[EAxx] Nie działają światła pozycyjne |
Autor |
Wiadomość |
Fakir87
Nowy Forumowicz
Auto: Galant '97 2.5 V6 EA5W
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-02-2012, 15:22 [EAxx] Nie działają światła pozycyjne
|
|
|
Witam wszystkich,
w zeszłym tygodniu kupiłem Galanta z uszkodzoną lampą (szkło całe ale przez dziury po wyłamanych zaczepach wlewała się woda). Tak czy inaczej wszystkie światła działały, przegląd przeszedł. Wczoraj wymieniłem opisaną wyżej przednią lewą lampę i po podłączeniu wszystkich wtyczek i żarówek przestały działać przednie światła pozycyjne w dwóch przednich lampach.
Wszystkie inne światła łącznie z tylnymi pozycyjnymi działają bez zarzutu. Zmieniłem żarówki na nowe, sprawdziłem bezpieczniki, zamieniłem je miejscami. Oczyściłem styki, zamieniłem miejscami przekaźniki i nic. Prawej lampy nie dotykałem wogóle. Nie znam się na elektryce dlatego proszę o jakieś wskazówki, bo jest to dla mnie dziwne że nie działają przednie zamiast np. lewa przednia i tylna. |
Ostatnio zmieniony przez robertdg 09-09-2015, 19:59, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
 |
BigTomala
Mitsumaniak MOD Black Dragon

Auto: GALANT Sport Edition EA5A V6
Pomógł: 25 razy Dołączył: 01 Cze 2006 Posty: 309 Skąd: GDAŃSK/Pruszcz Gd
|
Wysłany: 18-02-2012, 15:32
|
|
|
Nie podłączyłeś "kostek" od pozycyjnych (są oddzielnie na dole lampy) Sprawdź to jeszcze raz |
_________________ To, że akurat milczę nie oznacza, że nie mam nic do powiedzenia... Kiedy rozum śpi budzą się upiory...
 |
|
|
|
 |
Fakir87
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-02-2012, 15:39
|
|
|
Wszystko co odpinałem od starej lampy podpiąłem do nowej, elektryczna regulacja, światła mijania(duża kostka), następnie pozycyjne(mniejsza) i drogowe również. Kostkę od pozycyjnych kilkakrotnie odpinałem i wsadzałem próbowałem nawet dociskać ale bez żadnej reakcji. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 18-02-2012, 15:51
|
|
|
Bezpieczniki w skrzynce pod pokrywą silnika sprawdzone Czy tylko brakuje pozycyjnych przednich, czy też brakuje np oświetlenia wnętrza |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Fakir87
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-02-2012, 16:01
|
|
|
Bezpieczniki od pozycyjnych sprawdzałem zamieniłem z innymi ale nie były przepalone. Całe oświetlenie w środku działa. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 18-02-2012, 16:21
|
|
|
A żaróweczki napewno sprawne |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Fakir87
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-02-2012, 16:27
|
|
|
W zeszłym tygodniu wsadziłem nową lewą, dzisiaj kupiłem 2 nówki i nic. Stare żarówki też nie wyglądają na przepalone. |
|
|
|
 |
Iroslav
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.5 V6 SE
|
Wysłany: 20-02-2012, 10:19
|
|
|
Własnie mam tak samo jak ty, tyle tylko ze ja nic nie grzebalem przy reflektorach, poprostu nie swiecą od zakupu Gala. przewody podłączone, bezpieczniki sprawdzone, zaroweczki nowe i nic. |
_________________ Fan marki Mitsubishi
 |
|
|
|
 |
Kamil_Ziomek
Mitsumaniak
Auto: EA2A 1998
Pomógł: 8 razy Dołączył: 20 Lip 2010 Posty: 648 Skąd: Żyraków
|
Wysłany: 20-02-2012, 12:11
|
|
|
Proponuje multimetr w rękę sprawdzić czy jest masa jak jest to sprawdzić czy na przekaźniku jest plus jak jest przed a nie ma za to zmienić, jak po zmianie nie działa to sprawdzić czy jest sterowanie przekaźnika. |
_________________ Nie sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika.
 |
|
|
|
 |
Zolar
Forumowicz
Auto: EA5A 2,5 V6 Elegance sedan A/T
|
Wysłany: 07-12-2013, 13:46
|
|
|
Czy ktoś wie jaka może być przyczyna nie działania lewego przedniego światła pozycyjnego Prawe działa prawidłowo. Próbowałem nowych żarówek, ale też nie działają. Te same żarówki zamontowane z drugiej strony też świecą prawidłowo |
|
|
|
 |
Witek vel Mysza
Forumowicz Artysta rzeźbiarz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16v '97
Pomógł: 12 razy Dołączył: 24 Wrz 2013 Posty: 587 Skąd: Płock
|
Wysłany: 07-12-2013, 14:23
|
|
|
Sprawdzić po kolei:
1. styki
2. bezpieczniki
3. włącznik zespolony
Inne opcje to rzadkość. |
_________________ LPG niszczy silniki! Tylko tym którzy na nim nie jeżdżą...
Mitsumaniaku, zobacz mojego GALANTA!
 |
|
|
|
 |
dmi
Mitsumaniak

Auto: Avance 2.5 V6 A/T
Pomógł: 8 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Posty: 475 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 07-04-2015, 13:56
|
|
|
Mi również nie działają pozycyjne a za niedługo przegląd....bezpieczniki ok, żarówki ok, przekaźnik ok. Znalazłem taką kostkę blisko akumulatora, bezpiecznik praktycznie nie istnieje a cała kostka zasyfiona, jakby lekko podtopiona i zaśniedziała, na dodatek w środku coś lata... zauważyłem iż jeden przewód bezpośrednio od miejsca wtyku(tej kostki ze zdjęcia) idzie własnie do kostki z pozycyjnych....wie ktoś co to jest ? Pisze Hella, Made in Germany....więc raczej ktoś coś dokładał...proszę o porady.
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 07-04-2015, 14:14
|
|
|
dmi napisał/a: | wie ktoś co to jest ? | To przekaźnik do przedliftowych podwójnych halogenów w wersji Avance. Dokładany w salonach w Europie aby światła dalekosiężne zapalały się razem ze światłami drogowymi. Jeden kabel powinien iść do + akumulatora, drugi do -, a trzeci do kabla żarówki świateł drogowych w reflektorze. Jeśli masz jakiś z kabli podłączony do żarówki postojowej to źle, bo dalkekosiężne w halogenach zapalałyby się razem z postojowymi. |
|
|
|
 |
dmi
Mitsumaniak

Auto: Avance 2.5 V6 A/T
Pomógł: 8 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Posty: 475 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 07-04-2015, 14:38
|
|
|
Dzięki za info, możliwe, że coś pokręciłem, na szybko sprawdzałem, tak czy siak ciągle coś z postojowymi jest nie tak i za nic nie wiem co. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 07-04-2015, 17:54
|
|
|
dmi, jak jeden kabel był podłączony pod żarówkę od pozycyjnych to pewnie poprzedni właściciel zrobił "tjuning" i miał światła do jazdy dziennej w halogenach Niemniej jednak po spaleniu się tego przekaźnika pozycyjne w reflektorach powinny działać. |
|
|
|
 |
|