To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Interfejs ELM327 v1.3

maximus84 - 27-12-2011, 12:08

Witam,
mam kilka pytań od kilku dni wertuje cześć forum datyczącą galanta bo stałem się szczęsliwym posiadaczem tego cudownego auta, ale do rzeczy. Meczy mnie pytanie czy kombinując z interfejsami moge sobie cos uszkodzić w misku wolalbym nie zepsuć go zaraz po zakupie ;D. interesuje mnie jazda przypodlaczonym interfejsie i ewentualnie wprowadzanie zmian podczas jazdy itd ;D.
Pozdrawiam wszystkich

Owczar - 27-12-2011, 12:10

Nic nie zepsujesz. Wszystkie kabelki poza open kabelkiem open port służą tylko do odczytu.
pplmr012 - 12-04-2012, 10:02

Witam,
Też kupiłem już jakiś czas temu taki kabel w wersji w/g opisu 1.4. Zaraz po zakupie nie miałem do czego podpiąć i upłynął czas na bezproblemowy zwrot. Co do kabla to z uniwersalnym softem widzi błędy i je kasuje (miałem błąd podgrzewania sondy), ale już z EvoScan połączyć się nie chce, próbowałem na dwóch laptopach.
Może robię coś źle, a może kabel jest felerny.
W związku z tym miałbym prośbę do kogoś komu taka konfiguracja działa bez problemu.

Już wiem że to niemożliwe:(

Pozdrawiam,

Owczar - 12-04-2012, 10:06

Jaki kabel? ELM327?
pplmr012 - 12-04-2012, 11:11

Fakt nie napisałem, ale temat jest o Elm327 więc uznałem z oczywiste.
Mam Elm327 v.1.4

Pozdrawiam,

Owczar - 12-04-2012, 11:21

Ale była mowa też o VAG-u.

EML327 plus DigiMoto lub Scan XL elm. Działa także dataloging.

EVOscan działa bo nie ma prawa działać.

pplmr012 - 12-04-2012, 13:28

Zeby nie było, przeczytałem cały temat, choć nie dziś więc mogłem coś pomylić.
Kabelek ELM wcale nie działa z EvoScan?

Owczar - 12-04-2012, 13:31

pplmr012 napisał/a:
Kabelek ELM wcale nie działa z EvoScan?

Nie działa. EvoScan działa tylko z kabelkiem vag ze zwartymi pinami lub dedykowanym.

Poza tym soft pod obdII zapewnia w przypadku gala 2,5 dużo większe możliwości.

Tomek - 20-04-2013, 19:29

już jakiś czas temu kupiłem ELM327
próbowałem to odpalić z Digimoto, ale nie robi
program nie widzi interfejsu
system XP, jakies sugestie??

pzdr

Ksiao - 20-04-2013, 20:20

tomek84 napisał/a:
już jakiś czas temu kupiłem ELM327
próbowałem to odpalić z Digimoto, ale nie robi
program nie widzi interfejsu
system XP, jakies sugestie??

pzdr

Działa jak najbardziej tylko musi być poprawie zainstalowany ELM. W bardzo fajny sposób można sobie sprawdzić wszystko z połączeniem przez EASYOBD. Tam wykryjesz co masz nie tak, a jak tam przejdzie to potem zabawa w digimocie :D

Tomek - 20-04-2013, 21:05

Ksiao napisał/a:

Działa jak najbardziej tylko musi być poprawie zainstalowany ELM. W bardzo fajny sposób można sobie sprawdzić wszystko z połączeniem przez EASYOBD. Tam wykryjesz co masz nie tak, a jak tam przejdzie to potem zabawa w digimocie :D

tak wygląda to w easyobd2 ver. 2.2.0

próbowałem też scanXL, ale tam wywala mi błąd, że prawdopodobnie brakuje sterowników urządzenia
i to by było możliwe, bo sterowników nie instalowałem, bo płytka którą dostałem z ELMem jest pusta
a w necie nic nie znalazłem

[ Dodano: 20-04-2013, 21:07 ]
ciągnę właśnie sterowniki do ELMa z http://www.viaken.pl/down...pl&nadrzedny=58

sprawdzę jeszcze raz

Juiceman - 20-04-2013, 21:22

Raczej konfiguracja portu com. Jutro Tomku postaram Ci przesłać instrukcje krok po kroku jak ustawic comy. I mnie działa to bez większych problemów ;-)
Tomek - 20-04-2013, 21:29

Juiceman napisał/a:
Raczej konfiguracja portu com. Jutro Tomku postaram Ci przesłać instrukcje krok po kroku jak ustawic comy. I mnie działa to bez większych problemów ;-)

krok po kroku, to będę wdzięczny
bo mnie tu roznosi
nic nie działa

Owczar - 21-04-2013, 00:18

Nie potrzebujesz sterowników do ELMA tylko interfejsu USB>COM. Najlepiej gdy sprawdzisz ID urządzenia w menadżerze urządzeń i w ten sposób poszukasz, Nie pamiętam już czy to od LPG czy od ELMA były sterowniki FTDI USB to COM.
milo - 21-04-2013, 08:39

Ksiao napisał/a:
Działa jak najbardziej tylko musi być poprawie zainstalowany ELM

Działa nie działa jak to jest w końcu :?: