[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Cewka zapłonowa
m6riano - 28-07-2010, 07:20
zrobiłem nieco inaczej...
zdjąłem fajki z cewek i prysnąłem na nie taki "kontakt spray" który poprawia styki elektryczne oraz zabezpiecza przed śniedzeniem...
można powiedzieć że o niebo lepiej..i nie trzeba wcale niczym izolować..i śmiem twierdzić że jeśli to nie pomoże to na pewno wymiana samych fajek, u mnie jest ukruszony kawałek plastikowego kołnierza na cewce na styku z fajką tak więc być może zamówie te z allegro żeby sie przekonać czy może być jeszcze lepiej.
Hugo - 28-07-2010, 09:50
m6riano napisał/a: | prysnąłem na nie taki "kontakt spray" który poprawia styki elektryczne | W których miejscach?
[ Dodano: 28-07-2010, 09:51 ]
m6riano napisał/a: | zdjąłem fajki z cewek | O właśnie i napisz czy dużo siły trzeba włożyć w tę czynność? Jak one są mocowane na cewkach? Można coś uszkodzić?
maniekk1 - 28-07-2010, 13:43
u mnie tez problem szarpania a wczesniej jeszcze zapalala sie kontrolka silnika(w mitsubishi podpieli na kompa - wyszly takie bledy - ENGINE(41,44)AUTO CRUISE(12)ABS(23,24)SRS(22) i slabl kiedy ona sie zapalila(na postoju spadal na ok 350 rpm) zrobilem jednak reset kompa poprzez odlaczenie aku i kontrolka juz nie wrocila-wszystko zaczelo sie po wymianie rozrzadu - znaki sprawdzane jeszcze raz,niby wsjo ok (4 znaki na swoim miejscu),ale znajomy mechanik powiedzial ,zeby sprawdzic jeszcze znaki na wale korbowym - czy to ma sens?
szarpanie wystepuje na zakresie obrotow do 3000,na wolnych obrotach pracuje rowno,nie faluje,powyzej 3000 ciagnie rowno,odpala bez problemu
wawer82 - 28-07-2010, 14:58
Miałem problem z szarpaniem tak ok 1900obr/min ale już rozwiązany.
Polece sposób który pomógł mi jeśli chodzi o jedna fajkocewke a nikt o tym jeszcze nie pisał. Wiadomo że te fajki od cewek maja już trochę lat za sobą więc dobrze jest je oczyścić. Mam na myśli dolną gumową część fajki co nasuwa się na świece. Na pierwszy rzut oka może i nie widać że jest tam brud ale gdy się dobrze przyjrzeć widać że solidnie przez te lata wniknął on w gumę i to właśnie przez niego przeskakuje iskra.... żeby to oczyścić posłużyłem się benzyna ekstrakcyjną która rozmiękcza brud i małym okrągłym pilnikiem którym da się to wszystko zeskrobać... na koniec przeczyścić szmatka i benzyną do czysta i powinno co niektórym pomóc. Mi pomogło to w przypadku jednej fajkocewki i jednej fajki na której wcześniej były ślady przeskoku iskry.
Co do drugiej fajkocewki jak już ktoś wspomniał wcześniej sylikon potrafi zdziałać cuda. Ja posłużyłem się sylikonem wysokotemperaturowym tzn uszczelka w sylikonie. Posmarowałem wewnętrzną część gumy w fajce cienką warstwą i włożyłem cewkę na miejsce. Po wyschnięciu i jeździe próbnej miłe zaskoczenie Nareszcie mogę się cieszyć jazdą na "kropelce" na niskich obrotach
m6riano - 28-07-2010, 16:19
Hugo napisał/a: | m6riano napisał/a: | prysnąłem na nie taki "kontakt spray" który poprawia styki elektryczne | W których miejscach?
[ Dodano: 28-07-2010, 09:51 ]
m6riano napisał/a: | zdjąłem fajki z cewek | O właśnie i napisz czy dużo siły trzeba włożyć w tę czynność? Jak one są mocowane na cewkach? Można coś uszkodzić? |
ogólnie to całą ją spryskałem...wytarłem suchą szmatką i potem jeszcze patyczkiem do uszu z tym specyfikiem wyczyściłem wewnętrzne styki, tak samo na cewce, tam jest taka śrubka lekko podrdzewiała.
ogólnie nie jest ciężko tylko trzeba pamiętać żeby najlepiej w pionie je wyjmować ruchem kolistym...ja szarpnąłem i chyba ułamałem kawałek plastikowego kołnierza na cewce, ale ogólnie jest lepiej
"Na pierwszy rzut oka może i nie widać że jest tam brud ale gdy się dobrze przyjrzeć widać że solidnie przez te lata wniknął on w gumę i to właśnie przez niego przeskakuje iskra.... "
rzeczywiście tez widziałem taki brudny nalot ale nie pomyślałem żeby go usunąć..zrobie to następnym razem zobaczymy czy będzie jeszcze lepszy efekt bo z niskich obrotów jeszcze nie startuje tak jak powinien.
