[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Głośniki w Lancerze
dawid503 - 13-03-2015, 11:37
Panowie a ma ktos szablon płyt mdf na przednie i tylne drzwi ? Chciałem umieścić nowe głośniki ale wolałbym mieć wcześniej już wszystko gotowe. Dzięki
Arczi89 - 13-03-2015, 21:56
głośnik seryjnie jest montowany na plastikowe zatrzaski. Jeżeli chcesz mdf to kup uniwersalne i tak musisz na wkręty przyłapać
dawid503 - 14-03-2015, 11:05
Chciałem zrobić sam Dalego pytam.
Arczi89 - 14-03-2015, 12:27
hmm standardowe włośniki mam wyjęte leżą w domu. Jeżeli coś Ci mogę pomierzyć to mów. ALe szablonu nie mam jak coś
gazdus - 15-03-2015, 02:48
Witam,
Nie będzie prościej wykorzystać dotychczasowe "koszyki" razem z mocowaniami i do nich przymocować nowe głośniki ?
https://www.youtube.com/watch?v=dvB7jcq5QfU
Arczi89 - 15-03-2015, 11:36
jednak co mdf to mdf
standardowe są z plastiku
cypo - 18-04-2015, 10:20
Panowie, mam jeszcze jedno pytanie: gdzieś mi się obiło o uszy, że w lancerach mocowanie głośników jest jakieś niestandardowe, więc chcąc wymienić fabryczne głośniki na inne (165mm) będę potrzebował jakichś dystansów? Jeśli tak to jakich? Chcę zamontować na tył Hertz DCX 165, a na przód JBL CS-6C. To samo pytanie odnośnie syczków - czy tam też trzeba coś kombinować czy będą pasowały te od jbl ?
tyku - 18-04-2015, 10:40
Oryginalne dystanse głośników - MZ594774
cypo - 18-04-2015, 11:03
Gdzie to można kupić i za ile? Rozumiem, że nie można wykorzystać tych, które są fabrycznie w drzwiach (tj. wyjąć z nich głośniki i włożyć inne) ?
Jeszcze jedno pytanko: ile metrów^2 mat wygłuszających wchodzi w komplet 4 drzwi w sportbacku?
[ed] sorki, ale chyba ślepy byłem, 90% odpowiedzi na moje pytania jest na tej i poprzedniej stronie Jednak skąd wziąć nowe koszyki na głośniki? Nie chcę dziurawić drzwi wkrętami, żeby przykręcić mdfy.
po.miras - 18-04-2015, 21:34
tyku napisał/a: | Oryginalne dystanse głośników - MZ594774 |
Możesz zdradzić gdzie i za ile kupiłeś ten zestaw ?
Uprzedzaj jak będziesz kupować jakieś fajne rzeczy do miśka, może zorganizujemy jakiś grupowy zakup
tyku - 18-04-2015, 21:54
Podałem tylko do wiadomości, że są oryginalne dystansy do głośników. Nie kupiłem bo mam głośniki RF.
cypo - 21-04-2015, 17:09
Czy mógłby ktoś podać specyfikację subwoofera Rockford Fosgate? W ogóle powiedzcie, czy mój pomysł na audio ma sens:
Front i tył - głośniki niefabryczne (jbl, hertz - 4ohm), podpięte bezpośrednio do fabrycznego radia (zwykłego, nie RF). Do bagażnika chcę wstawić właśnie subbass RF (głównie ze względów na rozmiar i możliwość wkomponowania w tapicerkę). Chcę go podpiąć przez wzmacniacz, przez hi-input (brak wyjścia RCA w radiu). Mam jeszcze pomysł kupić 4-kanałowy wzmacniacz i wtedy bym pod niego podpiął też fronty, tylko zastanawiam się czy jest sens takiego kombinowania przy podpinaniu wzmacniacza przez hi-input? Czy dźwięk nie straci na jakości ? Czy w ogóle sobwoofer dobrze zagra przy takim podłączeniu (hi input)?
wiewioor - 22-04-2015, 08:25
cypo napisał/a: | Front i tył - głośniki niefabryczne (jbl, hertz - 4ohm), podpięte bezpośrednio do fabrycznego radia (zwykłego, nie RF). |
zalezy jakie dokładnie JBL - ponieważ sam wzmacniacz i końcówki mocy w OEM radiu są po protu słabe - za duże moce na głośnikach mogą popalić końcówki.
cypo napisał/a: | Do bagażnika chcę wstawić właśnie subbass RF (głównie ze względów na rozmiar i możliwość wkomponowania w tapicerkę). Chcę go podpiąć przez wzmacniacz, przez hi-input (brak wyjścia RCA w radiu). |
Jeśli chodzi ci o seryjny sub Rockford, który był montowany w Lancerach to z tego co pamiętam mogą być problemy z podłączeniem (konieczne sygnały ze sterownika RC - czy coś takiego. Co do innych rozwiązań - sam możesz skrzynkę wykonać
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=83470
przez hi-input sub jeszcze ma sens - gdyż przenoszona częstotliwość to tylko do tych powiedzmy 150-200 Hz.
cypo napisał/a: | czy jest sens takiego kombinowania przy podpinaniu wzmacniacza przez hi-input? Czy dźwięk nie straci na jakości ? |
przy podpięciu przodów z tweeterami - na pewno ! Odradzam. Nawet filtry nie pomogą. Będzie świst, buczenie i dziwne dźwięki.
cypo napisał/a: | Czy w ogóle sobwoofer dobrze zagra przy takim podłączeniu (hi input)? |
subwoofer jeszcze w miarę (sam mam tak podpięte), natomiast przód, tył już nie.
Arczi89 - 22-04-2015, 08:34
Sub jest sterowany prądowo nie napięciowo. Głośnik 2 cewkowy chyba 1 lub 2 Ohm nie pamiętam dokładnie.
cypo - 22-04-2015, 08:46
wiewioor napisał/a: | cypo napisał/a: | Front i tył - głośniki niefabryczne (jbl, hertz - 4ohm), podpięte bezpośrednio do fabrycznego radia (zwykłego, nie RF). |
zalezy jakie dokładnie JBL - ponieważ sam wzmacniacz i końcówki mocy w OEM radiu są po protu słabe - za duże moce na głośnikach mogą popalić końcówki.
|
JBL CS-6C - fabryczne radio je pociągnie ?
wiewioor dzięki za ten tutorial budowy skrzynki, wygląda to całkiem nieźle i ja chyba też się nad takim rozwiązaniem zastanowię.
|
|
|