Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
Hugo - 29-12-2010, 09:32
poketon żadnego półsyntetyka, tymbardziej do GDI. Przebieg ma małe znaczenie. Ja w Galancie mam 260 000 km przebiegu i zalałem poprzednio Mobil 0W 40, a teraz mam Motul 8100 X-CESS 5W 40. Silnik pracuje bosko, cichutko i równiutko. Jeśli szanujesz swoje auto (silnik) to wlej mu pełen syntetyk, a zobaczysz jak powinien pracować. Nie słuchaj rad mechaników od golfuf itp. copów. Silniki japońskie są wymagające co do rodzaju oleju, ale jak im serwujesz odpowiedni to benzyniaki robią spokojnie przebiegi po milion km bez naprawy głównej.
poketon - 29-12-2010, 13:09
zalałem jednak castrol magnatec 10w40.myśle że jak pojeżdże troszke na ty to bede sie jeszcze mógł przerzucić na jakiegoś pełnego syntetyka.jak do tej pory silnik suchutki i po wymianie przejechałem nie dużo ale silnik też jak pracował ładnie tak nadal pracuje(cichutko i bez klekotania)
plecho1 - 29-12-2010, 13:21
No to gratuluje, ja tak samo zrobiłem i zaczeły cykać zawory. Pierwszy i ostatni raz zalałem ten olej do auta. Po 4tys zmieniłem go na Motula 8100 5w40 i odrazu się poprawiło. Lepiej było użyć płukankę silnika i odrazu zalać syntetyk.
Hugo - 29-12-2010, 13:52
poketon po co pytasz jesli nie słuchasz rad?
poketon - 30-12-2010, 13:06
po przeczytaniu wielu postów spotkałem sie z wypowiedziami ludzi którzy wymienili na półsyntetyk...chwalili sobie te oleje.i szczerze mówiąc nie wierze w to że olej może spowodować klekotanie....no chyba ze poprzedni właściciel załał doktora i po zmianie oleju odkryte zostały wady...
poketon po co pytasz jesli nie słuchasz rad?
pytanie zadałem wieczorem i odpowiedzi nie uzyskałem a olej pojechałem wymienic wczesnym rankiem(czytaj-nie uzyskałem żadnej rady przed tym jak wymieniłem olej).poza tym chyba nie myślisz że jak jedna nie znajoma osoba powie mi ze mam wymienić na taki a nie na inny bez uzasadnienia to ja pokornie tak zrobie jak każdy rozsądny człowiek zresztą.
plecho1 - 30-12-2010, 13:24
Zanim wymieniłem na syntetyk to przeczytałem kilka tematów na tym forum. W wielu postach przewijała się informacja o kiepskiej jakości Castrola 10w40 a zresztą i innych olejów które są rozlewane i sprzedawane w Polsce. Większość olejów znanych producentów. które są sprzedawane w Polsce mają o wiele gorsze parametry niż te same oleje sprzedawane na zachodzie. Więc najlepiej zalewać oleje które nie są rozlewane w Polsce.
W moim aucie poprzedni właściciel na pewno nic nie dolewał do oleju, kupiłem go od znajomego Holendra który lał właśnie Castrol 10w40 i wszystko było ok więc i ja taki zalałem. Niestety zawory zaczeły klepać a po zalaniu syntetyka Motula przestały więc chyba coś w tym jest.
poketon - 30-12-2010, 13:28
no możliwe że polskie oleje są kiepskie...jednak bałem sie zalac syntetyka(jestem laikiem i jeśli ktoś pisze że silnik może sie rozszczelnić to wole nie ryzykować)...jeśli zacznie sie coś dziać to pewnie zrobie tak jak piszecie bo nie chce wbrew pozorom "zarżnąć" silnika...czyli jak teraz zalałem 10w40 to później moge syntetykiem?czytalem że niektórzy tak robili.
plecho1 - 30-12-2010, 14:59
Nic się nie stanie, wiele osób na tym forum tak zrobiło i są zadowoleni a to że się rozszczelni to stare mity z czasów PRL ciągle jeszcze powtarzane przez niektórych:) Bo na logikę to co niby miałoby się stać? Syntetyki mają lepsze parametry czy to w niskich czy wysokich temperaturach, wytrąca się z nich mniej syfu więc wszystko tylko przemawia na ich korzyść.
wolo - 30-12-2010, 19:50
Hugo napisał/a: | poketon żadnego półsyntetyka, tymbardziej do GDI. |
Ja też za jakieś 2tysiaki bedę wymieniał olej, ii dlaczego uważasz,że nie powinien być pólsyntetyk??
poprzedni właściciel jeżdizł na mobil super S 10w-40 półsyntetyk ii ,,nic" takiego się nie działo ;]
[ Dodano: 30-12-2010, 20:15 ]
ahaa przebieg 172 000km.. a jaka pojemność oleju mieści się w silniku w carismie GDI ? bo nie wiem czy kupic 4l czy 5l..
Anonymous - 30-12-2010, 21:10
4L wystarczy. Do GDI wchodzi pod max. kreskę 3L. Litr Ci zostanie na ewentualną dolewkę.
wolo - 30-12-2010, 21:50
byczeks napisał/a: | 4L wystarczy. Do GDI wchodzi pod max. kreskę 3L. Litr Ci zostanie na ewentualną dolewkę. |
aha,dzięki za odpowiedz
a Ty na jakim oleju jeździsz??
Anonymous - 30-12-2010, 23:19
Castrol Edge 5W30.
Hugo - 31-12-2010, 08:54
poketon napisał/a: | jeśli ktoś pisze że silnik może sie rozszczelnić to wole nie ryzykować | Kto tak pisze? Chyba tylko ten kto nie ma pojęcia o japońskich silnikach? poketon napisał/a: | czyli jak teraz zalałem 10w40 to później moge syntetykiem? | To pytanie bylo miliony razy zadawane na tym forum i odpowiedź była, jest i będzie jedna: TAK!
poketon - 31-12-2010, 17:28
może i miliony razy ale gdybyś zwrócił uwagę to jestem nowym forumowiczem i wyobraź sobie ze moje zycie to nie tylko to forum...więc zamiast umoralniających gadek dla świeżaka prosiłbym o konstruktywne wypowiedzi...w każdym razie dziękuje za wszystkie nakierowujace podpowiedzi-wszystkiego dobrego w nowym roku;)
Saqu - 31-12-2010, 21:32
Ogólnie to do tego silnika powinno się używać rzadkich olei typu syntetyk w ostateczności półsyntetyk, silnik w swojej kulturze pracy ma skłonność do gromadzenia nagaru przez co jest zasyfiony bardzo kolektor, przepustnica itp. w wymieszaniu z gęstym olejem spowoduje pozapychanie się popychaczy przez co może pojawić się tzw klekot. w miarę możliwości lepiej jest stosować syntetyk, choć wiadomo droższy... ale czasami warto wydać pare zł więcej, tym bardziej że wymiany nie aż tak często
O mineralnym najlepiej wogóle zapomnieć
|
|
|