To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica

Ursus - 16-07-2008, 13:18

Cytat:
A czy macie czasami tak, że nie można włączyc klimatyzacji w trym normalny? Czasem mam tak, że włącza mi się tylko tryb ECO i nie moge włączyć normalnego...

Ja tak mam i jest to zależne od temperatury zewn. i pewnie jednocześnie od temperatury we wnętrzu. Jeżeli samochód nie jest nagrzany w środku, a na zewnątrz nie jest upalnie, powiedzmy tem. ok 20 stopni gdy włączę funkcję AUTO zawsze śnieżynka pojawia się z ECO, naciśnięcie śnieżynki jeden raz nic nie zmienia i dopiero za drugim wyłączam klimę. Jeżeli chcę włączyć klimę w tryb normalny bez ECO to bez używania funkcji AUTO. Nie widzę w tym nic dziwnego, jeżeli nie ma potrzeby tryb automatyczny sam ustawia się na ekonomiczną pracę.

Moominek - 16-07-2008, 14:44

JaGrab3 napisał/a:
No właśnie, gdzie ten wężyk powinien być widoczny?

W rekinie jeszcze go nie namierzyłem, natomiast w MSS kapie mniej więcej w okolicy przegrody kabiny i komory silnika, bardziej z prawej strony, czyli tuż pod tym parownikiem, czy skraplaczem. W rekinie zapewne też.

czekoladka_1981 - 16-07-2008, 15:59

Ursus napisał/a:
gdy włączę funkcję AUTO zawsze śnieżynka pojawia się z ECO

U mnie bez ECO , tylko włącza się obieg wew.

akbi - 16-07-2008, 16:31

czekoladka_1981 napisał/a:
tylko włącza się obieg wew.

myślę, że to już zależy od temperatury zadanej, wewnętrznej i zewnętrznej.
Bo jeśli włączysz AUTO z ustawieniem 20st, a na zewnątrz jest 17st, to będziesz miała obieg zewnętrzny.

U mnie bez ECO

u mnie również
Eco muszę włączyć ręcznie

Ursus - 16-07-2008, 20:21

Ursus napisał/a:
gdy włączę funkcję AUTO zawsze śnieżynka pojawia się z ECO

U mnie bez ECO , tylko włącza się obieg wew.

Tak dla pewności, bo ten cytat Czekoladka może być odebrany tak, że u mnie zawsze włącza się z ECO gdy włączę AUTO, otóż tak się dzieję tylko jeżeli tem. na zewnątrz nie jest za wysoka i schłodzenie do zadanej na climatronicu temperatury nie wymaga pracy klimy non stop. Zresztą ja nie mam żadnych wątpliwości co do pracy climatronica w moim Galu, wg mnie wszystko działa poprawnie i zgodnie z logiką.

Marti - 18-07-2008, 10:50

Pewne jest jedno climatronik w galu chodzi jak powinien jeżeli zostaną spełnione 3 warunki:
1. Zostanie założona rurka na centralekę- można ją "wymacać" po otwarciu schowka przez otwór zaraz po lewej za krawędzią schowka (czarna karbowana rurka zakładana na zatrzask). Rurka naogół spada i leży gdzieś na dole
2. Zostanie przeprowadzony kompleksowy przegląd klimatyzacji wraz z wymianą czynnika, oleju, filtra i osuszacza (ten raz na 2 lata).
3. Nikt nie grzebał przy klapkach przełączających ani czujnikach.

