[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Centralny zamek
pelu - 04-12-2010, 02:44
przyczyna w 99% jest gesty smar. z powodu niskich temperatur smar gestnieje i silownik nie ma sily,zeby otworzyc zamek.
to ,ze drzwi sie otwieraj i znowu zamykaja,to przyczyna jest to,ze silownik,ktory jest "masterem"( czyli za jego pomoca mozna zaryglowac wszystkie drzwi) poprostu sie nie otwiera. w momencie,gdy master dostaje sygnal o otwarciu drzwi, robi to i wysyla sygnal dalej. ze wzgledu,ze smar nie pozwala odryglowac zamkow, tym samym wysyla sygnal,ze drzwi nalezy zamknac, dlatego zamyka spowrotem. nie pamietam jak jest w galancie,bo zamykam/otwieram tylko i wylacznie z pilota,ale jak mialem carisme, to masterow bylo 3: drzwi kierowcy,pasazera i bagaznik. proponuje spr najpierw ktory z tych trzech zamkow sie nie otwiera i jest przyczyna....
czy da sie temu zaradzic? w pewnym sensie tak, trzeba sciagnac poszycie drzwi i spr. czy na ciegnach gdzies sie nie blokuje, bo sam zamek niestety jest nierozbieralny....
pozdrawiam i zycze milej pracy:)
mackbeth - 04-12-2010, 10:14
Kurczę, coś dziwnego z tym zamkiem:) Nie działał nie działał ale nagle wczoraj idę do auta i co? I działa...:) Auto cały czas na dworze, nie odmrożone nawet porządnie... dziwaczne:)
bartekino - 05-12-2010, 15:19
To będzie faktycznie coś z tymi siłownikami, bo wczoraj nie otworzyły mi się tylne prawe drzwi ale po 15 minutach jazdy nagle zapaliła się kontrolka od drzwi ze są otwarte. Siłownik chyba puścił i drzwi się uchyliły... Dziwna sprawa
emefe - 14-12-2010, 15:53
Ja ostatnio mogę otworzyć drzwi tylko kluczykiem. Zauważyłem też, że nie da się zablokować od strony kierowcy centralnego zamka - manetka blokady nie daje się zamknąć, jakby coś haczyło. Taka popierdółka z tym zamkiem, ale wkurza na maxa.
mackbeth - 16-12-2010, 07:19
No i znów mi zamarzło... ale czemu tylko w jednych drzwiach.. troszkę mnie to denerewuje juz...
emefe - 16-12-2010, 11:46
Galanciarze! Niech no ktoś podrzuci koncepcje rozwiązania problemu.
malina_drizzt - 28-12-2010, 18:10
Mam podobny problem.
Z pilota otwieram i zamykam wszystkie drzwi oprócz kierowcy.
Kluczykiem bez oporu i od środka od strony kierowcy, wszystko prawidłowo zamykanie i otwieranie wszystkich drzwi..
Dodatkowo otwieram pilotem drzwi i nie zapalają się światełka w środku.
piotrek84 - 28-12-2010, 21:56
Mam nadzieje, że to wszystko przez ten mróz i jak będzie odwilż to sie naprawi, mam podobnie ale w Cari, centralny działa tylko na dwoje drzwi, czy to z pilota, z kluczyka czy od srodka przyciskiem, działa tylko na drzwi kierowcy i pasażera z tyłu. Wcześnie mi sie jeszcze syrena włączyła podczas jazdy, ech... dość już tego mrozu. Mam nadzieje, że się naprawi jak będzie dodatnia temp.
Kalitus - 28-12-2010, 23:53
Witam, u mnie problem podobny, z pilota i kluczyka od kierowcy, centralny nie otwiera drzwi pasażera, można to zrobić tylko kluczykiem z zewnątrz lub mechanicznie od środka, ale towarzyszą tej czynności dziwne opory mechaniczne i "nieczyste odgłosy". Dzisiaj po wyjściu z pracy (8h na mrozie) żadnej reakcji ze strony tych drzwi, po powrocie z pewnymi oporami już z pilota działa. Wcześniej ogrzewałem samochód i żadnej reakcji, dlatego nie jestem do końca pewny czy to wina mrozów, może to czynnik dodatkowy. Jak się zrobi cieplej, to rozbiorę bok i zobaczę, ponieważ problem zdaje się być tajemniczo intrygujący/irytujący.
luckyluck - 29-12-2010, 23:46
Mi też dzisiaj zamek od strony kierowcy odmówił posłuszeństwa, lecz po chwili było już ok. Jak dla mnie to wszystko przez mróz. Za duży zbieg okoliczności.
Kalitus - 30-12-2010, 00:09
Przy okazji rozbierania boku drzwi, co i czym przy okazji nasmarować, przejrzeć, na co po prostu zwrócić uwagę ? Dzisiaj rozgrzałem samochód, przegoniłem po drodze i niestety żadnej reakcji ze strony drzwi, a zamykanie manualne jakoś tak dziwnie i z oporami w tych drzwiach chodzi.
wilukce - 07-01-2011, 13:39
Kurcze chłopaki mam problem. Centralny zamek z pilota zamyka mi drzwi i od razu otwiera. Nie można ich zamknąć. Poszedłem do autka bo zgubiłem pilota do bramy i szukałem w konsoli środkowej bo nie mam radia i mam dziure, więc pomyślałem, że mi tam wpadł. Wyciągnąłem wszystkie kable na wierzch, wsadziłem rękę do radia i szukałem w miarę delikatnie. Później chce zamknąć i taka sytuacja. W konsoli są jakieś kable od centralnego ? Dodam, że z kluczyka działa bez zarzutów.
[ Dodano: 07-01-2011, 13:43 ]
Dodam jeszcze, że wczoraj u mnie było -10 a dzis jest +5 więc to może być wina wilgoci. Nie wiem na 100% czy to sprawka moja czy nie.
pipi_ja - 07-01-2011, 17:32
Na moje oko któreś z przednich drzwi sie nie zamykają. Całą resztę centralny zamknie ale z tych, które pozostają otwarte idzie sygnał"otwórz" i przez to spowrotem sie otwiera.
Troche zakręciłem ale myślę, że wiesz o co mi chodzi?
Owczar - 07-01-2011, 17:57
A czy zamykają się z klcuzyka w drzwiach pasażera? Bo możliwe że to właśnie drzwi kierwocy się nie zamykają.
wilukce - 07-01-2011, 19:03
Po przejechaniu 20km wszystko działa jak należy Dziwne trochę ale myślę, że jakiś zamek się zaciął. Ah ta zima
|
|
|