To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Efekt HighContrast w zwykłych zegarch

Jackall - 29-01-2011, 21:09

Wszyc napisał/a:
też zębami :D

A myślałem że językiem :P

Krejzi - 29-01-2011, 22:13

Taka ciekawostka, i dowód na słusznosc takiego podswietlania zegarów. zdjecie wnetrza zegarow z toyoty avensis w oryginale ;)

Jackall - 29-01-2011, 23:20

o kurcze, ale dużo tego tam... miałem plan żeby spróbować z ringami a teraz widzę że chyba jednak ledy będą.
Ma ktoś zdjęcie rozebranych zegarów HC? Tam też tak lub podobnie to wygląda?

Owczar - 30-01-2011, 01:11

Dzisiaj miałem bardzo mało czasu, ale ruszyłem troszkę pracę.

Umieściłem diody pod prędkościomierzem;

Otrzymałem taki efekt:

Niestety to zdjęcie nie oddaje rzeczywistego efektu. Jednak zdziwiło mnie, że pomimo ciepłej bieli otrzymałem dziwny kolor.

Okazuje się, że od spodu tarcze są pokryte fioletową farbą :/

Na pierwszym zdjęciu widać jak to wygląda po zdrapaniu. Po usunięciu farby otrzymałem super efekt. Niestety nie usunąłem jeszcze całej, bo nie mam rozpuszczalnika, więc zdjęcia nie za bardzo wychodzą bo telefon źle ustawia czułość.
Teraz żałuję, że nie wziąłem jednak zimnych białych, bo przez te fioletową farbę robiła się ta niebieska poświata.

Tak czy inaczej, z przyciemnioną szybką jest super efekt. Oryginalnym HC nie dorówna, ze względu na niższy kontrast między czernią, a świecącymi miejscami, ale w porównaniu do stanu na wejściu jest rewelacja. Wskazówki będę musiał doświetlić czerwoną diodą, ale to raczej w następny weekend. Teraz mam troszkę na głowie...

mlun - 30-01-2011, 01:13

Ależ smaku narobiliście. Zawsze mi ślinka ciekła jak się patrzyłem na te zegary HC w galach i wam zazdrościłem takiej możliwości. Teraz jednak widzę że każdy będzie mógł sobie coś takiego "ulepić". Koniecznie by się przydał jakiś manual jak co i gdzie podłączyć aby to miało ręce i nogi:)
Czekam z niecierpliwością na efekt, z chęcią zobaczę na jakimś spocie na żywo jak to Owczar u Ciebie będzie wyglądać.
PS. Nie robi ktoś takiego cuda w Cari może:)?

Krejzi - 30-01-2011, 01:32

Owczarj i jak Ci sie widzą te diody ? strasznie duzo Ci ich potrzeba widze ;) czy to tylko na zdjeciu czy troche nie równo oświetla ? wyrzuciles ten światłowód ?
Owczar - 30-01-2011, 01:32

Jak skończę to zrobię jakiegoś tutka. Sprawdzę też, jak będzie z listwą LED. To by wiele uprościło... Chociaż obklejenie szybki też nie należy do łatwych. Będę musiał to z kimś zrobić, bo samemu ta folia się zawija itd. Ale raczej nastawiajcie się obklejenie z zewnątrz, bo od środka jest masakra.

Efekt jest naprawdę świetny. Ciekaw jestem jak będzie w dzień, ale teraz nawet jak zapalę mocne światło i lampkę na biurku, to kontrast jest wysoki. :)

[ Dodano: 30-01-2011, 01:36 ]
Na zdjęciu jest tak nierówno. Na żywo widać jedynie troszkę na 180, bo tam jest przykręcany światłowód. Musiałem go zostawić bo jest do niego mocowana tarcza. Poza tym doświetla bardzo równo.
A diody idealne do tego celu. Dobrze się je klei i ustawia poprzez wyginanie nóżek. Zrobiłem szeregowo po 4, bez żadnego rezystora. Testowane są na 14V i nic się z nimi nie dzieje.

To zdjęcie jest przed zdarapaniem farby... Teraz świeci dużo jaśniej i kolor jest lepszy. Będę musiał załatwić jakiś aparat z manualem i zrobić porządne foto, ale to jak skończę.

