ASX Techniczne - Buczenie przy przyspieszaniu!!
Beta - 20-12-2011, 19:28
MMc już wszystko wie -musicie tylko naciskać w serwisie i prosić o zgłaszanie do W-wy albo bezpośrednio do nich.A swoją drogą to ludzie wyciągajcie ludzie wnioski z tego co sie tu pisze.Pozdrawiam
sh - 20-12-2011, 22:41
Beta napisał/a: | MMc już wszystko wie -musicie tylko naciskać w serwisie i prosić o zgłaszanie do W-wy albo bezpośrednio do nich.A swoją drogą to ludzie wyciągajcie ludzie wnioski z tego co sie tu pisze.Pozdrawiam |
Ale to jest juz jakas oficjalna odpowiedz? Bo z tego co pamietam, stalo twoje auto chyba przez poltora miesiaca w salonie i jedynie wymienili pare szklanek popychaczy (ale nie wszystkie, cokolwiek by to nie bylo) bo wiecej nie mogli sprowadzic No chyba ze costam jeszcze wyniklo na koniec?
Nie zrozum mie zle, jestem calym sercem za tym zeby naciskac na nich i mam nadzieje ze niedlugo cos z tego wyjdzie. Ja przy kazdej wizycie w salonie (zdecydowanie za czesto) zwracam uwage na te dzwieki ale glownie rozkladaja rece i mowia ze jak zostawie samochod to moga poszukac przyczyny. No i wszystko sprowadza sie wlasnie do tego, ze rozstac sie z autem nie moge na dlugo wiec odbieram dokumenty i cierpliwie znosze ta niedogodnosc...
moiler - 27-12-2011, 18:25
witam
Moze Beta uchylisz troche rabka tajemnicy na temat tego buczenia, z tego co wiem to twoje autko zostało na tyle przeswietlone że w koncu doszli co to jest nie chce byc niegrzeczny, ale tak samo jak Ty mam ten problem z tym cholernym silnikiem po ostatniej wizycie a aso w Nowym Sączu serwisant mi powiedział ze cos wchodzi w rezonans ja swoje on swoje myslałem ze cos mu juz powiem, dzwonie do MMC moze od nich sie cos dowiem jesli nic nie dowiem sie na forum
jaca71 - 27-12-2011, 22:51
Beta napisał/a: | MMc już wszystko wie -musicie tylko naciskać w serwisie i prosić o zgłaszanie do W-wy albo bezpośrednio do nich.A swoją drogą to ludzie wyciągajcie ludzie wnioski z tego co sie tu pisze.Pozdrawiam |
"Ja wiem ale nie powiem" - tak w skrócie można zrelacjonować ten wpis. Może nie bądź taka tajemnicza?
Beta - 28-12-2011, 14:09
Wymieniono mi wszystkie szklanki gdzie były stwierdzone luzy zaworowe .Na odbiór samochodu przyjechała osoba z Warszawy .Dzwięk wystepuje tylko przy gwałtownym dodaniu gazy ale juz przy jednostajnej jezdzie nie wystepuje. W Holandii Pracuja nad nowym oprogramowaniem które ma byc wdrozone w naszych silnikach . I dziwi mnie że jezdzicie do serwisów i dajecie sie zbywać że zostawią samochód i będą szukać kiedy wiadomo że przyczyna są wadlwe szklanki i luzy zaworów . Kazdy wasz sygnał w tej sprawie w serwisie powinien trafić do W-wy i powinniście miec to piśmie. Pozdrawiam .
