To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Wyrzucanie zapłonu

MaciejLiebherr - 03-09-2014, 09:54

Niestety nie mam. Niema nikogo w pobliżu kto by mógł podjechać. Na przewodach jest napisane 1997 czy jest to rok produkcji przewodów ? Co robić ?
komarsnk - 03-09-2014, 11:16

MaciejLiebherr napisał/a:
Niestety nie mam. Niema nikogo w pobliżu kto by mógł podjechać. Na przewodach jest napisane 1997 czy jest to rok produkcji przewodów ? Co robić ?

Przewody są najbardziej wrażliwym elementem układu WN - bez ich wymiany nie ma co dalej gdybać jeśli są wiekowe.

MaciejLiebherr - 03-09-2014, 11:24

Mam na dzisiaj do odbioru przewody NGK. Dziwne że podczas wypadania zapłonu nie zgłasza żadnego problemu.

[ Dodano: 03-09-2014, 14:39 ]
Ściągnąłem przewód ze świec i w środku jest troszkę oleju i na przewodzie też było trochę oleju czy to normalne ? Jaki potrzebny jest klucz do świec, chodzi o długość i rozmiar?

robertdg - 03-09-2014, 18:26

Klucz 16mm 20cm będzie aż nadto ;-)
Co do oleju na przewodach, musisz wymienić uszczelki pokryw w komplecie z uszczelkami gniazd świec zapłonowych - jest odpowiedni temat

MaciejLiebherr - 04-09-2014, 00:49

Jestem po wymianie przewodów. Objawy nie ustąpiły. Gdy silnik się co raz bardziej nagrzewa to co raz częściej przerywa. Gdzie szukać przyczyny?
Marcino - 04-09-2014, 08:13

CZyli co:
1. Świece nowe
2. Przewody nowe
3.Kopułka nowa
4. Palec nowy
a cewka...????

komarsnk - 04-09-2014, 08:52

MaciejLiebherr, jak włożyłeś nowe kable w zaolejone gniazda to nic z tego... Montaż kabli musi być ekstra dokładny jeśli chodzi o odtłuszczanie porcelanki świec, fajek kabli klucza do tychże świec.... Jak są nowe świece (bez oleju w gniazdach), nowe kable, nowa kopułka i palec to zostaje tylko cewka (w sumie objaw z pogorszeniem objawów przy rosnącej temperaturze by się zgadzał).
MaciejLiebherr - 04-09-2014, 09:24

Tak, wszystko nowe. Na zimnym silniku obroty trzyma, nie gubi zapłonu. Gdy tylko się rozgrzeje objawy narastają, gdy jest już porządnie nagrzany to cały czas przerywa słychać to tłumiku najbardziej. Świecy nie wymieniałem ale wyczyściłem gniazda.

[ Dodano: 04-09-2014, 09:30 ]
Może to moduł ? Ale objawy to cewka?

KsiadzRobak - 04-09-2014, 13:16

Usterka cewki w V6 jest dość częstym zjawiskiem. Generalnie jednak nie zależy ona od temp. silnika.
A kompresja sprawdzona? - może uszczelka głowicy się przepala.
Świece ile mają przebiegu?

MaciejLiebherr - 04-09-2014, 14:10

Niesprawdzana. Ale to zdażyło się odrazu po umyciu silnika. Świece zamówiłem jutro będę miał razem z cewką oyodo. Jak to nie pomoże to tylko moduł?

[ Dodano: 04-09-2014, 15:20 ]
Odkręciłem świece i zobaczyłem że świece wyglądają tak jak te w linku:
http://forum.autokacik.pl...01-IMG_1669.JPG

KsiadzRobak - 04-09-2014, 22:13

wyglądają normalnie
wg mnie cewka padła - szczególnie, że to częste w V6

komarsnk - 04-09-2014, 23:49

Jak jest efekt koronny tzn. że jest olej w gniazdach... Uszczelnij porządnie gniazda, wyczyść je (najlepiej zmywaczem do hamulców) i zakręć nowe CZYSTYMI rękami i kluczami.
Niemniej mi też to wygląda na cewkę.

shirkan87 - 20-08-2015, 01:00
Temat postu: Wypadanie Zapłonu
WITAM .mozliweze temat sie powtórzy jestem tu nowy i z góry przepraszam i obiecuje poprawę.sytuacja wygąda tak .kupilem sobie miskia 2,5 v6 wszysto działało git itp załorzylem gaz pojezdzilem z 2 dni pojehalem na myjnie wyjechałem mysle wysusze szybko 1...2...3.... i przy 4,5 tysz nagle zatrzymalo go stracil moc i nie gasł ale robi nie na wszystkich garach.przy szybkim wcisnieciu gazu gasnie przy powolnym tak na wyczucie nie zgasnie i na wyzzszych obrotach niz 2,5 jest okej jedzie normalnie itp .ale nizej jest tragedia ... kable swiece palec i kopółka aparatu wymieniona na nowe problem ten sam.PROSZE RATUJCIE BO NIE CHCE NA DARMO KASY W CZESCI LADOWAC ....... LEPIEJ KOMUS ZA POMOC FLASZKU POSTAWIC ;)
Witek vel Mysza - 20-08-2015, 05:37

Jeśli przewody miały przebicia i odpaliłeś na nie wysuszonych, przeciążyłeś układ zapłonowy, prawdopodobnie cewkę. Moim zdaniem aparat zapłonowy do wymiany. No chyba że gdzieś w fajkach stoi jeszcze woda.
shirkan87 - 20-08-2015, 06:24

No tez wlasnie ta cewka mi spokoju nie daje a juz pojecia niemam bo po podpieciu do kompa zadnych bledow nie pokazuje itp .ale iskra jest strasznie slaba i dziwnego koloru .