Nasze Miśki - Carisma Leszka R.
turek61 - 13-12-2008, 20:27
Mimo, iż mało pisze o swojej Cari to wychodzi na to, ze będzie to taka mała dokumentacja poczynionych napraw i nakładów.
W związku z problemami w tym temacie:
http://forum.mitsumaniaki...p=372647#372647
Przyszło mi wymienić drugi, tym razem prawy zewnętrzny przegub.
Kupiłem ten sam co wcześniej tz. Pascala i też od japaneze.Pierścionek ABS-u przełożony ze starego więc koszt 100 zł. + przesyłka.
turek61 - 06-01-2009, 23:02
No i kolejny wydatek poczyniony.Ze wzgl. na problemy ze stacyjką opisane tu:
http://forum.mitsumaniaki...p=399537#399537
dziś byłem w warsztacie gdzie mi ją naprawiono.Czas 1 godz. ; cena 120 zł.Myślę,że nie przepłaciłem biorąc pod uwagę jej całkowitą wymianę.
Teraz śmiga cacy.Był uszkodzony mechanizm wciskania kluczyka przed jego wyjęciem.
Teraz nie muszę wciskać.... przekręcam i wyciągam jak w większości aut
turek61 - 14-02-2009, 15:26
Kolejna eksploatacyjna inwestycja...
Pożyczyłem córci moją Cari na wyjazd w góry.W Nowy Rok była w Karpaczu i pokochała jazdę na desce.Kupiła sobie sprzęt i nie mogła się doczekać aby znowu pośmigać po stokach.Ona ma Tigrę ale nie mogłem dopuścić do tego aby takim gów..m pojechała w góry.
Niestety ostatnio zauważyłem niedomagania akumulatora.Jak odpalałem to ledwo kręcił i lampki przygasały.Prawdę mówiąc to nie wiem ile liczył sobie wiosen.Kupiłem Cari juz z tym ACU czyli już ponad dwa lata ja z nim śmigałem.
Dając córce samochód obawiałem się, że pewnego dnia może jej nie odpalić więc szybko w środę(bo w czwartek wyjeżdżała) kupiłem nowy.
Planowałem kupić Centrę Futurę ale z braku czasu i braku takowego w sklepach naszej mieściny kupiłem Sznajdera za 280 zł. po rabacie.
http://www.zap.pl/?a=793&...12&dp=2&lang=pl
Parametry: 64Ah i 520 A EN.
Powiem szczerze że nie słyszałem nic o tych akumulatorach ale sprzedawca odradzał mi Centrę a tego polecał twierdząc iż miał wiele reklamacji na Centry a na Sznajdery nie.
Nie wiem jak będzie się sprawował.Może ktoś z Was ma więcej info albo jakieś doświadczenia z tym ACU ? Czy parametry są wystarczające dla GDI ?
turek61 - 15-03-2009, 19:08
No to sam sobie odpowiem... Jak na razie Sznajder sie spisuje.
Ale teraz inna bajka...
Ostatnio podczas hamowania w tylnym kole coś okropnie tarło.Po zdjęciu koła okazało się że brak jest na klocku wykładziny.Po prostu blacha klocka trze o tarczę, która kończy swój żywot.
Chcę kupić komplecik na tył.Przeczytałem watki o tarczach i wychodzi, że trzeba wybrać między TRW, ATE i Brembo.
Co polecacie koledzy z tych trzech i gdzie najtaniej dostać.Do Marka dzwonie jutro a na Allegro ceny za szt. tarczy kształtują się od 107 do 180.W IC TRW stoją ok. 140 zł.
Matejko - 15-03-2009, 21:32
tarcze mikoda, klocki ate lub trw
i nie wykladziny a okladziny
turek61 - 16-03-2009, 10:08
Matejko napisał/a: | i nie wykladziny a okladziny |
lppbgn - 19-03-2009, 09:35
Witam
Przypadkowo obejrzałem zdjęcia Twojej cari i poza wszystkimi jej atutami godnymi pozazdroszczenia rzuciła mi się w oczy butla z gazem... Wielu gazowników w ten sposób wstawia, bo oszczędza się miejsce w bagażniku, wiadomo ergonomia ważna, ale bezpieczeństwo myślę ważniejsze...
Oś wzdłużna butli nie powinna być równoległa do osi wzdłużnej pojazdu!! Jeśli już to radziłbym dołożyć wzdłużną opaskę. Wyobraź sobie co się może stać przy zderzeniu...
Robson86 - 19-03-2009, 16:11
Ja mam tarcze ATE i klocki Ferodo i uwazam po kilku tysiacach km ze sa swietne Pracuja cichutko a skutecznosc hamowania jest swietna
Pozdroo
turek61 - 22-03-2009, 11:21
lppbgn, Tak juz zamontowali Holendrzy.Ale może masz rację...pomyślę nad porządna opaską wzdłużną.
