To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - ASTROMANIAK

maxwell61 - 05-11-2007, 22:25

w takim razie o której dokładnie???? i czy jest daleko od moona czy czy blisko??? :D
dm17 napisał/a:
Pokazałeś dziewczynom planetu i kosmiczna moc w nie wstąpiła
hehe współczuje ich mężom...yyyyyyyyyyy....a raczej zazdroszcze :mrgreen:

dla ułatwienia niebo o 6:30 rano

Anonymous - 06-11-2007, 11:51

To chyba był Mercury prędzej bo na 100% nie był NAD księżycem tylko po lewej stronie -godzina dokładnie ok 6.20-6.30 - odległość od księżyca to niecałe 2 palce :D :D A już myślałem że to Venus-planeta uginająca sie od pięknych brunetek :wink:

[ Dodano: 06-11-2007, 11:53 ]
Wiem że bardzo jasno świeci - w sumie o tej porze jest jedna z nielicznych gwiazd widoczną na niebie.

maxwell61 - 06-11-2007, 20:44

dm17 napisał/a:
Venus-planeta uginająca sie od pięknych brunetek
juz dawno bym tam siedział :D ...niestety o 6:30 obecnie smacznie chrapię... a raczej widzisz tak jak napisałeś MERKUREGO... jeszcze go nigdy nie obserwowalem niestety... a komety nie widziales??? juz o 20:00 jest widoczna przy łysym niebie???
Anonymous - 06-11-2007, 20:55

Nie widziałem komety bo o tej godzinie to wole patrzeć na coś innego :D
maxwell61 - 06-11-2007, 20:57

dm17 napisał/a:
Nie widziałem komety bo o tej godzinie to wole patrzeć na coś innego
hehe...ale kometa jest raz na 7 lat!!! :biggrin:
JCH - 06-11-2007, 21:37

maxwell61 napisał/a:
hehe...ale kometa jest raz na 7 lat!!!
Ja kiedyś widziałem kometę Hale-Bopa (nie wiem jak to się pisze). Było to chyba w 1997 roku. Gołym okiem widoczna normalnie jak Gwiazda Betlejemska na Wigilię ;)
maxwell61 - 06-11-2007, 21:50

Kometa Hale-Boppa. bardzo charakterystyczna kometa, która w ciągu sekundy "pozbywała" się w przybliżeniu 250 milionów ton gazu i pyłu - jest to 50-krotnie więcej, niż w przypadku większości komet. Ma tak długą orbitę że obiega ja przez ok 2500 lat!!! sam ja pamietam, była rewelacyjna...teraz jest gdzies poza orbita urana i mozna ją bedzie oglądac do konca 2020 roku...póżniej nie bedzie widoczna dla teleskopów ziemskich i nawet okołoziemskich...

widoczne 2 warkocze: niebieski - to gazowy przeciwny do słonca i żółty to powstały z pyłu - ukazuje kierunek trajektori komety...szkoda że jej nie ma juz :x ...to byłby widok w telepie!!! :D

[ Dodano: 07-11-2007, 23:54 ]
ciekawostka!!!
na dniach odkryto 3 nowe planety (pogrubione)
Planety WASP-4 i WASP-5 znajdują się w gwiazdozbiorze Feniksa natomiast planeta WASP-3 w konstelacji Lutni.

Nowo odkryte planety są podobne do Jowisza, jednak ich orbity są położone tak blisko macierzystych gwiazd, że ich "rok" trwa zaledwie niespełna dwa dni a temperatura na ich powierzchni przekracza 2000 stopni Celsjusza.

Anonymous - 08-11-2007, 12:22

Właśnie słyszałem że gimnazjalistki z Torunia odkryły nową Asteroidę :hello1: :hello1: :hello1: :hello1:
maxwell61 - 08-11-2007, 16:27

Cytat:
Właśnie słyszałem że gimnazjalistki z Torunia odkryły nową Asteroidę

zgadza się wiecej jest tutaj

[ Dodano: 12-11-2007, 19:11 ]
ciekawostka

Cytat:
Peruwiańczycy odkryli "bliźniaka" Słońca

Peruwiańscy astronomowie Jorge Melendez z Australian National University i Ivan Ramirez z University of Texas odkryli za pomocą 2,7 m teleskopu Obserwatorium McDonalda w Teksasie gwiazdę, która jest bliźniaczo podobna do naszego Słońca.

Gwiazdy, które można nazwać bliźniakami naszej gwiazdy dziennej odkrywano już wcześniej, jednakże odległy o 200 lat świetlnych i znajdujący się w gwiazdozbiorze Smoka obiekt, który został oznaczony symbolem HIP 56948 jest najbardziej podobny do Słońca zarówno jeśli chodzi o rozmiary, masę i temperaturę jak też - co szczególnie istotne - skład chemiczny.

