[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sprawdzenie i regulacja luzu zaworowego - Lancer CYxA
Grommit - 19-05-2015, 11:53
Witajcie
Jestem właśnie po sprawdzeniu luzów po przejechaniu na gazie troszkę ponad 40 tyś. Diagnoza - wszystkie w tolerancjach. W jednym cylindrze wylotowy miał najmniejszy luz ale jeszcze w normie. Kolejna wizyta ustalona za 25 tyś.
Poniesione koszty sprawdzenia luzów 90zł
plecho1 - 19-05-2015, 14:24
Jeśli na jednym luz był mniejszy, to proponuję przyjrzeć się wtryskiwaczowi gazowemu obsługującemu ten cylinder. Być może ma trochę mniejszą wydajność względem reszty przez co ten cylinder dostaje mniejszą dawkę gazu co może powodować ubogą mieszankę i wyższą temperaturę spalania.
Grommit - 19-05-2015, 14:27
W przyszłym tyg wypada mi przegląd instalacji gazowej, podrzucę więc temat.
Bałem się tych luzów po przeczytaniu wszystkich postów
A i że głośniejsze auto się stało więc postanowiłem sprawdzić. Teraz wiem że zawory ok, a poszukiwanie większe głośności twrają
maciekkepa - 08-06-2015, 13:04
Czy ktoś jest w stanie podać jakie powinny być zakresy na poszczególnych zaworach. Mivec 2.4. Przede mną 1 sprawdzenie po 60kk na gazie.
Z góry dziękuję.
[ Dodano: 16-06-2015, 14:34 ]
Sprawdzone. po 60k km na LPG należy zrobić regulacje - szczelina robi się ciasna.. będzie szlifowanie szklanek czy jakoś tak. To będzie z 2-3 razy taniej..
Hubeeert - 24-06-2015, 09:52
Obstawiam, że był to pierwszy cylinder - ten z najmniejszym luzem A jeżeli tak to silnik bez LPG miał tak samo - 3 szklanki z luzem o 0,02 mm poza tolerancją fabryczną
intruder9 - 17-07-2015, 20:56 Temat postu: Lancer 1.8 jest słaby, muli, nie przyspiesza!!! Mam problem z moim Lancerem 1.8 benzyna 2009 r.
Oczywiście przeczytałem wszystkie tematy i nie znalazłam pasującego do mojego problemu.
Otóż samochód ogólnie jest słaby ale najbardziej na mniejszych obrotach, np. po wciśnięciu gazu do dechy przy obrotach 2-2,5 tys. muli i nie przyspiesza. Przy ruszaniu trzeba sporo obrotów lub ruszać bardzo delikatnie inaczej przydusi go i rusza bardzo wolno.
Podczas przyspieszania czuć delikatne szarpnięcia.
Może ktoś miała podobne problemy ?
Samochód ma przejechane 70 tys.
Komputer oczywiście nie wykazuje żadnych błędów.
[ Dodano: 17-07-2015, 21:01 ]
Dodam że jest instalacja gazowa i samochód na gazie działa tak samo jak na benzynie co wyklucza chyba kilka spraw np. filtr paliwa itp.
RalfPi - 17-07-2015, 23:15 Temat postu: Re: Lancer 1.8 jest słaby, muli, nie przyspiesza!!!
intruder9 napisał/a: |
Oczywiście przeczytałem wszystkie tematy i nie znalazłam pasującego do mojego problemu.
|
Witaj - oczywiście nie przeczytałeś.
Przepustnica do czyszczenia? Przerabiane parę razy na Forum.
Może też luzy zaworowe do regulacji?
mjsystem - 18-07-2015, 10:25
maciekkepa napisał/a: | Sprawdzone. po 60k km na LPG należy zrobić regulacje | Co 20-30 tysięcy, nie rzadziej.
[ Dodano: 18-07-2015, 10:26 ]
intruder9 napisał/a: | Oczywiście przeczytałem wszystkie tematy i nie znalazłam pasującego do mojego problemu. | Juz znalazłeś
lurek - 17-08-2015, 11:05
Czy przy sprawdzaniu luzów zaworowych ZAWSZE należny wymienić uszczelkę (chyba od pokrywy)?
Arczi89 - 17-08-2015, 11:09
powinno się. Uszczelka może się odkształcić i będzie kapał olej (nie jest to reguła ale zdarza się często). Nic groźnego ale uszczelka droga nie jest więc po co ryzykować
Yorii - 18-08-2015, 08:35
Witam dodam swoje 5 groszy ASX 1.6 SIlnik po 38tyś km ASO zaleciło robienie luzów zaworowych. (Warszawa Marki) Lancer 60 tyś jak zadzwoniłem się umawiać zdziwieni byli że w Rzeszowie nie sprawdzili mi luzów po 40 tyś (oba auta zagazowane). Po szlifowaniu (stwierdzili ze mogą szlifować) auto lepiej sie zbiera żywsze i spokojniej pracuje. Znikły objawy braku mocy na świeżo odpalonym silniku. Spadło nieznacznie spalanie. Poinformowano mnie także ze na tych samych szklankach się 2 szlifowania nie wykonuje. Więc pewnie gdy pojawią się objawy luzów to już tylko wymiana. To tak tylko z mojej strony jak u mnie było z luzami
Druga sprawa czasem zdarzało sie ze na ciepłym/zimnym silniku trzeba było długo kręcić. Zauważyłem ze jak sie tak dzieje trzeba sobie odpuścić kręcenie poczekać 2 sekundy i próbować 2 raz i w 98 % palił za 2 razem na dotyk. W serwisie wymienili koło rozrządu , pomimo ze mojego numery vin nie było wyznaczonego na taka akcje serwisową. problem znikł za wymianę nic nie zapłaciłem. nie wiem czy od luzów znikł czy od tego koła ale jest gicik. te same objawy miałem i w ASX z 2013r i lancerze z połowy 2012 oba auta na gwarancji z instalacja LPG STAG w ASX ustawienie benz lub gaz w lancerze ustawiony benz lub gaz + do 15% benz.
intruder9 - 26-08-2015, 21:20
Więc tak:
luzy zaworowe sprawdzone - są ok,
rozrząd sprawdzony - jest ok,
przepływka sprawdzona - jest ok,
czujnik spalania stukowego sprawdzony - jest ok,
świece wymienione - ok.
Samochód nadal szarpie na niskich obrotach i brakuje mu mocy !!!
Ktoś ma jakieś sugestie co mu dolega ?
mjsystem - 26-08-2015, 21:24
intruder9 napisał/a: | Ktoś ma jakieś sugestie co mu dolega ? | Kable, świece?
intruder9 - 26-08-2015, 22:01
Świece jak pisałem są nowe.
Jutro ma być podmieniona cewka zapłonowa.
Ale to już ostatni pomysł.
Jak to nie pomoże to już nie wiem co.
Oczywiście komputer nic nie pokazuje.
mjsystem - 26-08-2015, 22:13
intruder9 napisał/a: | Świece jak pisałem są nowe. | Świece i kable potrafią być felerne. Coś musi być przyczyną. Co spowodowało takie zachowanie? Kiedy to się stało?
|
|
|