Krejzi - 30-01-2011, 01:39

Wypytuje co chce kupic dokladnie takie same tylko jednak zimny biały ;) no to zamawiam ;) )) i zaczne bawic sie sam, a w koncu folia jaka ? czarna czy brązowa ?
Owczar - 30-01-2011, 02:04

Czarna :)
m6riano - 30-01-2011, 05:50

Owczar napisał/a:
Czarna :)
biedronkowa za 7,99?;-)
ps. a te diody to nie przypadkiem zimne?? bo coś tak mi się wydaje

szpala85 - 30-01-2011, 10:38

Krejzi, i takie powinny być wszystkie zegary :wink: a nie teraz my musimy kombinować .....
ps. tak wogóle to zegary z Cari nie pasują :| .... nasze od galanta są całe okrągłe ,a w Cari mają ucięty spód i jak bym to założył to było by widać odcięty kawałek tarczy ..... w sumie na upartego dało by się to zrobić ..... powiedzcie mi czy w Zegarach od Cari ale od Anglika da radę zmienić na wyświetlaczu mile na km ?? pytanko do posiadaczy Cari GDI ?

Owczar, całkiem ładnie ... widzisz zapomniałem ci napisać że trzeba szlifować tarczę od drugiej strony bo inaczej będzie na niebiesko świecić :wink:
Ciekaw jestem jak będzie z trwałością tych LED-ów .. bo widzę ze dałeś bez rezystorków ,a łączyłeś 4 szt razem ..

jak będziesz kleił wskazówki to po przyklejeniu diody SMD odstaw wskazówki na grzejnik tak na godzinkę ... niech klej dobrze wyschnie ( bo ja od razu to zmontowałem i następnego dnia miałem białą poświatę na traczy od oparów kleju )

robertdg - 30-01-2011, 10:42

Owczar, upewnij się, że rozpuszczalnik nie zniszczy Ci tarczy ;-)
Owczar - 30-01-2011, 11:52

m6riano napisał/a:
biedronkowa za 7,99?;-)

Tak :)

Cytat:
ps. a te diody to nie przypadkiem zimne?? bo coś tak mi się wydaje

Zdjęcie jest przed zdrapaniem farby.

szpala85 napisał/a:
Owczar, całkiem ładnie ... widzisz zapomniałem ci napisać że trzeba szlifować tarczę od drugiej strony bo inaczej będzie na niebiesko świecić

To jest przed zdrapaniem farby...

szpala85 napisał/a:
Ciekaw jestem jak będzie z trwałością tych LED-ów .. bo widzę ze dałeś bez rezystorków ,a łączyłeś 4 szt razem ..

Powinno być ok. Diody pracują z napięciem do 3.3V, czyli 4 mogą pracować na 13,2. Delikatnie skręcę ściemniacz. Chociaż Jak testowałem 1 diodę to dawała radę z prądem chwilowym do 6V :D Ale zaczęła się grzać masakrycznie.
Na 4 spokojnie działała...

Po zdrapaniu farby jest tak:

robertdg napisał/a:
Owczar, upewnij się, że rozpuszczalnik nie zniszczy Ci tarczy

Wiem, wiem, będę musiał sprawdzić w jakimś niewidocznym miejscu.

Panowie podpowiedzcie jak naklejać te folię. Spryskanie wodą niewiele daje. Klei się masakrycznie. Nie było w zestawie niczego do wyciskania wody... Ale nawet jakby była to folia tak się przykleja, że przy wyciskaniu może dojść do załamania folii :/ Nie wiem czy to po prostu taki badziew, czy ja źle do tego podchodzę...

nietoperek - 30-01-2011, 12:00

Może więcej wody z jakimś płynem (np. do naczyń)
Mare - 30-01-2011, 12:17

Raczej woda z mydłem, ale wtedy może się wcale nie przykleić.

Co do ostatniej fotki... chyba gdzieś wcześniej mówiłem, że wyjdzie kolor żółty z ciepłymi diodami ;p;p

... hmm..

...a nie mówiłem... :twisted:

PS: zastanawiałem się nad kolorem wskazówki, a może by spróbować z pomarańczowym? Może udałloby się osiągnąć kolor zbliżony do tego z HC ;> Gdyby dioda była dostatecznie jasna :)