[3.2 DID] Szarpanie przy zmianie biegów -automat, Pajero IV |
Autor |
Wiadomość |
aret87148
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero IV 3.2 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-02-2012, 19:27 [3.2 DID] Szarpanie przy zmianie biegów -automat, Pajero IV
|
|
|
Witam. Mam Pajero IV 3.2 DID 2007r - Mam wielki problem: po przejechaniu ok 40 tyś km coś zaczęło się dziać. Mianowicie czuję każdą zmianę biegu w automacie, czasem nawet jest to silne szarpnięcie. Auto jest bezwypadkowe kupione w salonie, nie tachałem lawet, przyczep, jeżdżę delikatnie tzn nie cisnę go itd. Serwisowane jest zawsze na czas i oczywiście sam też często sprawdzam takie rzeczy jak np. poziom oleju i inne. Bardzo lubię zadbane auta, więc sam też dbam o takie rzeczy. Olej zawsze był na właściwym poziomie ( zimny i gorący) i zawsze miał kolor nowego oleju i nie śmierdział spalenizną. Był już wymieniany 2 razy(oryginalny olej) i raz filtr, a mam przejechane dopiero 63 tyś km. Samochód jest jeszcze na gwarancji i w serwisie wgrano mi jeszcze raz nowy soft do skrzyni - nic nie pomogło. Oczywiście w serwisie twierdzą że nic nie czują... W internecie na różnych forach znalazłem 4 takie same przypadki. Oczywiście czasem czuć zmianę biegu bardziej, czasem prawie wcale. nie ma znaczenia zimny czy ciepły - wariuje kiedy chce.
Proszę o jakąś informację jeśli już się z czymś takim spotkaliście. |
|
|
|
 |
roman
Forumowicz
Auto: PAJERO IV 3.8
|
Wysłany: 17-02-2012, 09:37
|
|
|
Witam,
Mam kolegę, który miał podobny przypadek z Toyota Land Cruiser (samochód podczas zmiany biegów czasmi szarpał i zdarzało się, że podczas hamowani gasł). Kolega aby przkonać serwis, że problemy rzeczywiście mają miejsce po prostu nagrał zachowanie samochodu podcas jazdy kamerą i zaprezentował te nagarania w serwisie.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
tompol34
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Gru 2007 Posty: 350 Skąd: kętrzyn
|
Wysłany: 17-02-2012, 10:05
|
|
|
czy miałeś robioną dynamiczną wymianę oleju czyli razem z płukaniem wychodzi około 12 litrów ? |
|
 |
aret87148
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-02-2012, 15:45
|
|
|
Raczej nie. Ale ludzie w serwisie powiedzieli że podczas wymiany oleju w skrzyni nie było żadnych niepokojących symptomów jak np: opiłki metalu albo inny syf. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 17-02-2012, 20:46
|
|
|
aret87148 napisał/a: | Raczej nie. Ale ludzie w serwisie powiedzieli że podczas wymiany oleju w skrzyni nie było żadnych niepokojących symptomów jak np: opiłki metalu albo inny syf. |
a jak oni to zobaczyli skoro miski nie ściągali?
A po za tym jak auto na gwarancji to penie by ci od razu to powiedzieli? |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
aret87148
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-02-2012, 22:41
|
|
|
miskę ściągali bo wymieniali filtr. A co do serwisu to lepiej nie będę się wypowiadał........ |
|
|
|
 |
Remi78
Nowy Forumowicz
Auto: pajero 3.2 DID 2007
|
Wysłany: 18-02-2012, 21:30
|
|
|
Czyśbyś serwisował w Toruniu??:) Jeśli tak do dawaj na PW ,to opowiem moją historię. |
|
|
|
 |
|