Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
Morfi - 30-08-2010, 22:17
przy takim przebiegu chciałbys wlać juz półsyntetyk? GDI nawet do 200 tys jeżdżą na syntetyku.
Moomin - 30-08-2010, 22:22
Morfi napisał/a: | przy takim przebiegu chciałbys wlać juz półsyntetyk? GDI nawet do 200 tys jeżdżą na syntetyku. |
A ja nie pisałem nigdzie o półsyntetyku. Twoja sugestia skreśla na przykład Mobil 1 5W50, który wiele osób tu chwali.
winiu89 - 30-08-2010, 23:13
A co powiecie koledzy o tym:
http://allegro.pl/valvoli...1176615411.html
Tylko to jest 4 litry, i właśnie się zastanawiam, czy na ewentualną dolewkę starczy? bo chyba coś koło 4 litrów wchodzi przy wymianie prawda?
Moomin - 30-08-2010, 23:18
winiu89 napisał/a: | l
Tylko to jest 4 litry, i właśnie się zastanawiam, czy na ewentualną dolewkę starczy? bo chyba coś koło 4 litrów wchodzi przy wymianie prawda? |
Mi co roku wchodzą jedynie 3 litry, 1l zostaje mi na ewentualne dolewki. Do suchego silnika wchodzi 3,8, ale przy wymianie tyle nie wejdzie. Parę dni temu zmieniałem - 3 litry i na bagnecie max.
emfranc - 03-09-2010, 10:20
Morfi napisał/a: | przy takim przebiegu chciałbys wlać juz półsyntetyk? GDI nawet do 200 tys jeżdżą na syntetyku. |
mogę potwierdzić, a nawet dodać od siebie, że na syntetyku spokojnie polatasz do 300 tys.
SHARK1979 - 03-09-2010, 11:03
emfranc napisał/a: | mogę potwierdzić, a nawet dodać od siebie, że na syntetyku spokojnie polatasz do 300 tys. |
Ale jak kupisz autko z Niemiec i nie zawsze wiesz co tam siedzi na pewniaka lejesz rozumie syntetyk
[ Dodano: 03-09-2010, 11:07 ]
winiu89,
Ten link co podałeś to dobre oleje chwalone przez wiele osób, też o nim kiedyś myślałem tylko mnie troszke cena odstraszyła A u siebie mam znajomy sklep MOTO i leje Mobil super S 10w/40
emfranc - 03-09-2010, 18:14
SHARK1979 napisał/a: | Ale jak kupisz autko z Niemiec i nie zawsze wiesz co tam siedzi na pewniaka lejesz rozumie syntetyk |
tak dokładnie zrobiłem i dzisiaj nie żałuję tej (na pewno trudnej) decyzji
Kupiłem autko z przebiegiem ok 140 tys. widziałem naklejkę z serwisu Mitsu na której było 133 tys. i plakietka Valvoline z oleju - nie było jednak oznaczenia oleju, a właściciel, typowy niemiaszek, nie potrafił powiedzieć co wlewali. Zarejestrowałem się na forum poczytałem trochę i w sumie pod wpływem postów Bartka, który twierdzi, że do GDI tylko syntetyk, taki zalałem i tak zostało.
Piwor - 03-09-2010, 18:52
SHARK1979, do silnika lejesz tylko syntetyk. W ostateczności pół. Jeśli motor cieknie lub pali olej, to wykonuje się remont, ewentualnie uszczelnienie. Minerał na prawdę ma tragiczne właściwości smarne.
ciniak - 03-09-2010, 23:54
rwd14b napisał/a: | wlano mi platinum. |
Czym prędzej pozbądź się tego wynalazku. Kolega chciał być patriotą i do swojego motocykla wlał platinum (oczywiście przeznaczony do jednośladów) Wystarczyło przejechanie niecałych 2 tys. km. żeby znowu stać się pro zachodni. Nie dość, że zaczął brać olej i dymić to jeszcze pojawiły się wycieki spod głowicy.
Jeśli wszystkie wyroby naszego potentata przemysłu naftowego mają taką jakość to ręce opadają.
emfranc - 04-09-2010, 11:18
Piwor napisał/a: | do silnika lejesz tylko syntetyk. W ostateczności pół. Jeśli motor cieknie lub pali olej, to wykonuje się remont, ewentualnie uszczelnienie. Minerał na prawdę ma tragiczne właściwości smarne. |
Dokładnie tak, jestem tego samego zdania. Nie wiem kto wymyślił uszczelnianie silnika minerałem, ale wygląda to tak jakby na problemy z trzymaniem moczu lekarz poradził pić gęstą herbatę. Poza właściwościami smarnymi olej ma jeszcze oczyścić silnik i zapewnić pierścieniom optymalne warunki do pracy. Minerał powoduje po pewnym czasie zapchanie szczelin, w których pracują pierścienie szlamem, co prowadzi do ich zakleszczenia i silnik zaczyna zużywać olej. Może też zacząć kopcić. To tak w dużym uproszczeniu, bo dużo zależy od zużycia konkretnego silnika i podobne objawy mogą mieć różne przyczyny.
SHARK1979 - 04-09-2010, 15:29
Więc lejąc od 30tyś półsyntetyk można spokojnie wejść na następną wymianę na syntet
winiu89 - 04-09-2010, 22:29
A do carismy 1.8 GLS (115KM) na liczniku 150k (nie wiem czy nie było cofane) i nie wiem co było lane wcześniej, jaki olej byście polecili zalać?
zbycho77 - 04-09-2010, 22:33
winiu89 napisał/a: | A do carismy 1.8 GLS (115KM) na liczniku 150k (nie wiem czy nie było cofane) i nie wiem co było lane wcześniej, jaki olej byście polecili zalać? |
Przy 150kkm warto spróbować go zalać syntetykiem 5W40. Jak będzie brał (bo np. był sporo cofnięty) zejdź na półsyntetyk.
emfranc - 05-09-2010, 15:28
SHARK1979 napisał/a: | Więc lejąc od 30tyś półsyntetyk można spokojnie wejść na następną wymianę na syntet |
Jeśli nie ma żadnych wycieków myślę, że nie powinno być problemu z przejściem na syntetyk. Po za tym po zalaniu syntetyka, wypłuka on nagar z silnika i mieszając się z nim, trochę zgęstnieje. Trzeba obserwować uszczelki czy nie pojawiają się gdzieś przecieki (najczęściej spod pokrywy zaworów do świec). A jak już się pojawią wymienić uszczelki i zalać... syntetyk
[ Dodano: 05-09-2010, 15:31 ]
Zresztą , nie pamiętam dokładnie bo to było ponad trzy lata temu, po zakupie autka zalałem chyba Mobil 10W40 i dopiero przy kolejnej lub następnych wymianach wlałem pełny syntetyk. Musiałbym poszperać bo zbieram gdzieś te plakietki co dają na silnik przy wymianie.
Piwor - 05-09-2010, 15:53
winiu89, do poprzedniej Cari 1.8 SOHC zalałem 5W30 po 200kkm. No i cóż, zmieniła się praca motoru. Było to odczuwalne.
|
|
|