[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wymiana rozrządu
ma_ko - 01-04-2017, 10:19
Co prawda rozrząd planuje wymienić za parę miesięcy ale przypadkiem znalazłem dziś że u mnie w mieście ktoś sprzedaje pompe wody Blueprint za 200zł nową na gwarancji? Opłaca się czy to taka średnia cena?
Owczar - 01-04-2017, 10:39
Bierz aisin lub gmb.
Krzyzak - 01-04-2017, 22:25
Drogo. GMB (japońska) można za 140-160 kupić
dreamstar - 28-07-2017, 21:58
More Than Explo napisał/a: | Odkopuje temat Czy ktoś posiada zdjęcia z tego wątku? Niestety wszystko już wygasło, a przymierzam się do samodzielnej wymiany rozrządu z pompą wody i napinaczem.
Będę wdzięczny za wszelkie materiały i fotki |
Strzeliłem babola, bo nie ustawiłem znacznika na wale po zdemontowaniu paska. Czy to wycięcie na blaszce ma licować z odlewem na bloku silnika obok czujnika? Mam fotkę, ale nie wiem jak ją to wkleić...
Michaszysz - 06-06-2018, 01:44
Dowiedziałem się że "bulgotanie" silnika jest przyczyną zbyt luźnego paska rozrządu, co jest spowodowane złym ustawieniem napinacza. Rozrząd miałem wymieniany rok temu i chciałbym sam ustawić napinacz. Mógłby ktoś opisać krok po kroku jak to zrobić, żeby nie rozbierać niepotrzebnie dodatkowych części?
szwagierr - 06-06-2018, 08:15
Trzeba wyjąć napinacz, ścisnąć go w imadle tak, by można było założyć drut-zabezpieczenie, przykręcić z powrotem na miejsce, poluzować rolkę i dokręcić naciągając z siłą 3Nm (w manualu jest rysunek poglądowy). Po 5 minutach i kilku obrotach wałem sprawdzić czy zabezpieczenie w napinaczu można swobodnie wyjmować i wkładać, jeśli nie - zaczynasz wszystko od początku.
PS Zbyt luźny pasek powoduje jego zniszczenie i przeskoczenie, o 'bulgotaniu' nie słyszałem.
Michaszysz - 06-06-2018, 11:47
Dam radę to zrobić wszystko od góry?
Krzyzak - 06-06-2018, 12:45
jak chcesz tylko zmienić wstępne ustawienie napinacza to dasz radę to zrobić od góry, ale i tak musisz zdjąć dolną obudowę rozrządu a na pewno łapę trzymającą napinacz alternatora - więc i tak podobna robota
ale możesz zdjać zaślepkę i ustawić rozrząd na znaki (czyli dół na T a góra to jedna z obudów górnych i tam koło zębate na znaki) i po 10 minutach (manual podaje 15) sprawdzić czy da się wsadzić szpilkę w otwór blokujący trzpień napinacza - jak tak, to jest ustawiony poprawnie
inaczej - przy poprawnie ustawionym napinaczu blokadę z niego da się wsadzać i wyciągać bez problemu, paluszkiem
|
|
|