[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia
gms - 19-02-2014, 09:20
Hmmmm ma czas żeby ściągnąć a nie ma czasu żeby grzebać. Dla mnie trochę to dziwne.
Ja dzwoniłem do Pana Malika. Sam będę ściągać skrzynię (mechanik liczy sobie 300 zł za tą operację) potem dzwonie i wysylam do naprawy.
Kompletna naprawa skrzyni na która daję gwarancję P. Malik to 1500 zł
Wymiania lożysk na wałkach 660 zł.
Dzięki za pomoc Panowie
Pozsotało teraz czekać aż auto do mnie dotrze, ściągnać skrzynie i wysyłać
fredfm - 19-02-2014, 09:28
tylko robiąc coś samemu wiem że zrobię to dobrze:)) Wszystkie 4 łożyska to koszt 400zł (za tyle mi się je udało wyhaczyć:), olej 80zł, a reszta to moja bezcenna praca:). A za ściągnięcie i włożenie skrzyni 100-150zł.. Tylko czy ogarnę samodzielnie wymianę tych łożysk....;/
Cacper - 19-02-2014, 09:43
Naprawy we własnym zakresie kończą się tym, że trzeba je powtarzać i to generuje dodatkowe koszty i niezadowolenie z użytkowania auta, dlatego lepiej oddać skrzynię do dobrego warsztatu. Moim zdaniem najlepsi specjaliści od skrzyni biegów w Galancie są w Warszawie na ul. Oliwskiej.
Owczar - 19-02-2014, 10:25
Jeśli poczytasz dokumentację od skrzyni i masz zdolności manualne to powinieneś dać radę.
Jeśli skrzynia nie hałasuje, to łożyska są ok, ale może być wyjechana podkowa i wałek sprzęgłowy się porusza.
Hugo - 19-02-2014, 12:26
fredfm napisał/a: | czy skrzynia od 2,4 GDI pasuje do V6?? | Nie pasuje. Te silniki mają zupełnie inne bloki.
fredfm - 19-02-2014, 13:01
W takim bądź razie chyba się podejmę samodzielnego remontu. Tak jak wspominałem skrzynia pracuje cichutko, więc pewnie winowajcom będzie podkowa. Jednak póki nie rozbiorę nie będę wiedział... dzięki za odpowiedzi!!
Owczar - 19-02-2014, 13:03
Ogólnie jak rozbierzesz to posprawdzaj pasowania luzy itd.
Anonymous - 20-02-2014, 10:58
Witam. Pech chciał, że mój mechanik nie popisał się przy wymianie sprzęgła i źle zamocował półoś w skrzyni biegów. Skutkiem tego wychlapało cały olej ze skrzyni. Zalałem ją świeżym olejem i mam teraz w skrzyni srebrną breję ale pomimo tego biegi wchodzą bez problemu i sama skrzynia nie wyje podczas jazdy. Wiem, że zakup "nowej" i raczej używanej skrzyni to tylko kwestia czasu. W związku z tym mam pytanie jak mniej więcej ocenić stan używanej skrzyni? Większość sprzedających daje zazwyczaj gwarancję rozruchową ale czy to wystarczy aby ewentualnie zareklamować część?
Owczar - 20-02-2014, 11:06
ektomek napisał/a: | W związku z tym mam pytanie jak mniej więcej ocenić stan używanej skrzyni? |
Rozebrać ją. W zasadzie każda używana skrzynia wymaga wymiany łożysk jeśli nie były wymieniane. Przed założeniem warto je od razu wymienić...
Krzysek - 20-02-2014, 11:26
Bez rozebrania skrzyni, nie ma mozliwości jej sprawdzenia. Najlepiej jak przed zakupem jest jeszcze w aucie.
milo - 20-02-2014, 15:21
ektomek napisał/a: | jak mniej więcej ocenić stan używanej skrzyni? |
Jeśli wałek sprzęgłowy ma luz wzdłużny i luz gór dół to już jasne remont
Anonymous - 20-02-2014, 15:49
Tak się zastanawiam czy szukać skrzyni tak na szybko czy pojeździć jeszcze na starej i rozejrzeć się spokojnie za czymś w przyzwoitym stanie. W sumie poza tym , że wsteczny przy zimnej skrzyni nie zawsze wskakuje do końca nic poważnego się nie dzieje. Ale z drugiej strony obawa, że skrzynia "rozjedzie" się w trasie
Pabulon - 20-02-2014, 17:51
Ja oddałem skrzynię na wymianę łożysk i teraz jak jest zasprzęglona to zauważyłem że coś mi huczy, :/ słychać łożysko pracujące cholera jasna...wcześniej było takie cyk cyk cyk a teraz jest stałe huczenie. Może to dlatego że zamiast łożyska które powinno być zakryte gumką zastosowałem otwarte... ale przecież w skrzyni wszystko pływa w oleju :/
Krzyzak - 21-02-2014, 08:28
Pabulon napisał/a: | przecież w skrzyni wszystko pływa w oleju | nie e, nie pływa
oleju jest tam do 1/4 wysokości albo i mniej
najbardziej zanurzony jest mech. różnicowy a reszta jest rozchlapywana od obrotów
czasem jeszcze jest rynienka z olejem do smarowania np. 5 biegu - zależnie od konstrukcji
Owczar - 21-02-2014, 14:28
A łożysko oporowe wymienione?
Milo w swoim wyjął osłonki z łożysk i jest ok, więc to może jeszcze kwestia jakie te łożyska były?
|
|
|