moiler - 28-12-2011, 14:17
witam
dzieki za odpowiedz Beta, dzisiaj rozmawiałem z MMC w Warszawie i powiedzieli mi ze znaja problem i czekaja na nowe oprogramowanie, powiedzieli zeby poczekac na oprogramowanie a jak nie to podjechac i wyregulowac zawory
[ Dodano: 28-12-2011, 14:18 ]
ale ja poczekam na ten nowy soft i zobacze czy to cos pomoze
[ Dodano: 28-12-2011, 14:20 ]
aha mam pytanie jeszcze do Ciebie Beta czy po wymianie tych szklanek i regulacji zaworów jest wszystko dobrze i znikło to brzeczenie
[ Dodano: 30-12-2011, 08:05 ]
nie doczytałem dobrze z twojego postu Beta sorki za przegapienie , wynika ze dzwiek dalej masz czyli usterka dalej wystepuje to po co było grzebac tyle w slilniku i dalej słychac, czyli nic tak naprawde to nie zmieniło
[ Dodano: 30-12-2011, 08:08 ]
trzeba zebrac wszystkich posiadaczy na forum z tym silnikiem i z tym problemem niech dzwonią do MMC, ja juz dzwoniłem ale jeszcze bede dzwoniał i ten temat poruszał az do skutku bo mnie ten dzwiek rozwala
[ Dodano: 16-02-2012, 20:14 ]
witam
widze ze po ostatnim moim poscie wszystkiem uzytkownikom asx 1.6 benzyna znikło buczenie w silniku
[ Dodano: 21-02-2012, 20:07 ]
witam czy ktos juz rozwiazał ten problem ze stukaniem w silniku
Buli2 - 18-03-2012, 18:18
byłem na przeglądzie tydzień temu. Wyjechałem po serwisie - samochód "świerszczy". Wróciłem, "mistrza serwisu" w samochód - słyszał świerszczenie. Zabrał samochód na warsztat, po 20minutach oddał i mówił że wgrano nowe oprogramowanie sterownika i powinno być dobrze. Była 17:50 więc kazał jechać do domu i jakby co to zadzwonić następnego dnia żeby poinformawać czy usterka zniknęła. Zadzwoniłem że kicha i nic nie jest lepiej i miał ktoś oddzwonić. do dziś cisza.
alfredo - 18-03-2012, 21:50
Fakt, temat przycichł.
Co nie znaczy, że rozwiązany. Moje tymczasowe rozwiązanie to jazda na 98, wtedy świerszcza prawie nie słychać.
Lada chwila będe miał przegląd, więc zalałem 95, żeby w serwisie było ewidentnie słychać.
Nie omieszkam zgłosić ponownie usterkę, aby wpisali w papiery, żeby była ciągłość.
Zaraz po przeglądzie zgłosze do centrali MMC (drugi raz). Trzeba cisnąć z tematem - ja mam jeszcze zapas gwarancji, ale co po niektórym może się już spieszyć. Radzę robić to samo (zgłoszenie do aso i MMC).
[ Dodano: 19-04-2012, 23:38 ]
Byłem w serwisie.
Wgrali nowy soft (czytałem coś swego czasu o upgrade na rosyjskim forum - załączałem linka swojego czasu w tym wątku).
"Zmiana oprogramowania ECU silnika wg Newsletteru ENL-12-007".
Uczucia mam mieszane.
Problem nie jest rozwiązany w 100%, ale dźwięki jakby mniejsze.
Powiem tak. Jeździłem duzo na 98, bo wtedy efekty był najmniej słyszalny.
Teraz specjalnie zalewam 95, a dźwięki jakby prawie nie słyszalne, choć zdarzają się przypadki kiedy znów hałasuje. Zrobię więcej kilometrów, bo teraz mam jakieś 500 nakręcone z tym softem. Być może jest tak, że jak już się rozregulowały te zawory, to bez ingerencji mechanika nie zniknie problem.
Mam nadzieje, że chociaż nie będzie gorzej.
Za niedługo zrobię test na 98, będzie można coś więcej powiedzieć.
Niemniej polecam wizytę w aso.
Mika - 28-04-2012, 23:07
Beta, co to znaczy szklanki... ?
Teraz słyszysz dźwięk tylko przy gwałtownym dodaniu gazu. A przy jeździe jednostajnej pod górkę na około 2000 obr/min już nie słychać?
Ja po dwóch miesiącach (około 2000km) gdy pierwszy raz usłyszałem ten dźwięk, to też występował tylko przy wciśnięciu gazu. Po kolejnych dwóch miesiącach, aż do dzisiaj występuje nawet przy jednostajnej jeździe pod nawet lekkim obciążeniem w zakresie 1800-2300 obr/min.
Wiadomość napisałaś 28.12.2011. Czy do dnia dzisiejszego sytuacja się pogorszyła ?
(Jakby ktoś nie wiedział, mam ten sam problem w lancerze 1.6 2011) Szczegółowy opis w dziale lancera:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=72339
Może by tak iść do TVN Turbo do programu "Turbo kamera" czy jakoś tak ? Tam lubią tego typu tematy ?
Ps. Próbuje się psychicznie dystansować od tego, bo naprawdę człowiek mógłby zwariować...
[ Dodano: 28-04-2012, 23:12 ]
A może by tak pójść do jakiegoś niezależnego mechanika, który mógłby wykluczyć ewentualnie spalanie stukowe czy złą pracę zaworów? Zrobił ktoś z Was w ten sposób ?
