Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Owczar
20-01-2011, 19:10
Wzmacniacz.
Autor Wiadomość
Kaleto 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-01-2011, 17:57   Wzmacniacz.

Witam. Niedawno dostałem od kuzyna wzmacniacz który chciałbym zainstalować w moim Galu. Niestety nie dostałem do niego kabli :( Zwracam się z prośbą do znawców o opisanie ponumerowanych wejść, gdyż sam jestem w tym kompletnie lewy. Przepraszam jeżeli umieściłem temat w nieodpowiednim dziale. Z góry dziękuję za pomoc.
http://img199.imageshack.us/i/wzmak1.jpg/
http://img708.imageshack.us/i/wzmak2.jpg/
http://img535.imageshack.us/i/wzmak3.jpg/

Kamil_Ziomek 
Mitsumaniak

Auto: EA2A 1998
Wysłany: 20-01-2011, 18:07   

Co prawda zły dział bo jest na forum dział car audio. Ale skoro już coś pisze to pomoge. Tam gdzie masz wejścia skręcane (5) na śrubokręt gnd -masa , remote- plus po którym wzmacniacz się włącza (najlepiej plus z radia albo po stacyjce) , B+ - plus z akumulatora. Tam gdzie masz czincze (2) ( nie wiem jak się pisze) ( te okrągłe ) z napisem input to wejście niskiego sygnału czyli jakby ze specjalnego wyjścia z radia. Mała prostokątna wtyczka (1) na 6 pinów służy do podpięcia sygnału wysokiego np z kabli od głośników niestety nie wiem w jakiej kolejności ale pewnie dół to masa , pierwszy u góry lewy głośnik , drugie prawy , trzecie mono -tych wyjść nie jestem pewien. Bez wtyczki numer 3 powinno działać.

Kaleto 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-01-2011, 18:17   

http://allegro.pl/przewod...1401750838.html
Jeszcze jedno pytanie, na początek zamówiłem te kable, po powrocie z Holandii do której zamierzam się wybrać zmienie całe Caraudio- czy sa wszystkie elementy potrzebne do odpalenia wzmacniacza i podłączenia tubki?

Kamil_Ziomek 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-01-2011, 18:22   

Z tego wygląda że wszystko jest. Bezpiecznik załóż jak najbliżej akumulatora żeby w razie przetarcia kabla padł bezpiecznik a nie spaliło się auto.

biriapro 
Forumowicz

Auto: colt79 gal86 colt 94 cbw95
Wysłany: 20-01-2011, 23:16   

co do tego remote to z radia wychodzi niebieski kabel w który zasilanie jest tylko w tedy gdy radio pracuje.Zazwyczaj oznaczony jest jako ant bo służy też a w zasadzie głównie do sterowania elektryczną anteną.

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 21-01-2011, 00:02   

biriapro napisał/a:
Zazwyczaj oznaczony jest jako ant bo służy też a w zasadzie głównie do sterowania elektryczną anteną.
I w niektórych radiach po przełączeniu z Radio na np CD na kabelku ANT gubi się 12V ;) Już miałem takie przypadki w fabrycznie nowych radiach, np JVC. Jeśli tak się będzie działo to powinien być jeszcze jeden niebieski kabel bez opisu i powinno się na nim pokazywać 12V po włączeniu radia niezależnie od źródła.

biriapro 
Forumowicz

Auto: colt79 gal86 colt 94 cbw95
Wysłany: 21-01-2011, 12:15   

dokładnie działa tylko przy włączonym radiu , cd czy usb zasilania nie ma,i tak jak kolega wspomniał dotyczy to głównie jvc i sony.

Kamil_Ziomek 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-01-2011, 20:26   

A w oryginalnych jest jeszcze w gniazdku od zmieniarki cd tym 13 i wyjściu 8 pinowym. Są tam też tam sygnały stanu niskiego nadające się do wejścia input w wzmacniaczu.

Kaleto 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-01-2011, 01:58   

Mam jeszcze jedno pytanie, w swoim miśku posiadam dość stare radio Grundiga już z mp3. Nie posiada ono wyjść Czincz. W samochodzie rodziców gdzie jest nówka radio także nie ma, więc zradza się w mojej głowie pytanie, czy da sie podłączyć do wzmaka głośniki w drzwiach + tube(300w rms.) w kufrze ??

arturpaj
[Usunięty]

Wysłany: 22-01-2011, 08:19   

Ten i wiele innych wzmacniaczy ma wejście tzw. wysoko mocowe, do którego podłącza się sygnał z głośników. Gniazdo jest najczęściej białe, ale może być innego koloru, 6-cio pinowe, 2x3 piny http://img199.imageshack.us/img199/4038/wzmak1.jpg . Do skrajnych podłącza się wyjścia głośnikowe z radia, do środkowych podłącza się masę też z radia, gniazda Chinch zostają nieużywane.
Kamil_Ziomek z nazwą gniazda jest prosta sprawa ChInCh (channel in channel, kanał w kanał) zależna od zastosowania. Tak samo z innym gniazdem TosLink, optyczne gniazdo wymyślone przez Toshiba'ę. Inne gniazdo S/PDIF (SONY/Philips Digital Interface Format).

Kaleto 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-01-2011, 12:30   

Jak podłączyć w takim razie te głośniki, nigdzie nie mogę znaleźć takiej kostki -.-'

londolut 
jradmin Colt

Wysłany: 22-01-2011, 16:31   

Kaleto, najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana radia i zrobienie instalacji jak Bóg przykazał. Jak nie masz kostki a chcesz się bawić w podawanie sygnału na wejścia 'wysokie' to możesz rozebrać wzmak i przerobić kostki na kostki które są dostępne w sklepie.

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 05-02-2012, 21:16   

ja swoją drogą mam inne pytanie, odnośnie wzmacniacza, głośniki normalnie podłączane są pod radio, jednak moje radyjo jest dosyć wiekowe, i nie daje rady moim głośnikom i mam pytanie czy da się podłączyć wzmacniacz tak, żeby sygnał normalnie lecący na głośniki leciał na wzmaka i dopiero z niego na głośniki.

tak jak z radia wychodzi sygnał osobno na 4 strony auta, tak dobrze, żeby ze wzmaka też była taka rozdzielnia.

dało by coś takiego rade?? :)

londolut 
jradmin Colt

Wysłany: 06-02-2012, 09:37   

Saqu, jak nie masz wyjść Chinch w radiu to na wyjścia głośnikowe w radiu montujesz takie coś :arrow: http://www.audiosklep.pl/...inch-p-771.html (obsługuje tylko 2 kanały, chcąc 4 musisz zakupić 2 takie gadżety) i dopiero wtedy podłączasz się wzmacniaczem :)

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 06-02-2012, 09:42   

no dobra, ale potem od wzmaka do głośników bez tuby też normalnie się da? tak, żeby normalny dźwięk z nich leciał

Odpowiedz do tematu