[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jakie paliwo lejecie do swojego lancera ?
tomekrvf - 04-08-2009, 19:05
piomic napisał/a: | Ale w EVO to Ty masz troszki kompresji, nie? |
Stopień sprężania jest niższy niż w Lancerze 1.8. Evo musi latać na 98 ze względu na wysilenie silnika co się wiąże z większymi obciążeniami termicznymi itp.
redundantor - 14-08-2009, 16:48
czytam ten wątek i już napaliłem się na tankowanie "lepszych" benzynek i trafił do mnie skan artykułu z AŚ. Coś w rodzaju ślepych testów wykazało, że do samochodów do których producent zaleca 95 nie ma sensu lać czegoś wyżej oktanowego.
Moim zdaniem kolejny raz marketing pozwala producentom paliw zarobić więcej za to samo za pomocą ładniejszej etykietki.
Jutro i pojutrze mam do przejechania 1900 km. Czy wniosek jest taki - lać najtańsze?
sla - 14-08-2009, 19:04
Nie wiem jak mogłeś się napalić skoro pisaliśmy że nie ma to sensu.
redundantor - 14-08-2009, 21:03
Racja, źle napisałem. Najpierw się napaliłem, a potem poczytałem wątek + ten artykuł .
tomekrvf - 14-08-2009, 23:44
redundantor napisał/a: | że do samochodów do których producent zaleca 95 nie ma sensu lać czegoś wyżej oktanowego. |
Milion razy było o tym pisane. Jednakże od wszelkich liczb które na 100% potwierdzają brak wpływu lepszego czy 98-oktanowego paliwa jest ludzka psychika która czynik cuda. Plus dobry marketing i już koncerny paliwowe zarabiają więcej kasy.
Cezarito - 15-08-2009, 10:00
To jest sprawa dyskusyjna.
Ale sprawą nie podlegającą dyskusji jest to, że lepiej nie tankować na tanich stacjach. Jeżeli oczywiście zależy nam na sercu naszego samochodu, bo jeżeli tylko na oszczędnościach, to droga wolna.
jaca71 - 15-08-2009, 10:02
Cezarito napisał/a: | Ale sprawą nie podlegającą dyskusji jest to, że lepiej nie tankować na tanich stacjach. |
Kolejny mit? Dlaczego tak ma być?
tomekrvf - 15-08-2009, 11:06
Cezarito, jesteś doskonałym przykładem człowieka który poddał się reklamie.
sla - 15-08-2009, 15:59
Cezarito napisał/a: | To jest sprawa dyskusyjna.
. |
To nie jest sprawa dyskusyjna tylko to są fakty o których wielokrotnie pisano.
Cezarito napisał/a: |
Ale sprawą nie podlegającą dyskusji jest to, że lepiej nie tankować na tanich stacjach.. |
Nie tankuje się na stacjach gdzie oszukują a tak może być zarówno na stacjach tanich jak i drogich
gzesiolek - 15-08-2009, 18:40
sla napisał/a: | Nie tankuje się na stacjach gdzie oszukują a tak może być zarówno na stacjach tanich jak i drogich |
Tak jest, ale procentowo wsrod stacji "markowych" zdarza sie mniej "czarnych owiec" niz wsrod calkowitych no-name'ow... przynajmniej tak wynikalo badan corocznych...
Tak przynajmniej zaobserwowalem jak przegladalem "zlapane" stacje w Krakowie...
jaca71 - 15-08-2009, 19:04
To powiedz ile razy złapano w Krakowie MPO?
Ile razy złapano Pocztę Polską?
Ile razy złapano Neste24 w Krakowie
Ile razy złapano Carefura?
A to sa 4 najtańsze stacje w Kraku. Z czego dwie pierwsze mają najlepsze paliwo w tym mieście. Zeby nie było za różowo to w tych dwóch pierwszych nie da sie płacic kartą
gzesiolek - 15-08-2009, 19:24
jaca71, mowie o calkowitych no-name'ach... czyli "Zbychu i spolka" itp. jakich nie malo...
z tego co pamietam w ostatnich raportach w Krakowie byly nieprawidlowosci na 1 stacji Shella i 1 Orlenu... poza tym to pozostale to byly rozne, rozniaste "niezrzeszone"...
na MPO i Neste24 sam tankowalem poki zonka w Shellu nie pracowala i znizki nie miala... i tych na 100% nikt nigdy sie na kontrolach nie czepial...