Trzy odkryte poprzednio "bliźniaki" Słońca - 18 Scorpius, HD 98618, and HIP 100963 - różniły się bowiem od niego kilkakrotnie wyższą zawartością litu. Tymczasem gwiazda HIP 56948 zawiera go prawie tyle samo co Słońce. To sprawia, że skład chemiczny Słońca nie jest unikatem, jak dotychczas sądzono.

Jedyną różnicą, która dzieli te dwie gwiazdy jest ich wiek. HIP 56948 jest starsza od Słońca o miliard lat.

wiec kto wie...może i ufoludki istnieją naprawde :finga: [/quote]

Anonymous - 14-11-2007, 21:35

Jasne że ufoludki istnieją-jeden ostatnio opuścił tron drugi dalej siedzi :D :D :D
maxwell61 - 14-11-2007, 22:52

dm17 napisał/a:
jeden ostatnio opuścił tron drugi dalej siedzi
tzw. kaczofobia :D

czy jest ktoś z Sierpca?? chcialbym pogratulowac znakomitych obserwatorów nieba - uczniów IIIc...!!! :D odkryli asteroidę, a to nie takie proste ...

poniżej kometa HOLMES/17P juz widac zaznaczające sie warkocze...kometa juz słabnie wiec polecam ja odnależć bo poźniej nie wiadomo kiedy bedzie 2. tak widoczna...

[ Dodano: 19-11-2007, 23:39 ]
z kometki to już tylko powoli pozostaje plamka...traci swoją jasnośc do 4mag....a u mnie chmurwy i nie moge polookac :-X

Aga - 27-11-2007, 21:30

dm17 napisał/a:
Jasne że ufoludki istnieją-jeden ostatnio opuścił tron drugi dalej siedzi :D :D :D

:badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin:

maxwell61 - 27-11-2007, 21:54

witam kolejny raz...dzisiaj znów się wybrałem na obserwacje...rozpocząłem o 19 i zakonczyłem juz o 20:15...niestety -5 dało o sobie znac, a poza tym księżyc świeci jak opętany :badgrin: ... co do komety HOLMESA/17P to już zostaje po niej tylko plamka a same jądro juz zanikło niestety... a i krzyś78 także nie mógł przyjechać wiec fotek jego cyfrówką nie mogliśmy zrobic...ale co tam...aby zaliczyć kolejne obserwacje odszukałem mgławice planetarną M76 i kilka innych już znanych...poniżej zamieszczam kilka fotek księzyca zrobione drżacą ręka i marnym aparatem z telefonu kom :mrgreen:

widok ogólny dzisiejszego księzyca

120x zbliżenie na krater TYCHO i widoczne pasy powstałe po uderzeniu meteorytu

widoczna linia między ciemna i jasną stroną (tzw TERMINATOR) umozliwia podziwianie różnic wysokości na księzycu - chodzi o linie z lewej strony jasnego pasa

ostatnie zbliżenie przedstawia nie żaden wulkan choc tak się wydaje, ale jest to zagłebienie MORZE PRZESILEŃ, które postawło po uderzenie czegoś dużego i następnie lawa z jądra księzyca wylała i utworzyła gładką powierzchnie...nazwa MORZA pochodzi od tego iz kiedyś zanim wymyślono lunety uważano te ciemnie plamy jako morza właśnie..pozdrawiam

Anonymous - 04-01-2008, 20:10

Co tam w gwiazdach- czemu nie ma żadnych informacji :wink:
maxwell61 - 05-01-2008, 13:25

dm17 napisał/a:
Co tam w gwiazdach- czemu nie ma żadnych informacji

a w gwiazdach po staremu :D ...jednakże uwidoczniła się nam nowa kometa 8P/Tuttle widoczna po 22:00 w gwiazdozbiorze RYB...gołym okiem widoczna jako plamka, ale już samą lornetką będzie widac jej większe rozmiary... poniżej jej umiejscowienie

ponadto wczoraj 0 5:00 wyjechałem na obserwację saturna, marsa oraz wenus...Mars - bardzo ładny i widoczne małe czerwone zabarwienie na jego tarczy... SATURN - powala na kolana, poprostu król nieba :!: ...ponieżej jego fotka zrobiona przez kolege na innym forum...WENUS - rozmazana bo po 1,5 godzinie jeszcze telekop sie nie wychłodził sic!...oprócz tego księżyc w swojej ostatniej kwadrze także w mkiarę się prezentował

a tutaj ja w trakcie obserwacji ww 3/4 styczeń 2008 6:45 i -10*C!!! za mną widoczny z prawej księżyc a z lewej wenus wschodząca :lol:

poza tym w tym samym dniu i w godzinach 5-7 nastepowało maximum roju kwadrantydów...osobiście wypatrzyłem 4 w tym jeden naprawdę jasny oi potężny, który nawet pozostawił smugę dymu po sobie :D ...pozdrawiam i życze owocnych obserwacji :shock: