiedy naciśniesz na "płomyk" to się powinno uruchomić - jak się nie uruchamia to można wnioskować, że 'coś' nie działa... dobrze się przysłuchać dźwiękom spod maski po naciśnięciu tego przycisku - jak słychać "cykanie" to pompka paliwa działa (przynajmniej takie dźwięki ona wydaje).
Owczar - 22-01-2011, 21:17
Zrób zdjęcie pieca i spróbuj odczytać model.
michalina27 - 23-01-2011, 13:19
Optic napisał/a: | Witam serdecznie, odgrzeję temat.
|
Witaj, ja wynalazłam serwis Webasto w Szczecinie. Podłączyli urządzenie do komputera i okazało się, że wszystko w porządku. Brakowało natomiast pilota. Sprowadzili dla mnie włącznik i podłączyli. Działa.
pipi_ja - 23-01-2011, 13:44
Ten pstryczek to przełącznik zima/lato. Do załączania webasta służył prawdopodobnie pilot, którego jak sam piszesz nie masz. Nie wiem jak u Ciebie ale ja odbiornik pilota mam pod deską przy kierownicy. W ciemno strzelam, że masz telestart T70 lub niższy bo od modelu T80 przełączanie zima/lato odbywało się już za pomoca pilota.
Optic - 23-01-2011, 17:04
Dzięki, Mitsumaniaki moje kochane.
Dołączam zdjęcia tak, jak Owczar kazał
Tu zrobiłem opis:
1: tacka pod akumulatorem - pod nią jest zamontowany piecyk do bocznej grodzi.
2: te węże się nagrzewają po uruchomieniu silnika - oba, więc obieg płynu musi być
3: w tym wężyku jest cały czas benzyna
Tak najgłębiej udało mi się wsadzić rękę, żeby zrobić zdjęcie z boku. Piecyk nie jest wiele dłuższy. Nie jest takiej długości jak stary DW50, bardziej jest gabarytami podobny do Thermo Top C, z tego co widać na zdjęciach w necie.
Wiązka z piecyka idzie do tych bezpieczników (wszystkie są dobre) - ich prądy to 1, 25 i 30A. Dalej wiązka znika w czeluściach elementów przy tylnej grodzi.
To jest widok spod spodu. Może to coś jeszcze podpowie...
Tylko to widać jak wsunąłem telefon pod nadkole...
No i rzeczony pstryczek. Od niego idą dwa przewody: fioletowy i brązowy, wchodzą one w grubszą wiązkę i znikają w kanale w grodzi między pedałem gazu a środkową konsolą.
Niestety z żadnej strony, do której można sięgnąć komórką nie widać tabliczki znamionowej. Prawdopodobnie jest po stronie, którą jest przykręcony do grodzi. Czy te zdjęcia może Wam podpowiedzą, co to za model i jak go sprawdzić?
Czy może wiecie, czy jest jakaś możliwość, żeby go odpalić "na krótko"? Po prostu czy jest możliwość sprawdzenia czy działa zanim kupię pilota? To niestety spory wydatek...
Pozdrawiam serdecznie!
pipi_ja - 23-01-2011, 22:17
Nie wiem dokładnie co to za model, wyglada na Thermo Topa ale nie wiem którego Ciężko powiedzieć czy odpalane jest przez podanie plusa czy też cyfrowym sygnałem. Na pewno uda się to zrobić za pomocą kompa. Przy bezpiecznikach widać zółty kabelek diagnostyczny do którego podłącza się interfejs i za jego pomocą można odpalić webasto. Można też odczytać błędy jeśli jakies są.
Teraz przyszło mi do głowy jak można spróbować inaczej odpalić ten piecyk. Poszukaj pod deską rozdzielczą telestartu i przy jego kostce za pomocą wskaźnika na 12V podaj plus na, nie pamiętam dokładnie ale chyba 3pin. Jeśli sterowane jest plusem powinno się odezwać. Do odpalenia potrzebny jest stały sygnał +12V więc trzymaj go aż odpali. Po puszczeniu powinno zacząć proces wygaszania.
Owczar - 23-01-2011, 22:27
Wygląda na to, że masz Webasto Thermo Top BW 50, ale zdjęcia są niewyraźne.
Jeśli chodzi o odpalenie na krótko, to niestety może być problem, bo w dokumentacji nie ma info jakim sygnałem jest sterowane odpalenie. Nie wiem też, czy jest wyprowadzona wiązka pod zegar czasowy. Jeśli tak, to można podpiąć zegar, a potem pomyśleć o odpalaniu GSM. Chyba najlepiej będzie podjechać do serwisu webasto. Sparują pikota i sprawdzą czy działa. Chyba, że znajdziesz kogoś kto ma taki telestart i pożyczy pilota na kilka minut. Będziesz musiał sparować (procedura jest w manualu).
Być może na elektrodzie znajdziesz jakieś info nt odpalaniua na krótko...
Z tego co tutaj piszą, to jest możliwość odpalenia za pomocą napiecia 12V. Domyślam się, że na pin 1 w kostce X14, ale pewności nie mam, dlatego najlepiej podjechać do serwisu. Sprawdzą webasto thermotestem.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1484028.html
pipi_ja - 23-01-2011, 22:54
Owczar to nie jest BW50 bo pompa obiegowa wody jest zewnętrzna, BW50 ma wbudowaną pompę. Chyba ,że sie popsuła i ktoś ją dołożył.
Żeby kolega miał bliżej to chętnie bym pomógł z kompem bo z doświadczenia wiem, że ceny w serwisie webasto potrafią skutecznie zniechęcić do wizyty u nich
Optic - 23-01-2011, 23:49
Dzięki, Chłopaki!
Wczoraj cały dzień studiowałem zdjęcia z neta, żeby przypasować, jaki to model.
Dziwny trochę, bo pokrywa elektroniki wygląda jak z DW50 (te paski czerwono-niebieskie), ale piecyk jest dość krótki i jak pomacam ręką to wyprowadzenia ma dokładnie takie jak Thermo Top... Np. w WB50 płyn chłodniczy wchodzi z góry pieca, a u mnie z góry nie wchodzi nic, poza cienkimi przewodami elektryki do środkowej części pokrywy. Pompka płynu jest na zewnątrz i dochodzi do niej wejście i wyjście (o, widać na zdjęciu spod spodu). Dziwne to, cholera... ://
Nie potrafię też zlokalizować centralki od telestartu... Może być gdzieś przy dolnej części tylnej grodzi, ale pod deską nie ma jej na pewno. Szczerze powiedziawszy, wygląda jakby tam siedział od nowości - nieco zaśniedziały itd. Czy to możliwe, żeby w '97 montowali to fabrycznie??
Co należy podpiąć do żółtego złącza diagnostycznego? Jakiś specjalny interfejs, czy może coś, co po prostu "wymruga" błędy? Ten żółty kabelek jest tylko jeden i faktycznie idzie z wiązki z piecyka.
Pozdrawiam serdecznie,
Maciek
Owczar - 23-01-2011, 23:53
Do żółtego przewodu podpinasz 1 z pinów kabelka diagonostycznego VAG, a diagnozujesz programem ThermoTest. Na elektrodzie jest o tym trochę, a od nas z forum Deejay diagnozował w ten sposób webasto.
Optic napisał/a: | Czy to możliwe, żeby w '97 montowali to fabrycznie?? |
Tak. Ale to montowali u dilerów.
|
|
|