Carefura nie lubie, bo mi tam karte platnicza babka uszkodzila... z taka energia usilowala ja wczytac ze mi pasek przeorala tam i z powrotem
odtad tam nie tankowalem
PS. moze zle sie wyrazilem, bo nie nawiazalem dosc do tematu najtanszych, tylko wypowiedzialem sie ogolnie na temat noname'ow...
PS2. i tak z drugiej strony smieszy mnie kumpel ktory jezdzi z Ruczaju na MPO, specjalnie zeby zatankowac, i jakos nie daje sobie wytlumaczyc ze to co w cenie zaoszczedzi to w dojezdzie spali
EDIT:
PS3. ja tankuje na Shellach ktore mam akurat po trasie... zonka ma znizke, moze nie jakas super ale zwykle daje cene nizsza niz na innych stacjach (zwykle nie rowna sie zawsze)
PS4. a tak apropo pytanie do osob z mazowieckiego i warmijsko-mazurskiego, znacie jakies sprawdzone, tanie stacje Shella wzdluz siodemki? bo wreszcie na wakacje sie wybieram
Cezarito - 15-08-2009, 20:12
jaca71 napisał/a: | Cezarito napisał/a:
Ale sprawą nie podlegającą dyskusji jest to, że lepiej nie tankować na tanich stacjach.
Kolejny mit? Dlaczego tak ma być? |
tomekrvf napisał/a: | Cezarito, jesteś doskonałym przykładem człowieka który poddał się reklamie. |
Jakby Wam się chciało przeczytać mój post na stronie 5 to byście wiedzieli dlaczego tak uważam.
jaca71 - 16-08-2009, 09:48
gzesiolek napisał/a: | jaca71, mowie o calkowitych no-name'ach... czyli "Zbychu i spolka" itp. jakich nie malo... |
OK, to rozdzielmy no-namy od tanich stacji (typu MPO) i od stacji dyskontowych (np. Neste czy carefury) i będzie już więcej prawy w stwierdzeniu czego unikać. Tak jak już pisałem do pana Ździśka też jeżdżę ale tylko wtedy gdy na tej stacji widać kilku tubylców. Jak pusto to jednak strach.
gzesiolek napisał/a: | PS2. i tak z drugiej strony smieszy mnie kumpel ktory jezdzi z Ruczaju na MPO, specjalnie zeby zatankowac, i jakos nie daje sobie wytlumaczyc ze to co w cenie zaoszczedzi to w dojezdzie spali |
To już takie śmieszne nie jest, bo od większości znajomych słyszę że tam jest najlepsze paliwo w Kraku. Możliwy jest zysk inny niż tylko parę złotych w kieszeni. Ale tez nie jestem za uganianiem się po całym mieście za paroma groszami. Z trzeciej strony okolice Ruczaju są chyba najdroższe jeśli chodzi o paliwo w Krakowie, nawet na stacji TESCO paliwo droższe niż na SHELL'u na al. Pokoju koło M1 Te okolice sa z kolei najtańsze gzesiolek napisał/a: | PS4. a tak apropo pytanie do osob z mazowieckiego i warmijsko-mazurskiego, znacie jakies sprawdzone, tanie stacje Shella wzdluz siodemki? bo wreszcie na wakacje sie wybieram |
Z moich prywatnych obserwacji wynika że najtańsze paliwo jest w okolicy Łodzi - może tam zatankuj?
Demonic - 16-08-2009, 10:09
Ja zalewam 95 v-power, różnica od zwykłej to 15-20 gr. do pełnego baku to jakieś 10 PLN
Tankowanie raz w tygodniu daje coś około 480 PLN rocznie "nadpłaty"
Jedni to wolą wlać w siebie a ja wolę to wlać w miśka
|
|
|