Ja mam jeszcze jadno spostrzeżenie tzn. zauważyłem że jak mam klimę ustawiona na ECO to podczas jazdy a w szczególności podczas przyspiesznia (dynamicznego) czuć załączenie lub wyłącznie sprężarki. Auto albo się minimalnie zmula albo nabiera wigoru. Jest to normalne ponieważ sprężarka obciąża silnik. Przy ustawiniu klimy na sztywno (tylko śnieżynka) ten objaw nie jest tak wyczuwalny. Ciekaw jestem czy też to wyczuwacie w swoich pojazdach. Wiem że przy 2,5l może tego nie byc ale jak jest to nie wiem. Podrawiam

akbi - 18-07-2008, 11:07

akbi napisał/a:
U mnie bez ECO

u mnie również
Eco muszę włączyć ręcznie

małe sprostowanie ...
zauważyłem jednak, że sposób włączenia AUTO (z ECO/lub bez ECO) jest też uzależnione, od tego, w jakiej pozycji wyłączę klimę ... jeśli wyłączę z ustawionym ECO, to tak też przy włączeniu AUTO mi się również i ECO włączy, jeśli nie to nie ...

.....ale zamieszałem :lol:

Ursus - 18-07-2008, 16:54

Marti napisał/a:
Ciekaw jestem czy też to wyczuwacie w swoich pojazdach

I to jak, niestety :cry:

Moominek - 21-07-2008, 13:25

Marti napisał/a:
Ciekaw jestem czy też to wyczuwacie w swoich pojazdach. Wiem że przy 2,5l może tego nie byc ale jak jest to nie wiem.

Też się wyczuwa :)

Brikston - 11-08-2008, 11:56

Witam panowie... to ze sa problemy w climatronicu z utrzymaniem ciepla w aucie podczaz zimy jest znzne... Ja chcialbym do tej rurki powrocic... u mnie jest ona zalozona ale problem i tak wystepuje z niepodtrzymywaniem temp. w zimie. I teraz mam pytanie do Moominka, a raczej prosba: czy moglbys podczas jazdy podstawic np. zapalniczke z ogniem pod ten czujnik temp wewn, zeby sprawdzic czy jest faktycznie jakis ciag do sroda? bo ja u siebie sprawdzalem i wyglada na to ze nie ma zadnego ciagu... ogien jest wyczajny. Wiec moze z drugiej strony mi spadla ta rurka. Dlatego chcialbym zeby Moominek to u sioebie chrawdzil, poniewaz u niego ta operacja polepszyla prace klimy auto

pozdr

michalsiak - 12-08-2008, 00:05

pytanie tylko gdzie ta rurka ma drugi koniec?
moze ktos ma cierpliwosc i sprawdzi w manualu gdzie włazi :-)

Zhan - 12-08-2008, 00:31

jeden koniec jest od tylu panelu climatronica, drugi przy prawej nodze kierowcy, jak zdejmiesz plastik oslony tunelu od strony kierowcy to zobaczysz
michalsiak - 12-08-2008, 08:02

no to sprawdzamy :-)

u Ciebie wszystko OK ze sterowaniem klimatronika? Sprawdzałeś kiedyś tę rurkę w tym miejscu?

Anonymous - 12-08-2008, 11:35

ukl
michalsiak napisał/a:
u Ciebie wszystko OK ze sterowaniem klimatronika?
kiedys ktos stwierdzil ze ten akurat uklad zyje "wlasnym zyciem" podobnie jak zegarek :!: zima przy 25 stopniach na wyswietlaczu potrafi niedogrzeawac a latem przy 20 nie czuc chlodu w aucie :roll:
ja mysle coraz powazniej o wymianie plynu chlodzacego bo wyadaje mi sie ze malo...

Zhan - 12-08-2008, 16:54

michalsiak napisał/a:
no to sprawdzamy :-)

u Ciebie wszystko OK ze sterowaniem klimatronika? Sprawdzałeś kiedyś tę rurkę w tym miejscu?

u mnie wszystko ok, jedno do czego mam zastrzezenie to ciagle przelaczanie sie na obieg zamkniety przy uruchamianiu auta, no moze nie ciagle bo czasem sie nie przelacza ale jeszcze nie rozgryzlem wedlug jakiego klucza to sie dzieje :)
rurke sprawdzalem, kilka dni temu mialem rozebrany kokpit wiec rurka byla na wierzchu :) i szczerze mowiac nie wiem czemu niektorym ona spada, ja musialem uzyc sporo sily zeby ja zdjac