Marti - 28-07-2010, 20:15
Moja świeca jest podobna i na 90% jestem przekonany że to wina uszczelki pod pokrywą zaworów i oleju który przez nią dostaję się na świecę i się smaży przez co mam przebicia.... moje jeździdło też szarpie tyle że przy ok 1200 obr/min. Skorzystam z porad szanownych kolegów i zamelduję czy pomogło....
Members only - 28-07-2010, 21:17
Witam! właśnie myśle że to nie wina uszczelki bo niedawno zdejmowałem pokrywę i co prawda nie zakładałem nowej uszczelki tylko na starą ale poleciałem sylikonem i dodatkowo uszczeliłem też gniazda świec. chyba że gdzieś jest nieszczelność. mam w zapasie nową uszczelkę więc spróbuje ją zmienić.
a czy te uszczelki na gniazdach świec też są wymienialne?? bo nie jestem pewien. pamiętam że jak zdejmowałem ostatnio pokrywę to te uszczelki były dość sztywne, prawie jak plastik. wg mnie powinny być dość plastyczne... szczerze mówić to już w sumie zaczyna mi brakować pomysłów w temacie cewek. \
chciałem kupić te rurki termokurczliwe ale u mnie nie są dostępne, są tylko zwykłe jakich pełno na allegro... w week zajmę sie tym tematem i wykonam wyżej wymienione czynności:) czli poczyszcze benzynką wszystkie faji, wymienie uszczelkę i świece. poza tym w sobotę mam zamiar wymienić sprzęgło. mam nadzieje że starczy mi dnia:):)
Hugo - 28-07-2010, 23:17
Members only napisał/a: | a czy te uszczelki na gniazdach świec też są wymienialne?? | Oczywiście, że tak. Polecam zakup na www.all-parts.com.pl Ja tu kupowałem i w świetnej cenie. Members only napisał/a: | pamiętam że jak zdejmowałem ostatnio pokrywę to te uszczelki były dość sztywne, prawie jak plastik. wg mnie powinny być dość plastyczne... | Powinny byc z bardzo miękkiej gumy i takie były jak auto miało mały przebieg. U mnie również były tak twarde, że mogłem je połamać. Nowe są mięciutkie. Komplet 4 szt. chyba ok. 25 zł.
m6riano - 28-07-2010, 23:21
spróbuj wyczyścić spirytusem lub takim specyfikiem jak ja...to zaledwie 20 minut więc na sprzęgło ci spokojnie starczy czasu...;-)
DMX - 29-07-2010, 11:35
Sorki chlopaki ze sie wtracam ale jesli chodzi o 2.4 GDI tez mozna zrobic taki zabieg ??? izolacji fajkocewek?? tez szarpie do 2500 rpm
sebo199 - 29-07-2010, 12:13
DMX u mnie GDI szarpał ale po czyszczeniu dolotu z naciskiem na egr wszelkie poszarpywania itp ustąpiły.
DMX - 29-07-2010, 12:16
Tez czyscilem caly dolot ale egr zaslepiony mam
sebo199 - 29-07-2010, 12:19
Też myślałem nad zaślepianiem ale po dokładnym wyczyszczeniu egr-a jest super. A świece, filtr paliwa?
DMX - 29-07-2010, 12:19
Powiem tak z tym szrapaniem da sie jezdzic kurde ale juz wysnulem tyle teori ze szko poczawszy od przegubu wew. poduszki tylnej silnika swiec cewek nie wiem za co sie zabrac swieczki nowe filtry tez mechanik rozklada rece... na zimnym jest ok ciagnie fajnie a na cieplym od 1500 rpm ma taki dziwne wibracje szarpniecia moze odpiac ta wtyczke od przeplywki tylko w Gdi mozna??
sebo199 - 29-07-2010, 12:22
Miałem to samo. Auto robiło takie lekki galopki, poszarpywanie. Sam czyściłeś dolot? Włącznie z kolektorem?
|
|
|