Pozdro
krzychu - 29-04-2012, 08:13
Mika napisał/a: | co to znaczy szklanki... ? |
Elementy które są między zaworem, a popychaczem. Podlegają regulacji, znaczy wyminie na odpowiedni wymiar jeśli luzy zaworowe są za małe. A luz zaworowy powinien się zmniejszać, a nie zwiększać więc teoretycznie to raczej nie to...
[ Dodano: 29-04-2012, 08:18 ]
Mika napisał/a: |
ewentualnie spalanie stukowe |
Za pewne masz czujnik spalania stukowego, a jakby ten problem tak długo istniał to raczej doszło by już do zniszczenia silnika.
Mika napisał/a: | czy złą pracę zaworów? |
Sam pomiar luzów zaworowych nie jest skomplikowaną czynnością. Możesz poszukać w dziale Lancera w wątku od LPG tam ostatnio parę osób mierzyło luzy bo na gazie się szybciej zmniejszają.
W wątku podanym wyżej ASO sugerowało sterowanie MIVEC-em... Co mogło by się zgadzać bo na to ma szanse pomóc soft...
maniax86 - 30-04-2012, 07:19
albo popadłem w paranoje albo też dzisiaj jadąc do pracy usłyszałem ten dziwny dźwiek ale tylko gdy dodawałem mocniej gazu. Generalnie aby go usłyszeć to jechałem z wytężonym słuchem cały czas i przy zamkniętych szybach. Ale szczerze powiedziawszy jakoś mi to specjalnie ani nie przeszkadza ani nic wiec do serwisu specjalnie z tym nie pojade.
Mika - 30-04-2012, 19:02
Cóż, teraz zastanawiam się, czy to co mi rok temu mówili w serwisie to prawda czy ściema... :/
A mówili, że w tym silniku jest jakiś zawór (związany z MIVEC-iem), który pod obciążeniem wydaje taki dźwięk. Powiedzieli, że jak go wykręcili to już tego dźwięku nie było, ale auto było słabsze...
Czy jest w ogóle taka możliwość, żeby "coś takiego wykręcić" i jeździć bez tego ?
Powiedzieli też, że w ASX wykręcili metalicznie hałasujący element i zastąpili go nowym z magazynu i odgłos był ten sam... Wiec stwierdzili, że tak ma być...
Jeśli to prawda, to może jest jakaś seria wadliwych elementów, a jeśli ściema, to ręce opadają...
maniax86 - 01-05-2012, 00:22
w piątek mam urlop to podjade jednak do serwisu z nimi pogadać bo nie jest to wcale aż takie ciche świerszczenie jak myślałem. Bez włączonego radia czy CD słychać to przy każdym wciśnieciu gazu. Pod koniec lipca mam pierwszy przegląd..... wiec dam im dwa miesiące na pokombinowanie i popytanie co to może być. A jak podjade na przegląd pod koniec lipca to będe oczekiwał już konkretnych działań i wymienienia odpowiednich rzeczy w serwisie..... zobaczymy jak do tego tematu podejdą.
[ Dodano: 02-05-2012, 11:47 ]
dzwoniłem do serwisu na piątek na godzine 10 jestem umówiony. Co dziwne nikt wcześniej nie zgłaszał u nich takiego problemu
Mika - 03-05-2012, 20:51
Tak, oczywiście... To stała reakcja... "Nikt wcześniej nie zgłaszał takiego problemu..."
Nie ma się co przejmować takimi reakcjami...
maniax86 - 05-05-2012, 10:35
Jak Powiedziałem tak zrobiłem i byłem w serwisie i...... na chwilę obecną nie ma żadnej możliwości wyelminowania tego problemu. Serwisy znają temat bo podostawały w tej sprawie stosowne pisma z Warszawy. Wymiana szklanek nie załątwia tego problemu jak pisałą wcześniej o tym zresztą Beta. Pozostaje tylko czekać aż będzie zrobione oprogramowanie, które rozwiąże ten problem. Wgrano mi najnowsze oprogramowanie i.... jest troche ciszej niż było. Pozostaje mieć nadzieję, że kolejne oprogramowania załatwią w końcu ten problem. Zostałem również zapewniony iż ten hmmmm mankament w żaden sposób nie wpływa na silnik i nie spowoduje jego uszkodzenia. Wiec podjeżdżajcie sobie do serwisów po nowe oprogramowania.
Amen
|
|
|