Co do tarcz i klocków to już wymienione.
Chciałem jak zwykle kupić u Marka ale z przesyłką wyszło by na to samo co zapłaciłem w InterCarsie.Kupiłem zestaw TRW.Cena za komplet 318 zł.
Wymianę przeprowadziłem już chyba w ostatnim momencie żywota tarcz i "klocków".
Niestety przy wymianie okazało się że na jednym z tylnych kół mam lekki luz na łożysku.
To chyba jest powodem, że jak jadę to słyszę taki słaby jakby "szum" z tyłu po lewej stronie.
Wcześniej już podejrzewałem że to chyba od łożyska bo dźwiek jest charakterystyczny.
Ale na razie nie jest to alarmującą sytuacja.
Z tego co znalazłem w sieci to jest to łożysko piasta i nie mało trzeba za nia zapłacić.
Czy to jest cos takiegi i czy bedzie pasować do samochodu z ABS:
http://www.allegro.pl/ite...mitsubishi.html
To jest chyba zamiennik bo oryginał to masakiera ....
Matejko - 22-03-2009, 22:00
Leszek to jest do 1.6
a do tego sami nie wiedza co sprzedaja patrzac na podane tam modele
w ic tez za bogato nie jest z wyborem, jakby pasowalo z s/v40 to juz do nich jest lepszy wybor, ale tego nie wiem, usmiechnalbym sie do Marka za tym lozyskiem tylne do htb zalatwil mi w bardzo przyjaznej cenie a do tego bedzie wiedzial czy da rade pierscien przelozyc od absu czy musisz kupic z nim
turek61 - 27-03-2009, 21:03
Mateusz a u naszych przyjaciół zza wschodniej granicy znalazłem to:
http://www.detali.ru/cat/...88z9fexFkL4gwc=
Z tego wychodzi ze pierścień jest wymienialny i podawany jako osobna cześć.
Piasta:
http://www.m-klub.ru/sear...%F1%EA%E0%F2%FC
Pierścień ABS:
http://www.m-klub.ru/sear...%F1%EA%E0%F2%FC
Matejko - 28-03-2009, 01:57
wiem, ale jak bralem swoje to byla opcja jak juz napisalem, z lub bez pierscienia, z tym ze japanez mi powiedzial, ze najpierw zamowi bez(roznica byla w cenie duza) bo mowi, ze juz sie trafilo tak, ze byly te same, ale ten bez nie mial otworow zeby pierscien przykrecic
a i jeszcze jedna kwestia - zadzwon do IC czesto sie trafia ze maja towar a na sklepie internetowym go nie ma
turek61 - 10-05-2009, 21:46
Sprawa piasty odłożona na plan dalszy bo podejrzenia padły na opony.
W sobotę zamontowałem filtr przeciw pyłkowy w.g. instrukcji z forum.Kupiony w IC bo ostatnio ze wzg na ceny (koszt 57zł. a po zniżce 42 zł) i szybką oraz kompetentną obsługę tylko tam robię zakupy.
Montaż łatwizna a satysfakcji wiele, no i czyste powietrze.
Mam nadzieję, że teraz będzie wewnątrz trochę mniej kurzu bo często jeżdżę po piaszczystych, polnych drogach na ryby.
No i mój największy okaz jak na razie w tym roku- 73 cm. i 2,8 kg.:
mkm - 11-05-2009, 11:50
W krajach arabskich widzialem, ze woza szkielety duzych ryb na dachach lub maskach... Moze zapoczatkujesz ten zwyczaj w PL?
To zart oczywiscie.
turek61 - 06-06-2009, 20:21
Cholera jasna tak to jest jak montuje się tańsze zamienniki. Pękła mi gumowa osłona przegubu, który wymieniałem ostatnio i przegub zaczął znowu terkotać.Wniosek:częściej zaglądać pod samochód aby w porę zareagować i kupować dobrej jakości osłony i opaski.
Do tego poprzednio zakupionego i wymienionego 12-11-2007: Cytat: |
Kupiłem przegub Pascala i też od japaneze.Pierścionek ABS-u przełożony ze starego więc koszt 100 zł. + przesyłka |
trzeba było założyć porządną manszetę.Nawet tę oryginalna ze starego, którą to sobie zostawiłem.
Dziś zakupiłem juz w IC Spidana za 218 zł. i ten ma juz w komplecie osłonę jak ta oryginalna.
Jest ona twardsza jakby z plastiku.Tę starą założę chyba na drugi zewnętrzny przegub bo guma od Pascala założona w 11.2008 r jest też już sparciała.Musze tylko zakupić gdzieś porządne opaski.Może w ASO...
RADZĘ WAM KOLEDZY.
Jeżeli chcecie oszczędzać na przegubach to Wasza sprawa ale nie oszczędzajcie na osłonach i opaskach.
|
|
|