[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Świecąca kontrolka ABS
robertdg - 15-07-2014, 21:49
Tutaj http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3447 Dział Service brakes, pomierz w razie niejasności bedziemy drązyć.
outlaw4life - 17-07-2014, 18:08
odlaczylem czujnik stopu tam przy pedalach, przejechalem kilka metrow i nic. dalej blad bo swieci sie nadal kontrolka. Angielskiego nie mam za bardzo bieglego wiec czy ktos ma jakies kolejne pomysly co moge zastosowac zeby naprawic problem i co to moze byc?
pozdrowki
[ Dodano: 17-07-2014, 18:06 ]
i jak? ma ktos jakies pomysly?
robertdg - 17-07-2014, 20:43
W manualu jest procedura diagnbostyczna dla każdego błedu, google translator wystarczy, pomierz wiązke, czujniki wedle instrukcji.
drexvs - 09-09-2014, 17:46
Panowie szukam czujnik abs i dalej go znaleźć nie mogę :/ Nawet Japaneze ostatnio mi już powiedział, że prawdopodobnie już ich mieć nie będzie. Pytanie moge czy ktoś nie ma jakiś namiarów na takie ustrojstwo ? I czy taki czujnik różni się czymś pomiędzy wersjami nadwoziowymi ? Mówię tu miedzy 2.0 a 2.5 ?
robertdg - 09-09-2014, 19:54
Czujniki troche zmieniły się miedzy liftami (wtyczka) ale typ nadwozia/silnika nie ma znaczenia, napisz jaka strona Cię interesuje
KsiadzRobak - 09-11-2014, 23:10
OK, podobna sytuacja jak stronę temu, ale niestety user nie napisał jak ją rozwiązał.
Otóż są błędy: 11, 12, 15, 23, 24.
Był przecięty przewód w kole PP, przewód zlutowany, zaizolowany, opaski termokurczliwe itd.
Sprawdzone na pompie na wtyczce czujniki dają idealne 1300 omów każdy z czterech. Czyli czujniki przy kołach i przewody dobre. Z przodu były obie zębatki pęknięte, już wymienione, jedna z nich z przegubem. Masa we wtyczce ABS idealna.
Próba resetu za pomocą 10 naciśnięć hamulca nic nie dała. Reset przez odpięcie klem akumulatora też nic nie daje.
Manual już nie ma pomysłów poza wymianą hudraulic unit.
Wg mnie - skoro działało i przestało przy przecięciu przewodów ("mechanicy" podłączyli kabelek w takim miejscu, że w końcu się przeciął) to po zlutowaniu powinno być OK.
Jeszcze nie robiłem jazdy dłuższej niż 10m, ale czy kontrolka nie powinna zgasnąć po kluczyku na OK po tej naprawie?
Marcino - 10-11-2014, 21:49
Cytat: | Jeszcze nie robiłem jazdy dłuższej niż 10m, ale czy kontrolka nie powinna zgasnąć po kluczyku na OK po tej naprawie? |
Przejedz sie, coś mi świta że też raz tak miałem
KsiadzRobak - 10-11-2014, 22:21
Potwierdzam. Zgasła po 50 metrach. Chyba też chodzi o prędkość auta.
luto - 23-11-2014, 11:54
wymrugało mi kody 12, 21, 23, 24 czyli brak sygnału na LP i zwarcie na PP, PT, LT
dodam że lampka ABS nie świeci podczas jazdy, jedynie zapala się standardowo przy odpalaniu
nie wiem czy to jakieś stare błędy są czy coś robić z tym ?
GRIZZLY - 15-04-2019, 17:17
Cześć
Jakiś czas temu popsułem czujnik ABSu w prawy przednim kole. Kupiłem czujnik od Lancera CS 2003, skasowałem błędy i po przejechaniu kilku metrów kontrolka ABSu znowu się zaświeciła. Kod błądu z 11 zmienił się na 21. Jutro sprawdzę czy czasami czujnik nie jest jakimś cudem walnięty ale chciałem zapytać czy może ktoś tez robił taka podmiankę i miał jakieś problemy ??
Krzyzak - 15-04-2019, 20:53
Ja robiłem i błędów nie było. Czujnik NTY za 40zł.
Sprawdź odległość czujnika od zębatki bo może jest za daleko aczkolwiek ja chyba nawet dawałem jakiś stary oring bo wydaje mi się, że był wręcz za blisko.
Opis odległości jest w serwisówce.
GRIZZLY - 16-04-2019, 07:39
Cytat: | Czujnik NTY za 40zł | Tez wybrałem ta opcje.
Jeżeli będzie za blisko to tak jak mówisz jest to do ogarnięcia, gorzej jak będzie za daleko ..... nie ma co spekulować dzisiaj spróbuję sprawdzić .... dzięki
[ Dodano: 18-04-2019, 07:53 ]
Sprawdziłem wszystko i niestety okazało się ze czujnik jest za krotki (ledwo wystaje ze zwrotnicy).
Dla osób które może będą kiedyś potrzebować wymienić czujnik .....
Jest możliwość żeby użyć czujnika od Lancera ale trzeba się trochę pobawić. Jeżeli obetniemy "ucho" z otworem na śrubę i zfazujmey cały czujnik tak aby wszedł w zwrotnice aż po sam przewód uda nam się otrzymać odpowiednią długość. Minusem jest to ze nie mamy otworu mocującego ale czujnik wchodzi dość ciasno wiec jeżeli kabel ułożymy poprawnie nie wydaje mi się aby w przyszłości czujnik wyskoczył ze zwrotnicy lub się przesunął. Jeżeli chodzi o mnie to po przejechaniu 40 km ABS działa i nie pokazuje żadnych błędów. Wydaje się ze operacja zakończyła się sukcesem
Krzyzak - 18-04-2019, 09:12
To dosyć dziwne co piszesz, bo u mnie pasował idealnie. Wręcz za pierwszym razem podłożyłem mały oring, żeby go odsunąć od zębatki, ale ostatecznie zrezygnowałem z niego i mierząc wszystko odległość była idealna, jak w oryginale.
GRIZZLY - 18-04-2019, 14:55
Możliwe ze nie mówimy o tym samym czujniku ... ja kupiłem czujnik od Lancera CS 2003
https://szybkiplik.pl/download/a3097d51aa4533ea1a86df5d1c923959.html
Ten czujnik jest niestety za krotki.
Tak z ciekawości to mógł byś podać jakiś link do czujnika który montowałeś ?? Jeżeli kiedyś będzie jeszcze taka potrzeba to nie będę w takim razie musiał kombinować
Krzyzak - 19-04-2019, 13:27
Wygląda identycznie jak mój. Niestety auto już sprzedane, montowałem parę lat temu, watpię by All tak długo publikowało (bo przechowują wszystko, to pewne) listę moich zakupów.
|
|
|